Koalisyon görüşmelerinde 8 başlık

CHP ve AK Parti heyetleri koalisyon görüşmeleri çerçevesinde bugün bir kez daha biraraya geliyor. Görüşmelede 8 başlık ön plana çıkıyor...

ABONE OL
GİRİŞ 28.07.2015 08:37 GÜNCELLEME 28.07.2015 09:12 Partiler
Koalisyon görüşmelerinde 8 başlık
Koalisyon görüşmelerinde 8 başlık

İki parti birçok farklı konuda ortak düşüncede buluştu ancak Yönetim modelinde iki parti farklı düşünüyor. AK Parti, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini sınırlandıracak hiçbir düzenlemeye sıcak bakmıyor.

AK Parti ile CHP arasında koalisyon görüşmelerini yürüten heyetler bugün Devlet Konukevi Ankara Palas’ta saat 13.00’te bir araya gelip, bir önceki görüşmede belirledikleri konu başlıklarını masaya yatıracak. İki parti heyetinin bu hafta her gün toplanması bekleniyor. Toplantılarda heyetler, belirlenen konu başlıklarıyla ilgili ortak noktada buluşmaya çalışacak. Uzlaşılamayan konular, liderlerin buluşacağı son toplantıya bırakılacak.

Bugünkü görüşmelerde masaya yatırılması beklenen konu başlıkları ve iki partinin yaklaşımı şöyle:

DEMOKRATİKLEŞME: İki parti de 12 Eylül yasalarının değiştirilmesine sıcak bakıyor. Ancak detaylara inildikçe iki partinin yaklaşımları farklılaşıyor. CHP, İç Güvenlik Paketi’nin revize edilmesini talep ediyor. AK Parti, son gelişmeleri gerekçe göstererek buna karşı çıkıyor.

SİYASETTE ŞEFFAFLIK: İki partinin, siyasi ahlak yasasının çıkartılması, siyasetin finansmanının şeffaflaşması, adaylara ve siyasi partilere yapılacak nakdi yardımlara sınırlamalar getirilmesi, mal bildirimlerinin şeffaf olması noktasında bugün uzlaşmaları bekleniyor.

BARAJ VE TAŞIMALI OY: AK Parti, seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesini, ‘taşımalı oy’ düzenlemesi yapılmasını istiyor. Taşımalı oy kullanma sistemine karşı olan CHP, barajın yüzde 5 veya 3’e indirilmesini, Siyasi Partiler Yasası’nın değiştirilmesini, lider sultasına son verilmesini talep ediyor.

YARGI REFORMU: CHP, yargı bağımsızlığının sağlanması için HSYK’nın iki ayrı kurul olarak düzenlenmesini, Adalet Bakanı ve müsteşarın kurulda olmamasını talep ediyor. Bakan ve müsteşarın kuruldan çıkmasına sıcak bakmayan AK Parti’nin, HSYK’nın yapısına ilişkin öneriyi gündeme alabileceği belirtiliyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ: CHP, çözüm sürecinin TBMM’de tüm partilerin ortak temsil edileceği bir komisyonca, şeffaf yürütülmesini istiyor. AK Parti’nin CHP’nin bu önerisine soğuk bakmadığı ifade ediliyor.

YENİ ANAYASA: Her iki parti, bireysel hak ve özgürlükleri esas alan, özgürlükçü yeni bir Anayasa yapılmasına sıcak bakıyor. Yönetim modelinde iki parti farklı düşünüyor. AK Parti, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini sınırlandıracak hiçbir düzenlemeye sıcak bakmıyor.

DIŞ POLİTİKA: CHP Suriye, Mısır, Irak, Libya, İsrail politikasının Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda değişmesini, AB sürecinin hızlanmasını talep ediyor. AK Parti, Ortadoğu politikasının doğru olduğunu savunuyor.

EKONOMİK BAŞLIKLAR: CHP emekliye yılda 2 maaş ikramiye verilmesini, asgari ücretin 1500 lira olmasını, taşeron işçilerin kadroya alınmasını talep ediyor. AK Parti’nin ekonomik dengeleri bozmayacak şekilde bu üç konuda kademeli geçiş formülleri üzerinde durduğu ifade ediliyor. (Düzgün Karadaş/ Habertürk)

YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • rıza 9 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim ne barajı düşmesi , herkes % 10 oyunu alsın seçilsin.
    Cevapla
  • kpsszede 9 yıl önce Şikayet Et
    adam gibi merkezi atama istiyoruz torpilli(açıktan) alım kalksın erken seçim çözüm değil hiç bir zaman çözüm olmadı
    Cevapla
  • Mehmet GÜNEŞ 9 yıl önce Şikayet Et
    bir an once erken secim ve yasa cıksın vur emri
    Cevapla
  • akodtülü 9 yıl önce Şikayet Et
    erken seçim ne olursa olsun erken seçim dolar 7 lira olsun ama erken seçim
    Cevapla
  • ateş 9 yıl önce Şikayet Et
    chp ile koalisyon olacağına ülke 1000 yıl hükümetsiz kalsın daha iyidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR