'İki Japon bankası bir ABD devi yatırıma geliyor'
Yatırım Destek Ajansı Başkanı İlker Aycı, Mitsubishi Bank ve Sumitomo'yla başlayan trendin devam edeceğini söyledi. İki japon bankasının daha Türkiye'ye geleceği bilgisini verdi.
ABONE OLBaşbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, gelecek birkaç hafta içinde Amerika kıtasından büyük bir markanın yatırım kararını açıklayacaklarını söyledi.
Avrupa'dan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) Türkiye'ye büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Aycı, "Doğrudan şirketleri ziyaret edip Türkiye'deki fırsatları ve teşvikleri anlatıyoruz." dedi.
Dünya krizle boğuşurken, ekonomik istikrarını korumayı başaran Türkiye, uluslararası yatırımcının dikkatini çekiyor. Japon firması Sumitomo'nun Çankırı'da 400 milyon dolarlık yatırımla lastik fabrikası kurma kararının ardından, bir yatırım haberi de Amerika'dan geldi.
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, birkaç hafta içinde Amerika kıtasından büyük bir markanın yatırım kararını açıklayacaklarını söyledi. Şirket hakkında bilgi veremeyeceklerini ifade eden Aycı, "İmalat sektöründe faaliyet gösteriyor. Sumitomo'ya yakın yatırım miktarı olacak." dedi.
İlker Aycı, gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Bu yılın ilk 7 ayında 8,9 milyar dolarlık yabancı yatırım geldiğini belirten Aycı, bu rakamın 2010'un tamamına denk olduğunu, ancak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6'lık düşüş gözlendiğini ifade etti.
Bu yılın ocak-temmuz döneminde 113 proje geldiğini vurgulayan Aycı, bunun 26'sının temmuzda verildiğini kaydetti. Aycı, "Haziranda teşvik çıkmasının ardından bir anda trend yukarıya döndü.
Toplamda 2 milyar dolarlık belgenin sadece 550 milyon dolarlık kısmının temmuzda alınmış olması, trendin yeniden çıkışa doğru gittiğini gösteriyor." şeklinde konuştu.
Aycı, bu yıl gelen yatırımların içeriğine bakıldığında olumlu ve nitelikli bir dağılım görüldüğüne işaret ederek, geçen yıl toplamda gelen imalat sektörü yatırımları 3,37 milyar dolarken, bu yıl imalat sanayii için sadece 7 ayda toplam 3,4 milyar dolar geldiğini kaydetti.
Büyük şirketler yatırım için Türkiye'ye gelse de, son dönemde durgunluk gözleniyor. İlker Aycı, Avrupa'daki büyük şirketlerin AB ile gümrük birliği olan bir ülkeye yatırımda finansal ortamı ve işçi sendikalarını ikna edemediğini belirterek, "Sendikalar, Avrupa'da üretimin pahalı olmasından dolayı fabrikaların kaymasından korkuyor. Büyük şirketler kıpırdayamıyor." dedi.
Buna karşılık Avrupalı KOBİ'lerin Türkiye'ye gelmek için istekli olduğunu vurgulayan Aycı, şu bilgiyi verdi: "Bunlar üzerinde özel çalışma yapıyoruz. Şirketleri ziyaret edip üst yönetimleriyle görüşüyoruz. Türkiye'deki fırsatları ve teşvikleri anlatıyoruz. Sonuçlarını görmeye başladık."
Son dönemde Çin ve Japonya'ya önem verdiklerini vurgulayan Aycı, Japonya'dan büyük ilgi olduğunu, gelecek cuma, Sumitomo'nun Çankırı'ya yapacağı yatırımın detayını açıklayacaklarını söyledi.
Aycı, Çankırı büyüklüğünde bir şehre 2 bin 500 istihdam sağlanmasının önemine işaret ederken, ayrıca yatırımın yerli ortakla yapılmasına dikkat çekti.
Türkiye'ye yönelen bir diğer yatırımcı grubu ise Körfez ülkeleri. Bu ülkelerin gayrimenkuldeki hareketlenmeyi önemsediğini vurgulayan Aycı, şu bilgileri verdi:
"Kentsel dönümün vaat ettiği fırsatları gözlüyorlar. Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması onları çok ilgilendirdi, ikincil mevzuatı bekliyorlar. Çinliler de atakta. Güneş enerjisiyle ilgilenen iki firmadan birisinin yatırım yapacağını düşünüyoruz."
-
mustafa demirdelen 12 yıl önce Şikayet Ethonker51. honker51 isimli vatandaş yatırım çankırı ya gitti yani batıya.bunu özetlemek gerekirse birşey değişmedi zaten batı yatırım üssü konumunda devlet doğuya 6. teşvik bölgesini verdi ki burada şirketleşme olsun millet işine gücüne baksın pkk'nın oyununa gelmesin...yatırım çankırıya yapılınca buradaki yine boş yine 5 tl ye 10 tl ye pkk nın taş atma görevini yerine getirecek niye insanlarda para da yok işte yok devlet sadece kağıt üzerinde teşvik veriyor...Beğen
-
erdal 12 yıl önce Şikayet Etistihdam guzel de gebede devletin tarim ve hayvanciliga ayri bi ozen gostermesi gerek. tamam istihdami artik modern dunyada devletler yaratmisyor devlet eli ile yatirim da olmuyor bu alani ozel sektore kodular vergisini aliyolar ugrasmadan haklilar da dahada karli bi sistem ancak ulkemizde tarim ve hayvancilik oluyor koylu sehre inmeyi istiyor devletin buna karsi onlem almasi gerek koylerdeki calisma ve yasam standartlari sehre yakin olmali kazanc arttirilmali cunku tarim ve hayvancilik en buyuk isdihdam kalemlerinden biri iyi bir tarim sektoru 10 milyondan fazla kisiye isdihdami kolayca saglar bu da ulkede issizlik kalmaz demek oluyorBeğen Toplam 4 beğeni
-
honker51 12 yıl önce Şikayet Ettebrikler. eski hükümetlerde yatırım ajansı işlevsiz bir kurumdu şimdi ise milyarlarca dolar getiriyorlar terörün artmasının en belirgin nedeni türkiyede hizmetlerin yatırımların artması ekonominin düzelmesi,devletin bu şekilde çalışan kurumları olduğunuda görmek güzelBeğen Toplam 8 beğeni