2023 kırmızı ışık cezası ne kadar? 47/1-b ceza maddesi nedir?

Kırmızı ışıktan geçen sürücüler için Karayolları Trafik Kanunu gereğince 47/1-b ceza maddesi ile 20 ehliyet ceza puanı yazılır. Peki 2023 kırmızı ışıkta geçmenin cezası ne kadar?

ABONE OL
GİRİŞ 30.05.2023 11:03 GÜNCELLEME 30.05.2023 11:09 OTOMOBİL
2023 kırmızı ışık cezası ne kadar? 47/1-b ceza maddesi nedir?
2023 kırmızı ışık cezası ne kadar? 47/1-b ceza maddesi nedir?

Ülkemizde en çok kesilen cezaların başında kırmızı ışık cezası gelmektedir. Yeniden değerlendirme oranlarının belli olmasıyla birlikte kırmızı ışıkta geçen sürücülerin ödeyeceği ceza miktarı da belli oldu. Peki 2023 kırmızı ışık cezası kaç TL?

2023 KIRMIZI IŞIK CEZASI NE KADAR?

Karayollarının 47. maddesine göre kırmızı ışıkta geçen sürücülere 47/1-b cezası uygulanır ve 20 ehliyet puanı da kesilir. 2023 yılında kırmızı ışıkta geçmenin cezası da 951 Türk Lirasıdır.

 
Ceza Maddesi Tutarı %25 indirimli Ceza puanı
47/1-b 951 TL 713,25 TL 20 ehliyet ceza puanı vardır.

 

KIRMIZI IŞIK CEZASI NEREYE ÖDENİR?

Trafik cezasını kurallara göre zamanında ödemek önemlidir. Ceza bedeli banka şubeleri, PTT şubeleri, vergi dairesi ya da internet aracılığıyla ödenebilir. Aynı zamanda online olarak ya da ilgili aracı kurumlardan nakit olarak da ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. İlk 15 gün içerisinde yatırılan cezalarda yüzde 25 indirim uygulanacağı için erken ödeme yapılması daha iyi olacaktır.

KARAYOLLARININ 47. MADDESİ NEDİR?

Madde 47 – Karayollarından faydalananlar aşağıdaki sıralamaya göre; 

a) Trafiği düzenleme ve denetimle görevli trafik zabıtası veya özel kıyafetli veya işaret taşıyan diğer yetkili kişilerin uyarı ve işaretlerine, 

b) Trafik ışıklarına, 

c) Trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlemeleri ile belirtilen veya gösterilen hususlara, 

(Ek:18/10/2018-7148/20 md.) Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde kırmızı ışık kuralını üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri otuz gün süreyle geçici olarak geri alınır. Aynı yıl içinde kırmızı ışık kuralını ikinci kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri kırk beş gün, üç ve daha fazla kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri altmış gün süreyle geçici olarak geri alınır. Aynı yıl içinde bu madde kapsamında iki ve daha fazla kez sürücü belgesi geri alınanlar geri alma süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilir. Sürücü belgesi almasına mâni hâli olmadığı anlaşılanlara bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilir.

YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Terazi 1 yıl önce Şikayet Et
    Kırmızı ışık cezası ölüme sebebiyetten 70 yıldan hapisten başlamalı AMA TÜRKİYEDE ADALET ÖDÜL GİBİ.
    Cevapla
  • gurbetci 1 yıl önce Şikayet Et
    Norvecde 6800 kron
    Cevapla
  • Tek gözlü balik 1 yıl önce Şikayet Et
    Hem sürücü hemde yaylar asla asla asla para cezasi ile caydirilalmaz..Cün biz o kültürü egitim ahlkda degiliz..Aslinda biz bu güzelim yollara ve arabaya degil e$ek kullanmaya daha layik ve yatkiniz.
    Cevapla
  • Adamın Biri 1 yıl önce Şikayet Et
    Kırmızı ışıkta geçen yayalara neden ceza kesilmiyor. Onlara da ceza kesilsin.
    Cevapla
  • Urfalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Şanlıurfa’da her Işık’ta bakıyorum en az 1 kişi muhakkak kırmızı Işık’ta geçiyor.belediye otübüsleri bile geçiyor defalarca gördüm .bıktık usandık korkuyoruz artık.lütfen şu Urfa’ya bir el ayın.kimsenin ceza yediğini sanmıyorum.kırmızıda geçen o kadar çok ki. Ayrıca ters yöne giren de çok.. göbekten dönmeye üşenip beriden dönen de çok .kayayı yicez artık el atın nolur
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Elektrik parası ödemeyen cezamı öder ?
    Cevapla
  • Deli Dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Urfalı Cevabı, Devlet bizim babamızdır. Devlet ile aramıza girmeyin lo
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR