OYAK mağduru 11 bin işçi Erdoğan'dan yardım istedi

İsdemir emeklisi işçiler, özelleştirme sırasında kendilerine verilen hisseler borsada işlem görmediği için zarar edince OYAK'la davalık oldu. İşçi emeklileri, Başbakan'a da bir mektup göndererek şikayette bulundular.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2012 14:40 GÜNCELLEME 18.09.2012 17:58 Özel Haber
OYAK mağduru 11 bin işçi Erdoğan'dan yardım istedi
OYAK mağduru 11 bin işçi Erdoğan'dan yardım istedi

ORDU Yardımlaşma Kurumu (OYAK) tarafından 2001 yılında 50 milyon dolara satın alınan ve bugün değeri milyar dolarla ifade edilen İskenderun Demir Çelik İşletmeleri'nden (İsdemir) emekli olan 11 bin işçinin bir kısmı, haklarını almak için Başbakan'dan yardım istedi. İsdemir'in özelleştirilmesi sürecinde tazminat yerine hisse verilen ancak hisseleri borsada olmadığı için para alamayan işçiler mahkemeye başvurdu. İsdemir, 2001 yılında Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile özelleştirilirken, 10. madde gereği yüzde 11 hissesinin bedelsiz olarak işçilere verilmesi kararlaştırıldı. Bu hisselerin de özelleştirme sonrası 4 ay içinde kurulacak bir vakıf tarafından işçilere dağıtılması şartı devir sözleşmesine konuldu.

Başbakan'dan mektupla yardım istediler

Aradan geçen süre içinde işçilerin kurduğu İsdemir Vakfı, sorunu çözemedi. Emekli işçilerin bir kısmı da Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a gönderdikleri mektupta “Bizleri 10 yıldır oyalayanlardan huzurunuzda şikâyetçiyiz. 2001 yılında fabrikada çalışan gerçek yüzde 11 hissedarların tespit edilmesini, İsdemir hissesinden cüzi bir miktarın borsaya aktarılıp piyasa değeri ortaya çıkana kadar 11 bin ailenin aleyhine anlaşmalı sermaye artırımlarının yapılmamasını istiyoruz” dediler.

Bir kısım emekliler, dernek kurdu

Emekliler Derneği bünyesinde bir araya gelen işçiler, şimdi yargı sürecini tekrar başlatıyor. İskenderun Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava dilekçesi sunuldu. İsdemir yönetimi de itiraz dilekçesini teslim etti. Emekli İşçiler Derneği Başkanı Bayram Özarslan “Hisse senetlerimizi borsadaki değerine göre almak istiyoruz. Ancak İsdemir Vakfı haklarımız için mücadele etmiyor. Erdemir rekor kâr yaparken İsdemir zararda gösteriliyor. Gerekçe olarak ise finansal giderler ve yatırımlar gösteriliyor. 10 yıl içinde işçi başı aldığımız kâr payı 350 TL gibi komik bir rakam. Hisse senetlerimizin gerçek değeri üzerinden bize verilmesini ve şirketin borsaya girmesini istiyoruz” dedi.

MÜFETTİŞ RAPORU: İŞÇİLER TALEPLERİNDE HAKLI

Hisselerle ilgili açıklamanın vakıf tüzüğünün 25. maddesine sıkıştırıldığını belirten Emekli İşçiler Derneği Başkanı Bayram Özarslan “Bu madde, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de dikkatinden kaçmış. İskenderun'a gelip inceleme yapan müfettişler, bize yaptıkları açıklamada ‘davanızda haklısınız, ama tüzüğe öyle bir madde koymuşlar ki bir şey yapamıyoruz' dedi. Bu vakıf maalesef bizi temsil etmiyor. 5 yöneticisini sendika, 4'ünü şirket atıyor. Vakıf'taki bu 9 yönetici bizim lehimize çalışmak yerine aleyhimize yıllarca çalıştı. Hisseler maalesef şu an bu vakıf üzerinde görünüyor. Benim 8.431 hissem var. Ama hisse belgesi yok elimde” dedi. İsdemir Vakfı ise sorunla ilgili SPK'da toplantı yapıldığını ve İsdemir'in değer tespitinin yapılması için bir müşavirlik şirketiyle anlaşmaya varıldığını internet sitesi üzerinden açıkladı.

KAYNAK : Star
YORUMLAR 1
  • fatme tahir 12 yıl önce Şikayet Et
    bulgaristanli turk hepar. artik turkiyenin basina hepar osman pamukolu'nin gecmesi gerek yoksa gidisaat kotu
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR