Otomotivde satışlar haziranda da rekor kırdı

Ekonomideki istikrar ve güveni en iyi yansıtan barometrelerden biri olan otomotiv satışları Haziran'da 80 bine ulaştı. Uzmanlar otomobil vergisi artacak söylentisinin bunu tetiklediğini söyledi:

ABONE OL
GİRİŞ 04.07.2011 13:58 GÜNCELLEME 04.07.2011 13:58 OTOMOBİL
Otomotivde satışlar haziranda da rekor kırdı
Otomotivde satışlar haziranda da rekor kırdı

Memduh Taşlıcalı'nın haberi

Artan kredi faizleri ve kura bağlı zamlara rağmen Mayıs'ta başlayan yavaşlama geçen ay mola verdi. Sürpriz satışları değerlendiren sektör uzmanları, 'otomobil vergisi artacak' söylentilerinin de talebi öne çektiğini söyledi.

Türkiye yılın ilk çeyreği için yüzde 11'lik rekor büyüme rakamları açıklarken otomotivde de satış rekorları devam ediyor. Merkez Bankası'nın aldığı tedbirlere paralel kredi faizlerindeki artışa ve döviz kuru yüzünden yapılan zamlara rağmen haziran ayında satışlar 80 bini buldu.

Otomotiv sektör uzmanları, mayısta başlayan yavaşlamanın ardından ortaya çıkan bu pazar büyüklüğünü 'sürpriz' olarak değerlendirirken, temmuz ve ağustos aylarında satışlarda düşüş yaşanacağını söyledi. Otomobile yeni vergi söylentilerinin de satışları öne çektiğini belirten uzmanlar, resmi rakamların yarın açıklanacak olmasına rağmen bugüne kadarki en iyi haziran ayı sonuçlarının ortaya çıktığını dile getirdi. Mayıs ayında da satışlar 80 binin üzerine çıkmıştı.

Yılın ilk yarısında otomobil ve hafif ticari araç satışları toplamı 420 bin adede ulaşırken yıl sonu hedefleri konusunda temkinli yaklaşımlar öne çıkıyor. 800-850 bin adetlik yıl sonu pazar hedefi üzerine yoğunlaşan şirketler özellikle yılın son çeyreğinde önceki yıllara göre daha küçük bir pazar oluşacağını öngörüyor. Ancak, önümüzdeki iki ay boyunca satışların 62 binin üzerine çıkması büyümenin sürmesi açısından yeterli görülürken, eylül ayında da 64 binlik pazara ulaşılması yine artı yönde ilerleme eğilimi olarak dikkat çekecek.

Citroen Türkiye Genel Müdürü Bahaettin Tatoğlu, Türkiye'nin ilk çeyrekteki büyüme rakamlarına göre MB'nin bazı pazarı frenleyici kararlar aldığını ancak yılın ikinci çeyreği için de ilk çeyrektekine yakın bir büyüme ortaya çıkacağını söyledi. Otomotiv pazarında yavaşlama başladığını belirten Tatoğlu, "Ancak, alınan kararlara rağmen insanların ekonomiye bakışı değişmedi. Güven var. Haziranda faiz artışı ve kur yükselişine rağmen sürpriz bir sonuç oluştu. Yıl sonu hedefini 810 bin olarak koruyorum." dedi.

İTHAL 2012 MODELLER GECİKECEK

Bu aydan itibaren kendini hissettirmesi beklenen yavaşlamada artan faiz oranları etkili olacak. Ancak bu yıl, değişen model yılı mevzuatı da özellikle ithal otomobillerin satışını birkaç ay ileriye kaydıracak. Çünkü, yeni mevzuata göre bir aracın 2012 model sayılabilmesi için 1 Ağustos tarihinden itibaren bantlardan inmesi gerekecek. Bu durumda Fransa'dan, Kore'den, ABD'den gelecek otomobilin yolda geçireceği süre pazara çıkışını dolayısıyla 2012 model yılı oluşunu etkileyecek.

Bazı araçlarda 2012 model yılına müşteriler eylül hatta ekim ayında ulaşabilecek. Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, 2012 model yılı otomobil satın almak isteyenlerin ekime kadar beklemek zorunda kalabileceğine dikkat çekerek, yıl sonu hedefinin 800 bin düzeyinde kalacağını söyledi. Koçak, haziran ayında yaşanan sürpriz pazarla ilgili "Faizlerin yükselmesi tüketicinin talebini öne çekti." diye konuştu.

Artan kurların da temmuzdan itibaren yavaşlamaya katkısının olması bekleniyor. Hemen hemen tüm modellerde kur farkı kısmen de olsa yansıtıldı. Pazarın büyüme ya da küçülmesinde kurlar kadar faizlerin baz etkisi olduğunu savunan Hyundai Assan Yurtiçi Satış, Pazarlama ve Satış Sonrası Genel Müdürü Ümit Karaarslan, pazarın haziranda da büyüdüğünü ancak önümüzdeki 6 ayın sektör için çok farklı geçeceğini söyledi. Ekonomiyi soğutmak için alınan önlemlerin neticesinde yılın ikinci yarısının durgun geçeceğini anlatan Karaarslan, "Burada en önemli konu, taşıt kredisi faizlerinin hangi seviyede tutunacağı. Çünkü otomobil satışlarının yüzde 60-70'i krediyle satılıyor. Faizler yüzde 1'in üzerine çıktı." dedi. Haziranı sürpriz bulmayan Nissan Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu ise "Türkiye'de yüzde 1'lik faiz kritik bir eşiktir." diyerek otomobil kredilerinde yüzde 1 eşiği aşılınca talebin daraldığını ifade etti.

300 bin filo aracı 'takip'te

Büyük araç filolarına sahip şirketler özellikle son yıllarda, iş verimini artırmak ve maliyetlerin artmasının önüne geçmek amacıyla araç takip sistemlerine yoğun ilgi gösteriyor. Uydu ve GSM aracılığıyla çalışan araç takip sistemleriyle araçlarının hızlarını, konumlarını, rölantide olup olmadıklarını, gün içinde kaç kilometre yol aldıklarını kontrol altına alan şirketler, önemli oranlarda tasarruf sağlıyor. Kamudan özel sektöre bugün Türkiye'de yaklaşık 300 bin araç, uydu ve GSM operatörleri üzerinden takip altında bulunuyor. 2005 yılından bu yana 100 binin üzerinde aracı takip eden araç takip operatörü Filotürk Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan, araç takip sistemi kullanılmasıyla Türkiye'deki ticari araçlarda yıllık yaklaşık 4 milyar lira, kamu araçlarında ise 117 milyon liralık tasarruf elde edilebileceğini söyledi. Sahadaki araçları kontrol altına almayı ve denetlemeyi sağlayan araç takip sistemleri ile araçların özel işlerde kullanımının önüne geçilebildiğini belirten Aydoğan, Türkiye'deki araç takip sistemlerinde yüzde 40'ın üzerinde paya sahip olduklarını söyledi. Filotürk, pazarın 900 bin olması beklenen 2014'te 300 bin araca ulaşmayı hedefliyor.

Otomobil pazarlamada 'yarışma' devri

Otomobil ve hafif ticari pazarı 800 binlere ulaşınca, şirketler, pazar payını korumak için pazarlamada yeni yeni yöntemler geliştiriyor. Kısa süre önce satışa sunulan yeni Focus için ilginç bir yarış düzenleyen Ford Otosan, böylece otomobilin internet kullanıcıları üzerindeki bilinirliğini artırmayı hedefliyor.

Şirketin Facebook sayfasında iki hafta önce başlayan "Focus'layan Kazansın!" yarışması; mizah, gösteri ve sinema dünyasının eğlenceli isimlerini bir araya getirdi. Cenk-Erdem ikilisinin de yer aldığı üç takım; eski rallici Serdar Bostancı'nın yeni Focus'la ilgili vereceği görevleri yerine getirebilmek için en akla gelmedik ve en çılgın fikirleri bulacak. Yarışmayı destekleyenler www.facebook.com/fordturkiye adresinden takip edip oy kullanabilecek. Yarışma İstanbul'daki Ford garajında 6 hafta sürecek.

Pazarlamada Facebook sayfasını kullanan Mazda Türkiye de 18 Temmuz tarihinde sonuçlanacak bir yarışma başlattı. Alışılmışa meydan okuyan fikirler yarışmasında en çok oy toplayan fikirlerin sahipleri ABD ve İtalya gezisiyle ödüllendirilecek. Yarışmada sadece yarışanlar değil, yarışan fikirlere oy verip yorum yazanları da çeşitli sürprizler bekliyor. Yarışmaya katılabilmek için www.facebook.com/mazdatr sayfasından kayıt yaptırmak gerekiyor. Kia da kısa süre önce tanıttığı yeni Picanto için 10 Temmuz'a kadar geçerli on-line bir yarışma başlattı. www.kia.com.tr/picanto adresinden ulaşılabilen yarışmada Picanto hakkında sorulan toplam 15 soruya doğru cevap vermek yeterli. Toyota ise sıra dışı tanıtım çerçevesinde lüks SUV aracı Land Cruiser Prado'nun gerçek takla atmış maketini 1 yıl boyunca Türkiye'de dolaştıracak.

Zaman

kullan

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR