Fırsatçılardan bıktık usandık: Toyota'dan fahiş fiyatlara tepki

Otomotivdeki fahiş fiyatların çantacı diye tabir edilen fırsatçılardan kaynaklandığını söyleyen Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt tepki gösterdi. Bozkurt, ''Bazıları arabasını satın aldıktan sonra üzerine 20 bin lira fark koyarak ilana koyuyorsa bizim elimizden bir şey gelmiyor. Hem biz hem müşteri hem de 2. el işi yapan galeriler de bıktılar bu fırsatçılardan. Çözüm yasal düzenlemenin devreye girmesi'' dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.08.2020 17:35 GÜNCELLEME 03.08.2020 17:35 OTOMOBİL
Fırsatçılardan bıktık usandık: Toyota'dan fahiş fiyatlara tepki
Fırsatçılardan bıktık usandık: Toyota'dan fahiş fiyatlara tepki

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, birikmiş birkaç senelik talebin yanı sıra bu senenin talebi de eklenince müşterilerin 2-3 ay araç beklemek zorunda kaldığını belirtti. Araç piyasasındaki fahiş fiyatları da değerlendiren Bozkurt, çarenin yasal düzenlemede olduğunu vurguladı.

 Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt

 

DİSTRİBÜTÖRLER SUÇLU DEĞİLLER

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO'su Bozkurt, sıfır araç bulmada yaşanan sıkıntının ikinci el otomobil de dahil olmak üzere fiyatları etkilemesine ilişkin soruları cevapladı. Bozkurt, şunları kaydetti: "Bu konu; iç içe olan ve kavram karmaşası yaşanan bir konu. Birincisi üretimle ilgili sıkıntı, bir arz sıkıntısı yaratıyor. Üretimin tam kapasite olmaması ve 2 yıldır bekleyen talebin devreye girmesiyle arz sıkıntısı iyice büyüdü. Tabii biz talep patlamasını pandemi olmasa da bekliyorduk. Bu yılın daha iyi bir yıl olmasını bekliyorduk.

Burada tabii şu var; fırsatçılıklar var piyasada. Nasıl var? Piyasadaki ikinci el araç fiyatlarının artması distribütörlere, bayilere soruluyor. 2. el araç piyasası bizim işimiz değil. Biz sıfır araç satarız. Sokaktaki vatandaş arabasını istediği fiyata ilana koyuyor. Koyabilir.

Serbest piyasa. O fiyata satar veya satamaz. O fiyata da çıkıp biri alıyorsa ona da kimse bir şey diyemez. Ama ikinci el araç piyasasındaki gelişmenin muhatabı distribütörler değil."

 

YASAL DÜZENLEME DEVREYE GİRMELİ

Sıfır araç arz yetersizliğinden fiyatların artmasının çok az etkisinin olduğunu belirten Bozkurt, "Sadece otomobilde değil, her üründe ikinci el otomobil fiyatı sıfıra göre belirlenir zaten. Bugünlerde yaşanan sıkıntı şu; firmalar ikinci elin artmasına neden etki edemez biliyor musunuz? Bayinin elindeki aracın bir liste fiyatı var. Liste fiyatından satılır araba.

Ama bazıları arabasını satın aldıktan sonra üzerine 20 bin lira fark koyarak ilana koyuyorsa bizim elimizden bir şey gelmiyor. Çözüm; 2. el araç alım-satımıyla ilgili bir düzenleme var. Bu düzenleme, uzun zamandır erteleniyor. Bu yasanın bir an önce çıkması lazım. Bayi fiyatını söylüyor, satıyor. Ertesi gün alan kişi fırsatçılık yapıyor. Bayi bunu anlayamaz.

Takip de edemeyiz bunu. Ancak bu fırsatçılığı engellemek için bu düzenleme devreye girse ikinci eldeki başı bozuklukların hemen önüne geçeriz. Bence o konu daha fazla ertelenmemeli. Hem bizim için hem müşteri için hem de ikinci el işi yapan galeriler de bıktılar bu fırsatçılardan" diye konuştu.

YORUMLAR 135 TÜMÜ
  • emrew 3 yıl önce Şikayet Et
    avrupadan 5bin 6bin euroya 2.el sıfıra yakın araçları sokun 100bin tane bak ne oluyor 2. el piyasası yok ya
    Cevapla
  • Şeref ünsal 3 yıl önce Şikayet Et
    Fırsatçılık yapanların önüne siz geçin vatandaşa 3 ay sonra ya gün verin filo alanlara hemen araçları teslim edin üretici ve distribütör isterlerse her şeyin önüne geçebilir
    Cevapla
  • Emrah 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir bayii kendi sattığı aynı marka aynı araca ikinci ele 620 bin sıfıra 575 bin yazıyorsa bu milletin suçu değil bayilerin ayıbı
    Cevapla
  • Abuzittin 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede kimse piyasa bozuk arac satılmıyor alınmıyor.demesin cunki bayii de vatandaşta çantanıza hepsi fırsatçı..faiz düşürüyorlar ağaçların fiyatı ni yükseltiyorlar ayıp ya.kimse ağzını açmasın herkez bu yolsa uckagitci cunki
    Cevapla
  • Dikici 3 yıl önce Şikayet Et
    En büyük fırsatçı kendileri. Temmuz 24 teslim araca 204 diyorlardı. Ağustos teslim aynı araca 229 diyor. Kim fırsatçı? Tabiki insanlar araçlarına yüksek fiyat isteyecek sattiginda bunların yanında yanaşamayacagi için.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR