VakıfBank'ın akıl dolu 'kazan-kazan' planı!
Vakıfbank'ın ana hissedarları adına yüzde 58,51'lik hisseyi temsil eden Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün payı Hazine'ye devredilecek. Akıl dolu projeyle banka da Hazine de vakıflar da karlı çıkacak!
ABONE OLHakan Göksel'in haberi
Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, VakıfBank'ın uzun vadeli büyüme stratejisini basınla paylaştı. Kalkan, Vakıfbank'ın Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından temsil ve idare edilen yüzde 58,51'lük vakıflara ait hisselerinin Hazineye devredileceğini açıkladı.
Hisselerin Hazine'ye devriyle birlikte; vakıflar istikrarlı bir getiriye kavuşurken, VakıfBank stratejik hedefleri doğrultusunda büyümesini hızlandıracak, Hazine de bankanın büyümesiyle verdiğinin fazlasını kazanacak. Akıl dolu strateji ile üç kesim de kazanacak!
Yılbaşına kadar tamamlanması beklenen devirle birlikte, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün temsil ve idare edeceği bir fon oluşturulması ve bu fon ile beraber vakıfların kuruluş senetlerinde yer alan amaçlarını yerine getirmelerini sağlayacak sürekli bir gelir elde etmesi amaçlanıyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından temsil ve idare edilen yüzde 58,51'lük vakıflara ait hisselerin yanı sıra bankada yüzde 16,10'luk hisse ortakların, yüzde 25'i halka açık olan şirketin yüzde 0,19'luk hissesi ise vakıfların şahsi varlığına ait.
1954 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 50 milyon liralık sermaye ile kurulan bankanın bugünkü piyasa değeri 10 milyar TL (Eski para ile 10 katrilyon)
VakıfBank konut alanında en fazla kredi veren bankalardan olmasının yanı sıra, kamu ve özel sektördeki maaşların büyük bölümünü veren ve KOBİ'lere en çok kredi veren banka olarak biliniyor.
Hazine menkul kıymet ihraç edecek
Hazine'nin, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bu hisseler karşılığında özel tertip menkul kıymet ihraç etmesi planlanıyor. Konuyla ilgili VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, hisse devriyle VakıfBank'ın yeni hakim sermayedarının Hazine olacağını, bunun da bankanın büyüme stratejilerine ve hedeflerine ulaşmada çok önemli bir itici güç olacağını anlattı.
Bankanın ortaklık yapısı ile hukuki statüsündeki belirsizliklerin ortadan kaldırılacağına ve bankanın büyüme stratejisine uygun güçlü bir sermaye yapısına kavuşacağına dikkat çeken Kalkan, "Hisse devriyle birlikte bankamız sağlam, güçlü ve kolay anlaşılır bir ortaklık yapısına kavuşarak uluslararası piyasalarda kredibilite artışı sağlayacak. Ayrıca stratejik büyüme hedeflerimiz doğrultusunda büyümemizi sürdürme imkanına kavuşacağız" dedi.
2015 hedefi bin şubeye ulaştmak
Bankanın 2002-2012 yılı performansı ile ilgili de bilgi veren Kalkan, 10 yılda bankanın aktif büyüklüğünün 8 kat artarak 96,7 milyara ulaştığını açıkladı. Kalkan bankanın özkaynaklarının 13 kat büyüdüğü, kredilerde 21 kat büyüme gösterdiklerini aktardı. Son iki yılda açılan yaklaşık 200 şubeyle toplam 741 şube ve 13 binin üzerinde çalışan sahip olduklarını aktardı. VakıfBank yalnız geçen sene 1200 personel alarak bankalar arasında istihdamın lideriydi.
Bugüne kadar 8 bin emeklisi 13 bin çalışanı ile büyük bir aile olduklarını anlatan Kalkan 2015'te bin şube ulaşarak Türkiye'nin 4 büyük bankasından biri olmak istediklerini anlattı.Hedefler için belirsizliklerin ortadan kalkması gerektiğine vurgu yaptı.
Ortaklık yapısında ve sermayede yaşanan belirsizliğin sıkıntılara neden olduğunu ve bu durumu yabancıya anlatırken zorluk çektiklerini aktaran Kalkan vakıflara ait belirsizliğin ortadan kalkmasını istediklerini belirtti. Hukuki belirsizlikler de olduğunu aktaran Kalkan, bankanın kamu ya da özel sanıldığı zamanlar olduğunu, söyledi, KOSGEB davasını örnek verdi.
NASIL BİR YOL HARİTASI
Fiyatlandırma yapılırken bile yüzde 100 kamu bankası olan ile kısmen kamu bankası olan banka arasında fark olduğunu anlatan Kalkan, nasıl bir yol haritası izleneceğini de aktardı. Söz konusu planın kendilerinden önce de gündeme geldiğini fakat önceki yönetimlerin bunu gerçekleşttiremediklerini söyleyen Kalkan Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yerini Hazine'nin alacağını söyledi. Hazine tarafından hisselerin değerinde alınacağını aktaran blok satış gerçekleşeceği bilgisini aktardı. Net rakamın gelecek günlerde açıklanacağını ifade eden Kalkan tahmini değeri 5,8 milyar olarak açıkladı.
Hissenin Hazine'ye geçmesi ile beraber hisse yapısındaki belirsizliğin ortadan kalkacağını, hukuki statünün netleşeceğini, mülkiyet tartışmasının biteceğini anlatan Kalkan bankanın kredibilitesi açısından da artış olacak.
Hazine'nin bu devir sonrası bankayı özelleştirip özelleştirmeyeceği kendi tasarrufunda olduğunu aktaran Kalkan, sürecin vakıflar tarafından çok kârlı olacağını, bankanın büyüme stratejisine uyumlu bir sermaye yapısına sahip olunacağını , vakıflara sürdürebilir bir gelir imkanı doğacağını aktardı. Vakıf gelirlerinin kullanımı da yasal güvence ile teminat altına alınacağını ifade eden Kalkan bu hamle ile hem bankanın, hem vakıfların hem de Hazine'nin karlı çıkacağını söyledi.
Hazine'ye devir sonrası isim değişikliği olmayacağını söyleyen kalkan personel ve yönetim ile ilgili de işten çıkarmanın söz konusu olmadığını kaydetti.
hakan.goksel@haber7.com
-
alanlı 12 yıl önce Şikayet Etkarşılığını almadan devredilirse vebali kime olacak?. atların vakfettiği varlığın ürünü olan varlığı hazineye vermek doğrumudur. yarın hazine vakıf zihniyetine aykırı kullanım yaparsa ne olacak. devir olacaksa mutlaka hazineden vakıflar genel müdürlüğüne karşılığı verilmelidir. "yarınlar" duygusu taşımayanlar için farketmez ama taşıyanlar nasıl vebal alacaklar?Beğen Toplam 7 beğeni