Avrupa Birliği'nden geri adım: Benzin ve dizel araçlar için yeni karar!

AB Parlamentosu, 2035 yılına kadar yeni benzinli ve dizel araç satışını yasaklamayı geri çekti. Otomobil üreticilerine bu yılda yüzde 90 oranında egzoz emisyonlarını azaltma zorunluluğu getirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.12.2025 20:02 GÜNCELLEME 16.12.2025 21:09 OTOMOBİL
Avrupa Birliği'nden geri adım: Benzin ve dizel araçlar için yeni karar!
Avrupa Birliği'nden geri adım: Benzin ve dizel araçlar için yeni karar!

AB, iklim değişikliğiyle mücadelede bir dönüm noktası olarak görülen 2035 yılına kadar yeni benzinli ve dizel araçlara yönelik yasağı Salı günü geri çekti ve birlik, krizden etkilenen otomotiv sektörünü güçlendirmeye yöneldi.

EGZEZ EMİSYONLARINI YÜZDE 90 ORANINDA AZALTACAKLAR

Çevre örgütlerinin kınadığı önerilere göre, otomobil üreticileri artık yeni araçlardan kaynaklanan egzoz emisyonlarını 2021 seviyelerine göre yüzde 90 oranında azaltmak zorunda kalacaklar (önceki yüzde 100'lük oran öngörülmüştü), geri kalan kısım ise çeşitli yollarla "telafi edilecek".

AFP'ni haberine göre; AB'nin sanayi sorumlusu Stephane Sejourne, Avrupa otomotiv endüstrisi için "can simidi" olarak nitelendirilen bir planı sunarken, birliğin yeşil hedeflerinin geçerliliğini koruduğunu vurguladı.

Sejourne "Avrupa Komisyonu hem pragmatik hem de iklim hedefleriyle tutarlı bir yaklaşım seçti," dedi.

İPTAL EDİLEN KARAR 2023'TE KABUL EDİLMİŞTİ

2023'te kabul edilen içten yanmalı motor yasağı, iklim mücadelesinde büyük bir zafer olarak karşılandı.

Ancak otomobil üreticileri ve destekçileri, Çin'den gelen şiddetli rekabet ve elektrikli araçlara (EV'lere) geçişin beklenenden daha yavaş olması karşısında, Brüksel'in bu düzenlemeyi gevşetmesi için son bir yıldır yoğun lobi faaliyetleri yürütüyorlar.

Yasağı zayıflatmak, AB'nin bu yıl çevre yasalarının birçoğunu geri çekme yönündeki iş dünyası yanlısı çabalarının şimdiye kadarki en çarpıcı sonucu oldu; bu geri çekmelerin gerekçesi ise söz konusu yasaların büyümeyi olumsuz etkileme riski taşımasıydı.

Enes Kılıç Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Enes Kılıç

Editör Hakkında

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • bübü 1 ay önce Şikayet Et
    geliyor gelmekte olan ama gelmiyor
    Cevapla
  • tekin 1 ay önce Şikayet Et
    cok marka 500 km der buyursun denesinler soguk da iki uc gun beklesin eksi 15 derece ve kar da gitsin bak kac km gider duz yolda sicak tabi gider her seyi kapattigin zaman onu gec garanti bitti mi ettigin butun kar gider yari fiat olsa alan zor bulunur aldin diyelim batarya gider ise arabanin degeri kadar masraf avrupa bakti olmadi bu tam eskiye dønuyor
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 ay önce Şikayet Et
    Çin 1 AB 0 emisyon hikaye.
    Cevapla
  • milyar dolarlar 1 ay önce Şikayet Et
    Sorun sadece emisyon değil, petrole ve gaza harcanan ve buhar olan milyar dolarlar asıl sorun.
    Cevapla
  • Istanbul 1 ay önce Şikayet Et
    Slm,Gelin eski zamana donelim at arabasi kullanalim.Hlc masrafi yok sadece at 1 torba saman 100gr arpa yeter.Sizce nasil bir cozum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR