Araç sahipleri dikkat! Ekspertiz ücretlerine düzenleme geliyor! İl ve ilçede farklı olacak
Otomobil ekspertiz hizmetlerini düzenleyen Ticaret Bakanlığı taslağında yeni detaylar belli oldu. Ekspertiz ücretleri için alt ve üst sınır belirleyebilecek.
ABONE OL
- Ekspertiz ücretleri için alt ve üst sınır belirlenecek; bu ücretler, araç sınıfları ve hizmet kapsamına göre il veya ilçe bazında değişiklik gösterecek.
- Taşıtların tescil, muayene, kilometre, hasar ve servis kayıtları, Taşıt Ekspertiz Bilgi Sistemi üzerinden sorgulanabilecek ve ekspertiz işletmeleri, rapor bilgilerini bu sisteme yükleyecek.
- Ekspertiz raporlarına itiraz süreci 5 gün içinde yapılabilecek; itiraz kabul edilirse, taşıt ücretsiz muayeneden geçecek ve eski rapor geçersiz sayılacak.
Ekspertiz ücretleri için alt ve üst sınır belirlenecek. Bu ücretler, araç sınıfları ile ekspertiz hizmetinin kapsamına göre il veya ilçe bazında farklılaşacak. Taşıtların tescil, muayene, kilometre, hasar, servis kayıtları ve diğer teknik bilgileri, Taşıt Ekspertiz Bilgi Sistemi üzerinden sorgulanabilecek.
BİLGİLER YÜKLENECEK
Bakanlığın yönetmelik taslağına göre ekspertiz işletmeleri, ekspertiz raporlarına ait taşıt kimlik bilgilerini ve ekspertiz sonuçlarını, belirlenen şablona uygun olarak sisteme yükleyecek. Bu veriler yalnızca taşıt geçmişinin takip edilmesi için kullanılabilecek.

Ticaret Bakanlığı, kamu kuruluşları ve meslek kuruluşlarının da görüşünü alarak ekspertiz ücretleri için alt ve üst sınır belirleyebilecek. Bu ücretler, araç sınıfları ile ekspertiz hizmetinin kapsamına göre il veya ilçe bazında farklılaştırılabilecek.
SORGULAMA YAPILABİLECEK
Taşıtların tescil, muayene, kilometre, hasar, servis kayıtları ve diğer teknik bilgileri, Taşıt Ekspertiz Bilgi Sistemi üzerinden sorgulanabilecek. Ekspertiz işletmeleri, ekspertiz raporundaki hata, eksiklik, raporda yer verilmeyen arıza, hasar veya kusurlar nedeniyle taşıtın rayiç değeri ile mevcut durumu arasında oluşan değer farkı veya onarım masraflarından sorumlu olacak.

Yetki belgesi başvurusunda bulunan ekspertiz işletmesi sorumlusunun; casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık gibi suçlardan hüküm giymemiş olması gerekecek. Oluşturulan standart kapsamında; klima, cam otomatiği gibi sistemlerin komutlara cevap vermemesi, "fonksiyon kaybı" olarak tanımlanacak. Motor veya şanzıman bileşenlerinden gelen tasarım dışı mekanik sesler ise "sesli çalışma" çalışma sayılarak ona göre kayda geçecek. Bir oto parçasının yüzde 30'undan fazlasının dışarıdan boyanmış olması, raporda "boyalı" sayılmasına yol açacak.
5 GÜN İÇİNDE İTİRAZ HAKKI
Ekspertiz raporunun hatalı ya da eksik olduğu düşünülürse 5 gün içinde bilgi sistemi üzerinden itiraz edilebilecek. Ekspertiz, en geç 3 gün içinde itirazı kabul ve gerekçeli şekilde reddedecek. İtirazın kabulü halinde; taşıt yeniden muayene edilerek rapor ücretsiz şekilde yenilenecek, eski rapor geçersiz sayılacak. Ekspertiz raporlarında, aracı alan ve satanın pazarlık gücünü etkileyebilecek tavsiye, görüş veya yönlendirici yorumlar olmayacak.
-
Kütahyali 23 dakika önce Şikayet EtAraç muayene gibi ekspertiz işlerine tek firmada olmalı fiyatı şimdikinin 2 3 katı olmalı fiyat farkı köy sandığına gitmeli illa tanıdık birileri vardır bu işi yapacak...Beğen Toplam 1 beğeni
-
Köle 50 dakika önce Şikayet EtNereye para yetiştireceğiz bilmiyoruzBeğen Toplam 4 beğeni
-
Vatandaş 54 dakika önce Şikayet Et1.Servis bakımı para. 2.Muayene para. 3. Expertiz para. 4.Zorunlu Sigorta para. 5.kasko para. 6.Vergi para. Bunların hepsi tek elde merkezde toplanmalı. Vatandaş tek seferde işini halletmeli. Lüzumsuz olanda kaldırılmalı.Beğen Toplam 12 beğeni
-
M. Mas 55 dakika önce Şikayet EtTuvTürk artık gündemden tamamen çıkartılsın, Hükümetin bu konuda açık ve kesin bir karar alıp vatandaşları zaman alıcı/astronomik ücret ödemekten kurtaran bir uygulama başlatması çok iyi olacaktır. Sayın yetkililerin dikkatine sunarızBeğen Toplam 3 beğeni
-
Vatandaş 1 saat önce Şikayet EtExpertiz bu şekilde yapıldıktan sonra muayene istasyonlarına gerek kalmayacağı aşikar.Beğen Toplam 13 beğeni