Alman devi Porsche borsaya açıldı

Alman otomobil devi Volkswagen bünyesinde faaliyet gösteren Porsche, halka arzı gerçekleştirdi. Porsche, 75 milyar euro fiyat etiketi ile borsaya giriş yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2022 12:56 GÜNCELLEME 29.09.2022 12:56 OTOMOBİL
Alman devi Porsche borsaya açıldı
Alman devi Porsche borsaya açıldı

Volkswagen (VW) Grubu markalarından Porsche, Volkswagen'in hisseleri tavan seviyeden fiyatlamasının ardından, yaklaşık 75 milyar euro (72.45 milyar dolar) piyasa değeri ile borsaya giriş yaptı.

Avrupa pazarlarındaki istikrarsızlığın lüks markalar da dahil olmak üzere otomobil üreticilerinin diğer hisse satışlarını caydırması nedeniyle, yaklaşık 19.5 milyar euro (19 milyar dolar) gelir elde etmesi bekleniyor.

Porsche'nin halka arzındaki piyasa değeri, spor otomobil üreticisini ana şirketi Volkswagen'in yaklaşık 84 milyar euro piyasa değerine yakın değerde tutarken, Ferrari gibi rakiplerinin de önüne koyuyor.

Avrupa'nın en büyük halka arzlarından biri olan Porsche'nin borsaya açılması, Deutsche Telekom'un 1996'da bu ayın başlarında açıkladığı 76.50-82.50 euro aralığının en üstünde yer almasından bu yana Almanya'nın da en büyük ikinci halka arzı konumunda.

Alman markanın 84.00 eurodan halka açılan hisseleri, 82.88 eurodan işlem görüyor.

''PORSCHE VE VOLKSWAGEN İÇİN GÜZEL BİR GÜN''

Borsa uzmanları, halka arzın, Porsche'ye verilen değeri daha şeffaf hale getirdiğini ve bunun Volkswagen hissedarları üzerinde de olumlu bir etkisi olacağını belirtiyor.

Volkswagen finans şefi Arno Antlitz, Porsche AG'nin listelenmesinin lüks otomobil üreticisine stratejisini uygulamak için daha fazla girişimci özerkliği ve Volkswagen'e elektromobilite ve dijitalleşmeye geçişi finanse etmede daha fazla esneklik sağladığını söyledi.

Antlitz, "Bugün Porsche ve Volkswagen için güzel bir gün" dedi.

PORSCHE DÜNYANIN EN DEĞERLİ 5'İNCİ ÜRETİCİSİ OLABİLİR

Borsaya açılması ile birlikte, Porsche'nin dünyanın en değerli 5'inci otomotiv firması olma ihtimali bulunuyor.

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, 943.72 milyar dolarla açık ara ile dünyanın en değerli otomotiv firması konumunda. Tesla'yı 193.82 milyar dolar ile Toyota, 100.43 milyar dolar ile BYD, 87.71 milyar dolar ile Volkswagen takip ediyor.

ABD'li üreticilerden Ford 59.17, General Motors ise 58.27 milyar dolarlık piyasa değerine sahip.

KAYNAK : REUTERS
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ja arkadaslar burada herkes bol keseden atiyor, zaten Türkiyede kimse alamiyacak. Ben Almanyada almakta zorlaniyorum bu hiysseleri, kaldiki Türkiyedeki vatandas alabilecekmi Ilk günden biter bu hisseler, hatta ilk iki saat icinde. Siz neyin rüyasini gördünüz almayin, batacak felan anlamadim. Ben alacagim firsat olursa. Depot da 100.000 binlik hisse olursa sana her yil 5 ayin sonunda 9 ile 11 bin euro kalacak. 10 yilda yatirimin cikacak gerisi kar kalir. Bende BMW hissesi var ve her yil tatil yapiyorum Türkiyede ve yazlik ev bile aldim Belekten. Size kalacakmi sandiniz.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben yine 911 milyon hisseye takıldım..!!! Neden 910 yada 912 değil?!? 9 ve 11 neyin nesi? Merak edenleri araştırmaya davet ediyorum....
    Cevapla
  • Misafir0815 1 yıl önce Şikayet Et
    911 gelenekten olusum, 911 Porsche en degerlisi oldugu icin ve Firmayi yillardir ayakta tutugu icindir.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    aracın markası 911
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tesla temamen şişirme değer. Wv nin yılda sattığı arabanın 10 da birini satamıyor ama nasılsa en değerli şrket
    Cevapla
  • manuel 1 yıl önce Şikayet Et
    yeni dunya duzeninde alman otomotivin yeri yok. kimse almasin. tesla yeni duzenin sahibi. bunlarin hepsi piyasadan silinecek.
    Cevapla
  • Mert 1 yıl önce Şikayet Et
    Yav he he
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Alanın elinde patlar arkadaşlar bunlar su an son can çekişmeler ne kurtarırsak ne koparırsak o kâr mantığı..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR