Sıfır araç alacaklar dikkat! Bugün alan 3 ay bekleyebilir

Sıfır araçta faizler düştü satışlar arttı ancak bu sefer de araç tedarikinde sıkıntı yaşanmaya başladı. Bugün sipariş verilmesi halinde ithal araçlarda 3 ayı bulan teslimat süreçleri ortaya çıkarken bu süre Türkiye'de üretimi yapılan modellerde ise bir aya kadar iniyor.

ABONE OL
GİRİŞ 22.06.2020 17:55 GÜNCELLEME 22.06.2020 17:55 OTOMOBİL
Sıfır araç alacaklar dikkat! Bugün alan 3 ay bekleyebilir
Sıfır araç alacaklar dikkat! Bugün alan 3 ay bekleyebilir

Düşen sıfır araç satışlarına yönelik geçtiğimiz yıl ekim ayında devreye alınan ancak koronavirüs nedeniyle beklenen etkiyi gösteremeyen kredi kampanyasında tarih uzatılınca satışlar mayıs ayıyla birlikte yeniden harekete geçti.

 

Yüzde 0,49 kredi kampanyası ile haziran ayında satışların geçtiğimiz yılın aynı ayına ilişkin rakamların üzerine çıkarak 50 bin adetlik satış rakamının yakalanacağı öngörülüyor.

İLK TESLİMAT KENDİ ÜLKELERİNE

 

Ancak düşen faiz ve bayilerin başlattığı kampanyalar bu sefer de araç tedarikine takılmaya başladı. Öyle ki kimi markalara ait modeller için 3 ayı bulan teslimat süreçlerinden bahsediliyor.

Koronavirüs sürecinde otomotiv üretimine verilen ara mayıs ayı ile birlikte yeniden başlasa da üretilecek araçların ilk etapta Avrupa pazarlarına gideceğine dikkat çeken Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, bunun nedenini ise salgın nedeniyle büyük darbe alan AB ekonomilerini hareketlendirmek olarak niteledi.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu.

YERLİDE BİR AY İTHALDE 3 AY BEKLENECEK

Söz konusu sebeplerden ötürü sıfır araç bulunurluğuna ilişkin birkaç ay daha sıkıntı yaşanacağının altını çizen Şahsuvaroğlu, ''Bazen tüketicinin istediği model, donanım seviyesi stoklarda olmayabiliyor ve bunların tedariği bir miktar uzayabiliyor. Bugün herkesin showroomunda gösterdiği, sattığı araçlarla donanım seviyeleri, renk seçenekleri, aksesuar seviyeleri değiştiği için 2-3 aya varan süreler oluyor ama daha çok bu bize yurt dışından gelen araçlarla ilgili bir durum. Yerlide ise şu anda bunu söylememiz doğru değil. Yerli ürünlerde yine bir aylık bir zaman içerisinde araç bulunabiliyor.'' dedi.

İkinci el araç tarafında yaşanan fiyat artışlarının en büyük nedenlerinden biri olarak da gösterilen sıfır araç tedarikinde yaşanan teslimat süreci sonrası gözler Türkiye'de üretilen marka ve modellere çevrildi.

Türkiye’de satılan her 10 otomobilin yaklaşık 6 ya da 7'sinin ithal edildiği belirtiliyor.

Sıfır araç tarafında son günlerde sıklıkla gündeme getirilen ÖTV indirimi geleceğine ilişkin mesajların ise gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor.

8 MARKA TÜRKİYE'DE ÜRETİM YAPIYOR

Yurt içinde üretim yapan 8 marka bulunuyor. Bunlar Ford, Fiat, Renault, Toyota, Honda, Hyundai, Isuzu ve Mercedes olarak biliniyor.

Fiat'ın Egea modelleri, Ford'un Tourneo, Transit ve Trucks modelleri, Toyota'nın C-HR ve Corolla modelleri, Honda'nın Civic modeli, Renault'un Clio ve Megan modelleri, Hyundai'nin İ10 ve İ20 modelleri, Isuz'nun D-Max modeli, Mercedes'in ise otobüs ve kamyon modelleri Türkiye'de üretiliyor.

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • Kayserili Tüccar 3 yıl önce Şikayet Et
    Teneke tabut 150 bin ,araba olsa yüreğim yanmaz
    Cevapla
  • Megancı 3 yıl önce Şikayet Et
    Reno Megane gibi iyi araba yok bir yol tutuşu hüf desen yoldan dışarı atlıyor ,karşıdaki arabanın rüzgarı bile sersemletiyor ,şaplak atsan kaborta göçüyor ,Megandan şaşmam ,bir çuval para verir alırım
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Alman arabalarını 4 aya alırsın zaten sene degişecek bari 2. El al aralıkta satar 2021 model alırsın
    Cevapla
  • Bakı yeşil 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizin düşmesi halka yaramıyor müteahhitlere ve bu doymak bilmeyen esnafa yarıyor. Bizde de suç adam bir ömür sayılacak süreyi teneke parçasına yatırıyor. Çöplüğe çekilmiş eski model arabalarda bir zamanlar neydi anlayın artık.
    Cevapla
  • Önder 3 yıl önce Şikayet Et
    Bayiler araba yok deyip bir sonraki aya diyor fiyata gelince ozaman nekadar olacağı belli değil diyor Nisan ayı sonunda egea boş paketi 97 bindi şimdi 112 bin diyor korolla boş paketi 143 binliraydı şimdi 177 binlira gelde al birde temmuz da gene zam gelecek diyorlar yani anlıyacan herşey bayilerin tekelinde faiz düşse ne olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR