TÜSED: 'Araç değer kaybı belgesi zorunlu olsun'

İkinci el araç pazarında, bazı modellerdeki fahiş fiyatlar ve fiyatlardaki dengesizliğin önlenmesi hususunda Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği'nden (TÜSED) önemli bir açıklama geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.07.2020 11:51 GÜNCELLEME 27.07.2020 17:05 OTOMOBİL
TÜSED: 'Araç değer kaybı belgesi zorunlu olsun'
TÜSED: 'Araç değer kaybı belgesi zorunlu olsun'

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED),Türkiye'deki yaklaşık 24 milyon araç sahibini yakından ilgilendirecek açıklamalarda bulundu.

 

İkinci el araç fiyatlarının yükselişiyle birlikte, bazı araç modellerinde ağır hasar kayıtlı olmasına karşın, yüksek fiyatlar istenmesi ve kaza geçmişi olan araçların fiyatlarında dengesizlikler gözlemlendiğine vurgu yapan dernek, birçok araç kullanıcısının "araç değer kaybı" konusu hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Yapılan açıklamaya göre, bir trafik kazasında kusuru bulunmayan 3'üncü şahıslar, araçlarının hasar görmesi ve sonrasında yapılan onarımlar neticesinde, aracının ikinci el piyasasında kaybetmiş olduğu maddi değeri, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi web sitesi üzerinden, kusurlu araca ait Zorunlu Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi'nin düzenlenmiş olduğu sigorta şirketinden talep ve tazmin edebiliyor.

 

Geçmişte kaza yapmış söz konusu aracın ikinci el satışı esnasındaki değer düşüklüğünün hali hazırda mutlak bir hesabı bulunmadığına değinen TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, "Kazası olan aracın değer kaybı, alıcı ve satıcı arasında pazarlık usulü ile belirleniyor. Bu durum tarafların en azından birinin mağduriyetine kuvvetle sebebiyet veriyor. Fakat araç değer kaybının resmi olarak belgelendirilmesi, tüm mağduriyetin önüne geçecektir. İkinci el araç satışına konu tüm araçların istisnasız olarak tamamının değer kayıplarının tespit edilerek Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) veya benzeri bir platform üzerine girişlerinin sağlanabilmesi ancak yeni yasal düzenlemeler ile sağlanabilir. Böyle bir yasal düzenleme halinde tarafsız ve bağımsız olarak hizmet vermekte olan TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi levhasında kayıtlı ilgili branşta ruhsat sahibi sigorta eksperleri değer kaybı tutarının tam, doğru ve eksiksiz olarak tespiti ile tarafların haklarının korunmasının teminatı olacaktır. Konu ile ilgili olarak TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu ile de görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Erdem ayrıca, yasal düzenleme yapılması durumunda, mutlaka ikinci el araç fiyatlarındaki tutarsızlık ve dalgalanmayı belirli bir oranda engelleyeceğine ve gerçek dışı fiyatların önüne geçileceğinin altını çizerek, "İkinci el araç satışı yapan işletmeler ve araç satın alacak vatandaşlarımız, tarafsız bir tespit raporu ile kendilerini güven altına almış olacak, olası haksız taleplerin önüne geçebileceklerdir. Öte yandan araç ticaretinde suiistimallerin önüne geçilerek işini doğru yapan işletmelere fayda sağlanacak, araç satın alanların da hak ve menfaatleri koruma altına alınacaktır. Bu standartlar otomotiv sektöründeki tüm paydaşların rahat nefes almasını sağlar" diye konuştu.

YORUMLAR 4
  • YILMAZ 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu beyefendi, sigorta eksperlerine yeni bir kazanç kapısı düşünüyor gibi
    Cevapla
  • Dost dost 3 yıl önce Şikayet Et
    O isler bosssss
    Cevapla
  • berkan 3 yıl önce Şikayet Et
    en kisa zamanda bekliyoruz yine is devlette bitiyor arac alacaz alamiyoruz yahuu
    Cevapla
  • Gençler 1_2 3 yıl önce Şikayet Et
    Sifir
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR