İkinci el araçlarda fiyatlar ne zaman düşecek

Yeni tip koronavirüs salgını, otomotiv sektörünü etkiledi. Sıfır araç üretimi azalınca, araba sahibi olmak isteyenler ikinci el araçlara yöneldi. Fakat piyasada sıfır km araç olmayınca, ikinci el otomobilde talep çokluğu nedeniyle fiyatlar arttı. 2. el araç fiyatlarının ise ne zaman düşeceği merak konusu oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 24.09.2020 15:48 GÜNCELLEME 24.09.2020 17:29 OTOMOBİL
İkinci el araçlarda fiyatlar ne zaman düşecek
İkinci el araçlarda fiyatlar ne zaman düşecek

Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen sektörler arasında bulunan otomotiv piyasasında sert dalgalanmalar sürüyor. Araba alacak vatandaşlar uzman yorumlarını dinleyerek kendilerine yol haritası çizmeye çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan ÖTV düzenlemesi sonrasında fiyatların alacağı son durum merak ediliyor. 

 

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, "1 Ocak'ta 100 bin TL olan bir ikinci el araç bugün 185 bin TL civarında. Bunun birçok sebebi vardı. Bu sebeplerin en başında gelen ise sıfırdaki arz talep dengesi.

 

Pandemiyle birlikte sıfır km araç üretiminin ve buna bağlı olarak da araç bulunurluğunun azalması, mayıs ayına kadar üretimin başlamaması ve yaklaşık piyasaya giremeyen 300 bine yakın sıfır kilometre aracın olması geldi.

Araç almak isteyen vatandaş, markaların tedarik sıkıntısı sebebiyle araç bulamayınca ikinci ele yöneldi. Bu da, ikinci eldeki talep artışını yarattı ve fiyatlar yukarı yönlü hareket etti" şeklinde konuştu.

2021 YILINDA DURUM NASIL OLACAK

Hürriyet'in haberine göre fiyat artışındaki diğer bir sebebin ikinci el fiyat artışları yaşanırken esnaf, satıcı ve bayilerin araçlarda 'suni artışlar' yapması ve fiyatları daha da artırması olduğunu vurgulayan Yalçın, "İkinci eldeki bu artışların durulmayacağını, daha bir sene boyunca hatta 2021'in sonuna kadar devam edeceğini bir otomotiv data şirketi olarak öngörüyoruz. Otomotiv sektörünün yeni normali; hem sıfır hem de ikinci el araçlarda yüksek fiyatlardır ve bu şekilde devam edecektir" dedi.

"2021'DE PAZAR GERİLEYECEK"

Bu yılın artan fiyatlara rağmen otomotiv pazarının beklentileri karşılayacağını belirten Hüsamettin Yalçın: "Önceki yıllardan ötelenmiş talep çok önemli bir şekilde insanları otomobil satın almaya teşvik ediyor.

İkinci el ve sıfır kilometre araç, bir yatırım aracı olarak görülüyor. İnsanlar şu an fiyat yüksek de olsa araç satın almak istiyorlar. Yaklaşık 710-720 bin aralığında bir sıfır km araç satış pazarı öngörüyoruz.

2021'de ise pazarın doymuşluğu ile birlikte 600 bin seviyesine gerileyeceğini öngörüyoruz. Bunun yaklaşık 10 katı da ikinci el araç satışı olacaktır. Üretim, pandemi kısıtlamaları yüzünden yüzde 100 kapasiteye ulaşmayacak.

İthalatta da araç bulmak çok kolay olmayacak. Dolayısıyla fiyatlar sıfırda ve ikinci elde yüksek olarak devam edecek." dedi.

YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Dadaş25 3 yıl önce Şikayet Et
    bir galerici bir bayiden 40 adet araç alıp stokluyorsa bu hırsızlik bitmez.
    Cevapla
  • Garip 3 yıl önce Şikayet Et
    Acilen Ankara oto pazarları acılmalı
    Cevapla
  • gökhan 3 yıl önce Şikayet Et
    ne alaka.
    Cevapla
  • Real Mardinli 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha ne kadar artacak vicdansız oğlu vicdansızlar ama suç alanlarda Allah ıslah etsin yav bu kadar parayı teneke parçasına verince hiç mi vicdanınız sızlamıyor paranızın kıymetini bilin para öyle kolay kazanılmıyor
    Cevapla
  • Garip 3 yıl önce Şikayet Et
    arAc fıyatlarının artma sebebi galericiler.... Kolay para kazanıyor lar. 5 e al 10 sat. Bizde 2350 e çalışalım. Galeri ler kapatılıp, oto pazarları acılmalı...
    Cevapla
  • Gözlemci 3 yıl önce Şikayet Et
    Her işin bir riski, emeği ve farklı zorlukları var. Kolay kazanıldığını düşünüyorsanız bence o işi deneyiniz. Gelir kapınızıda artırabilirsiniz bu sayede.
    Cevapla
  • Haramiler 3 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten arz ve talep dengesizliği nedeniyle yaşanıyor bunlar.Herkes kolay para kazanmanın peşinde,bugün gördüm sıfır araç showroom'da yok arkalarda görünmeyen bir park alanında yüzlerce araç var,eskiden milpa üzerinden yaparlardı bugün yüzüne bakmadığınız kuş serisinde 6 ay sıra yaparlardı,milpadan taksitle alabilir ancak vade farkını göze almak şartıyla yersen yani..simdide bir milpa yok bin milpa var,yazık..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR