İkinci el otomobilde talepler patladı! Herkes o araçları arıyor

Sıfır otomobildeki bulunurluk sorunu ve fiyat artışları vatandaşın talebini ikinci el arabalara kaydırdı. Sektör temsilcileri 10 yaş ve üzeri araçlara çok fazla talep olduğunu söylüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 26.01.2023 15:50 GÜNCELLEME 26.01.2023 16:03 OTOMOBİL
İkinci el otomobilde talepler patladı! Herkes o araçları arıyor
İkinci el otomobilde talepler patladı! Herkes o araçları arıyor

Sıfır otomobilde pandemi sonrası yaşanan problemler henüz çözülemezken enerjide yaşanan sıkıntılar da sektörde yeni sorunların kapısını açtı. Hal böyle olunca çok sayıda araç alacak kişi ikinci el araçlara yöneldi.  2022 yılında satılan ikinci el araçların çoğunluğunu 21 yaş ve üzeri modeller oluşturdu. Geçtiğimiz yıl toplamda 6,4 milyon adet araç el değiştirirken sektörde ikinci tarihi zirve görüldü.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: ''Geçtiğimiz yıllarda satış adetleri rekor kırmış, akabinde piyasa yıl sonu satış adetleri olarak inişli çıkışlı grafik izlemişti. İkinci el otomobile olan talebin nedenlerinin başında sürekli artan otomobil fiyatları sebebiyle otomobilin bir ihtiyaçtan çok yatırım aracı olarak görülmesi ve bu doğrultuda vatandaşlarımızın yatırımlarını bu alana yönlendirmesi olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer sebepler ise sıfır otomobile erişimdeki ciddi sıkıntıların talebi ikinci ele yöneltmesi ve sıfır araç fiyatlarının yüksek olmasından dolayı bütçe doğrultusunda ikinci el otomobil tercih edilmesi olarak sıralayabiliriz.

10 YAŞ ÜZERİ ARAÇLAR FAZLA TALEP GÖRÜYOR

Satılan araçların istatistiklerine göz atıldığında trafikte çok sayıda yeni model yılına sahip araç görsek de oldukça yükselen fiyatlar ve var olan bütçeler dahilinde 5 yaş üzeri araçlarda talebin arttığı, 10 yaş ve üzerinin ise en fazla talep gören modeller olduğundan söz edebiliriz. Örnek vermek gerekirse, Polo, Ford, Opel Astra gibi modeller ilk sıralarda...

İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASINDA FİYATLARDA NE KADAR ARTIŞ OLDU? 

ÖTV matrah güncellemesi tebliğinin beklenmesi dolayısı ile geçtiğimiz aylarda piyasa oldukça durağan bir seyir izlerken, bu kararın açıklanmasının ardından ötelenen araç alım planları hayata geçirilmeye başlandı. Talebin bir anda artması da fiyat artışlarını beraberinde getirdi.

Fiyatlar daha da artabilir düşüncesi ile şu an hem sıfır hem ikinci el otomobile talep oldukça yüksek. Aralık ayından bugüne fiyatlarda ortalama %15 civarı bir artış söz konusu.

ARAÇ BULUNURLUĞU NE DURUMDA?

Pandemi ile baş gösteren ve Rusya - Ukrayna savaşı ile üretimi çok etkileyen hammadde azlığı, çip sıkıntısı, lojistik problemleri gibi sebeplerle yaklaşık 2-3 yıldır sıfır otomobile ulaşım oldukça güç durumda.

Bu tabloya son dönemdeki yüksek talep de eklenince limitli arzın talebi karşılaması maalesef mümkün olmuyor. Tüm bunlarla beraber bazı bayilerin sıfır araç satışında fazladan aksesuar, kasko ve sigorta poliçesini zorunlu tuttuğu ya da ikinci el araç takassız otomobil satmadıkları şeklinde bazı duyumlar almaktayız. Mevcut koşullar göz önünde bulundurulduğunda arz talep dengesi tekrar sağlanmadığı taktirde sıfır otomobilde ki bu sorunlar maalesef bir süre daha hayatımızda olacaktır.''

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 43 TÜMÜ
  • Kartal 1 yıl önce Şikayet Et
    Padişahın izni olmadan eşkıya kervan basamaz...Sayın Recep Tayyip Erdoğan  otomobil fiyatlarının  düşmesini istese tek bir HAMLESİ ile otomobil fiyatları yüzde  30 40 düşer YAPACAGI IŞ SADECE 1 AY ÖTV  SIFIRLAYACAK
    Cevapla
  • Nur 1 yıl önce Şikayet Et
    Olmayan otomobile ÖTV almasa ne yazar. Sorun sıfır araç alanların yüksek fiyatlarla satışa koyması, sıfır araç alan şahıs dahil 5 yıl araç satamazsa, ihtiyacı olmayan araç almaz. İşe yarar yaptırımlar cezalar lazım diye düşünüyorum
    Cevapla
  • ÖZCAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Araç geliyor bayiye ama çalışanlar gelen araca kim çok para verirse aracı o kişiiye opsiyonluyor.Malesef bu rezillik adeta her bayide gerçekleşiyor ve yetkililerde bu rezilliği izlemekle yetiniyor.denetim denetim denetim.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    hangi kişi acaba emekli parasıyla bir ev bir araba alıyormuş arkadaşim,sen onu bir geç, ailesinden destek,veya bir arazi gibi satmadan önce kimse dediğiniz gibi bir ev bir araba alamıyordu,
    Cevapla
  • seyyah 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok haklısın noktasına kadar katılıyorum
    Cevapla
  • Hazar 1 yıl önce Şikayet Et
    Araçları üreticiler piyasaya kasıtlı vermiyor bayiler ise liste fiyatının üzerinde fiyat talep ediyor.. Devletin buna acilen önlem alması gerekir..Araclar boş arazilerde bayiler ise 100 bin ile 150 bin arası avantajın peşinde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR