Yediemin otoparkından hacizli araç nasıl alınır? İhale süreci başlıyor!
Yediemin otoparkında bulunan hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli araçların ihale yoluyla satışa çıkarılmasına ilişkin düzenleme yürürlüğe girdi. Peki ihale sistemi nasıl olacak? Hacizli araç satın almak isteyenler nasıl bir yol izleyecek?
ABONE OLHacizli mallara ilişkin detayları paylaşan Bakan Tunç, "Hacizli malların yedieminlerde çürümesinin önüne geçecek uygulamayı 1 Kasım'da başlatıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Peki ihale sistemi nasıl olacak? İsteyen herkes katılabilecek mi?
İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASI DÜŞECEK Mİ?
Yediemin otoparkında bulunan hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli araçların ihale yoluyla satışa çıkarılmasına ilişkin düzenleme yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle hacizli araçların yedieminlerde çürümesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel " İkinci el otomotiv sektörüne fiyatsal anlamda çok fazla bir etkisi olacağını düşünmüyoruz. Tabii ki burada belki yüksek model araçlarla alakalı bir cazibe durumu olabilir. Ama düşük ve daha önceki yıllardan beri bekleyen araçlardaki performansın, boya, kaporta durumunun ne olduğu, motor aksamında ne gibi eksiklikler olduğunu tabii ki ihale sırasında alıcılar görememekte. Burada ihalede e-ihale üzerinden olduğu için sadece marka model belirtilerek bu araçlar satışa çıkacak. Burada tabii alıcıların da bu konuya dikkat etmelerini özellikle tavsiye ediyoruz" dedi.
HACİZLİ ARAÇ SATIŞLARI BAŞLADI!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç geçtiğimiz haftalarda yediemin otoparklarında duran çürümeye yüz tutmuş araçların değerlendirilmesi için 1 Kasım itibarıyla yeni uygulamaya geçileceğini açıklamıştı.
Dün yürürlüğe giren düzenlemeyle, yediemin otoparklarında hukuken haciz kalkmış olmasına rağmen halen otoparktan alınmayan araçlar satışa çıkarılacak. Satışa çıkarılmadan önce araçlar ilk olarak sahiplerine almaları teklif edilecek. Sahibi tarafından alınmayan araç, e-ihale yoluyla satışa çıkarılacak. Otoparktaki araçların e-ihale yoluyla satılmaması durumda ise Makine ve Kimya Endüstrisi'ne (MKE) devredilecek. Devirden elde edilen gelir ise hak sahiplerine verilecek. Bu süreçlerde devirler sağlanmaz ise araçlar Kızılay bünyesine bedelsiz olarak geçirilecek. Otopark yetkilileri bu durumun hem kendileri için hem de borçlu ve alacaklı için olumlu olduğu ve bu şekilde araçların çürümesinin önüne geçileceğini ifade etti.
Bazı yediemin otoparkı yetkililerine göre ise bu durum 2. el araç piyasasında fiyatlarda düşüşe neden olacağı yönünde. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise 2. el araç piyasasında fiyat olarak bir düşüş beklemediklerini belirtti. Ertemel, e-ihale yoluyla araç alacak vatandaşlara araçların ne durumda olduğunu göremeyecekleri için ihale sırasında dikkatli olmalarını söyledi. Avukat Mehmet Fatih Şahin bir otomobilin satış işlemlerinin tamamlanmasının yaklaşık 2 ay gibi bir sürede bitmesini öngörüyor. Öte yandan yediemin otoparkındaki lüks otomobiller de dikkat çekti.
%10-15 PİYASA FİYATININ ALTINDA SATILACAK
Ayrıca bu 700 binlik rakamın 200 bini 5 yaş altında, yani genç araçlar. En düşük ihtimalde 700 bin civarında bir ikinci el aracın piyasaya girmesi bekleniyor. İnternette satışta olan toplam bir milyon adetlik ikinci el otomobil bulunduğu düşünüldüğünde, bunun yarısı kadar bir aracın piyasaya girmesinin fiyatları ciddi anlamda düşüreceği anlamına geliyor. Öte yandan yapılacak olan ihalede araçların piyasa fiyatının yüzde 10-15 altında satılacağı belirtiliyor.
NASIL SATIŞA ÇIKACAKLAR?
Öncelikle muhafaza tedbirine konu haciz kalkmış olup da halen yedieminlerde muhafaza edilen malların kanuni istisnalar hariç öncelikle borçlu tarafından teslim alınması teklif edilecek.
Borçlu kişi malı yedieminden teslim almazsa rehin hakkı sahibine başvurulacak ve rehinden kaynaklı haklarını kullanması teşvik edilecek.
Hem borçlu kişi hem de rehin sahibi malı almak istemezse hak sahiplerinin ve kamu yararı gözetilerek sicile kayıtlı mallar elektronik satış hükümlerinin uygulanması ile satılacak.
Elektronik satışta da alıcı bulmayan mallar kamu yararı gözetilerek kanunda belirlenen bedel karşılığında mülkiyetlerinin yedieminlere ve kamusal yarar özelinde faaliyet gösteren MKE A.Ş.'ye devri sağlanacak. Satış ve mülkiyet devri durumunda elde edilecek bedel muhafaza edilerek hak sahiplerine ödenecek.
YEDİEMİN HACİZLİ ARAÇ NASIL ALINIR? İHALE UYAP'TAN YAPILACAK
Araçların Uyap e-Satış platformu üzerinden ihale edilmesi bekleniyor.
İhalelere girmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve ihaleye konu olan mal için belirlenen tutarın teminat olarak yatırılması yeterli olacak.
Aracın satın alınamaması durumunda ise bu teminatlar iade edilebiliyor. Satın alınması durumunda ise kanunun belirttiği şekilde ödemeler gerçekleştirilerek devir alınacak
Başvuru yapabilmek için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekiyor:
Öncelikle "https://esatis.uyap.gov.tr/" adresine gidiniz.
Açılan sayfada, sağ üst köşede yer alan giriş yöntemlerine tıklayarak e-devlet giriş ekranına yönlendirileceksiniz.
E-devlet giriş bilgilerinizle sisteme giriş yapınız.
Giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen arama sayfasında "taşıt" kısmına tıkladığınızda, satışa sunulan araçların tüm detaylarına ulaşabilirsiniz.
-
hasann 1 yıl önce Şikayet Etdaha önce zaten satılıyorduBeğen
-
@7@ 1 yıl önce Şikayet Etbaba hacizli diyorsun ya belli ki bu adam o arabayı ne halle aldı ki bu hale düştü alırken bi düşün yada o hacizle ten arkadaşın yerine kendini koyderimBeğen
-
seyfodayı 1 yıl önce Şikayet EtBunların içinde yurtdışından kaçak getirip yakalatanların araçlarını nasıl anlarızBeğen
-
aha 1 yıl önce Şikayet Etbelliki yenileri gelecekBeğen
-
Mehmet Taşkıran 1 yıl önce Şikayet EtAraç sahibi olanlar, bu işin ticaretini yapanlar ihaleye giremesinBeğen Toplam 3 beğeni
-
Cenk Yakın 1 yıl önce Şikayet EtMafya toplar araçları,,,Beğen Toplam 3 beğeni