Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü

Tesla'dan Türkiye'ye özel model geldi. Tesla, uygun fiyatlı Model Y'yi Türkiye'de satışa sundu. Yeni Tesla modelinin başlangıç fiyatı yarı yarıya düştü.

ABONE OL
GİRİŞ 19.04.2024 09:15 GÜNCELLEME 19.04.2024 09:21 OTOMOBİL
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü

Tesla'nın son dönemdeki işten çıkarma kararlarının yankıları devam ederken, Türkiye pazarında dikkat çekici bir adım attı. ABD'li elektrikli otomobil üreticisi, Türkiye'de satışa sunduğu tek model olan Model Y'nin düşük Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamına giren versiyonunu ön siparişe açtı.

TESLA MODEL Y TÜRKİYE FİYATI 

15 Nisan'da 3 milyon 204 bin TL'ye satılan Tesla Model Y, yeni versiyonun gelmesiyle artık 1 milyon 700 bin TL'ye alıcı buluyor.

TESLA MODEL Y ÖZELLİKLERİ

Arkadan itiş
️160 kW güç
️455 km menzil
️60 kwH batarya kapasitesi
️0-100 7,5 saniye
️217 km son hız

Arkadan itişli Model Y'nin, yüzde 10 ÖTV dilimine giren versiyonunun fiyatı 1 milyon 791 bin 451 TL olarak belirlendi. Mart 2023'te Türkiye'ye giriş yapan Tesla, başlangıçta beklenenden daha iyi bir satış performansı sergilemiş ve yıl sonuna kadar 12 bin adetlik satışla Türkiye'nin en çok tercih edilen ikinci elektrikli otomobili olmuştu.

Ancak, 2024'e girilirken Tesla'nın satış performansı düşüş göstermişti. Ocak-Mart döneminde sadece 375 adet otomobil satışı gerçekleşmişti. Bu düşüşün ardından Tesla'nın, düşük ÖTV'ye giren Model Y ile pazardaki konumunu güçlendirmeyi hedeflediği belirtiliyor.
Türkiye'ye özel Tesla Model Y

Tesla Türkiye, Türkiye'ye girişlerinden itibaren altyapı çalışmalarına önem verdikleri ve bunun sonucunda Model Y'nin yeni bir versiyonunu piyasaya sunduklarını açıkladı. 

Elektrikli otomobillerin ÖTV'si, aracın motor gücüne göre belirleniyor. Kasım 2023'te yapılan bir değişiklikle, vergisiz fiyatı 1 milyon 450 bin liranın altında ve motor gücü 160 kW'nın altında olan elektrikli otomobiller yüzde 10 ÖTV dilimine giriyor. Tesla'nın Model Y'sinin de bu dilime girebilmesi için motor gücünün güncellendiği ve bataryasında da güncellemeler yapıldığı aktarılıyor.

Bu güncellemelerle birlikte yüzde 10 ÖTV dilimine giren Model Y, 430 km menzile (WLTP) sahip olacak. Otomobilin arkadan itişli versiyonu, 0'dan 100 km hıza 7.5 saniyede ulaşabiliyor ve son hızı 217 km/s olarak açıklanıyor.

Türkiye'de perakende satış fiyatı 1 milyon 914 bin TL'ye kadar olan elektrikli otomobiller yüzde 10 ÖTV diliminde kalabiliyor. Bu nedenle, Model Y'nin düşük fiyattan satın alınabilmesi için dış rengin beyaz ve iç mekanın standart renk olan siyah tercih edilmesi gerekiyor. Ayrıca, renk seçimi ve otomobilde bulunan otopilot özelliği gibi faktörler de ÖTV oranını etkiliyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 25 TÜMÜ
  • İcy 1 hafta önce Şikayet Et
    Sadece Türkiye ye özel olması daha fazla soru işareti…
    Cevapla
  • Taha 1 hafta önce Şikayet Et
    Bizimde toggumuz var.Pardon herkes ulaşamıyordu gerçi.
    Cevapla
  • Türk 1 hafta önce Şikayet Et
    Batili araba birdaha istemiyorum.
    Cevapla
  • Hidayet 1 hafta önce Şikayet Et
    Boya rengi ÖTV yi neden değiştiriyor?
    Cevapla
  • BERK 1 hafta önce Şikayet Et
    Ölürümde almam. Bedava verseler de binmem. Binen de alan da Gazzedeki bebeleri düşünsün.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR