Araç sahipleri dikkat! Plakalarda yeni dönem

1 Ocak 2024 itibarıyla karekodlu plakaya geçiş başladı. Yeni tüm plakalarda karekodlu plakaların kullanılması zorunlu oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 08.01.2024 17:39 GÜNCELLEME 08.01.2024 17:49 OTOMOBİL
Araç sahipleri dikkat! Plakalarda yeni dönem
Araç sahipleri dikkat! Plakalarda yeni dönem

1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla karekodlu plaka dönemi başladı. Söz konusu tarihten sonra tescil ettirilen tüm araçlarda karekodlu plaka zorunluluğu bulunuyor. Araç sahiplerine karekodlu plakalar veriliyor.

1 Ocak 2024 itibari ile yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte bazı bölgelerde "karekod" sistemine geçiş yapılmaya başlandı.

Sahte, yani APP olarak bilinen plakaların önüne geçmek için tasarlanan bu sistem, trafiğe ilk kez ya da yeniden çıkacak tüm araçlarda bulunmak zorunda olacak.

Bu karekod ile birlikte plakanın seri numarasından tutun, aracın nerede ve ne zaman üretildiğine ait bilgilerin tamamına erişim sağlanabilecek. Karekodlu plaka basım işlemleri noterden basım belgesi alan tüm yerler ve Şoförler Odaları'nda yapılabilecek.

Plakalığa yerleştirilecek karekodun, il kodu ile harf grubu arasında yer alması isteniyor. Plakaya ait bilgilerin doğrulanmasına olanak sağlayacak 15x15 mm boyutlarındaki bu karekod, 1 Ocak 2024 tarihinden sonra tescil edilecek tüm plakalar için zorunlu hale gelmiş olacak.

Bununla birlikte güncel plakların değişmesinin zorunlu olmadığının da altını çizelim. Yani halihazırda tescili yapılmış bir otomobiliniz varsa, plaka değiştirmek zorunda değilsiniz. Lakin aracın satışı halinde alınacak yeni plakanın, yeni düzenlemelere uygun olması gerekiyor.

Plakayı kaybetmeniz ya da muayene esnasında plakanın "ağır kusur" olarak görülmesi halinde de yeni plaka düzenlemesine geçiş yapmak zorundasınız.

Plakalara karekodun yanı sıra, 12 haneli bir seri numarası da işlenecek.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 62 TÜMÜ
  • Vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    Aynı karekod otomobil dede olmalı
    Cevapla
  • Osmanlı Başkenti 3 ay önce Şikayet Et
    Satışda aynı plaka ile devam edenlere nasıl uygulanacak acaba?
    Cevapla
  • Osmanlı Başkenti 3 ay önce Şikayet Et
    Satış da plaka değişimi olmadığında da şart değilse güzel.
    Cevapla
  • Osmanlı Başkenti 3 ay önce Şikayet Et
    Onun yapsalar bile kayıtlı olduğu devlet sayfasında gerçeği olacağı için ellerine bulaşır,bence doğru bir uygulama.
    Cevapla
  • malkoçoğlu 3 ay önce Şikayet Et
    Yani iş çıkarmışlar app plaka gayet okunaklı ve şık duruyor kalın basılması Trafik memurlarımız tarafından rahat okunuyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR