TDK Başkanı'ndan 'püskevit' açıklaması

Sosyal paylaşım medyasında patlama yapan Bahçeli'nin 'püskevüt' sözüyle ilgili TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın açıklama yaptı. Akalın, uyarıda da bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 19.05.2011 15:31 GÜNCELLEME 19.05.2011 15:31 Partiler
TDK Başkanı'ndan 'püskevit' açıklaması
TDK Başkanı'ndan 'püskevit' açıklaması

TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “püskevit” sözüyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kendisinin de Adanalı olduğunu belirten Akalın, siyasetçilere uyarıda bulundu, “Toplumun önde gelenleri Türkçe’yi doğru kullanmalı” dedi.

Uykusuz Her Gece programında Hilal Ergenekon'un sorularını cevaplayan Akalın şöyle konuştu:

“Doğrusu bisküvidir. Dilimizde zaten zor söylenen, yazılan sözcüklerin tamamı yabancı kaynaklı. Bisküvi de yabancı, Fransız kaynaklı. İki kere kızartılmış anlamında. Yerel söyleyiş özellikleri kaçınılmaz, çeşitli yöresel söyleyişler var. Güneyde de bu türden farklı söyleyişler var. Ben de Adanalıyım. Adana’da “büsküüt” şekli yaygın. Böyle bir söyleyiş özelliği kullanılıyor. Pek çok kişi yerel söyleyişleri de taşıyabiliyor. Zamanında yerleşmiş oluyor. Toplumun önde gelen kişileri, sanatçılar, sunucular, sporcular, devlet adamları, siyasetçiler takip ediliyor. Toplumun önde gelen kişileri Türkçe’yi örnek olarak konuşursa güzel Türkçe de yaygınlaşacak. Hayatın her alanında Türkçe’nin doğru kullanılmasını savunuyoruz. Yerel söyleyiş olduğu için duyduğumda şaşırmadım. Farklı söyleyiş biçimleri farklı kelimelerde de kullanılabiliyor. Bunlar da farklı renkler. Ama liderlerin Türkçe’yi düzgün kullanması gerekiyor. Bizim sanal ortamda sesli Türkçe sözlüğümüz var. Sözcüklerin nasıl söylenmesi gerektiği belirtiliyor.”

HÜRRİYET

YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • DADAŞ 13 yıl önce Şikayet Et
    hocam liderler küfürlü konuşurken nerdeydin. hamamdamıydynda duymadın..bisküviyi hemen duydun..vesselam
    Cevapla
  • Cagri Mermerci 13 yıl önce Şikayet Et
    ya arkadas... turkce olmayan kelimeyi dogru soylese ne olur..nerden cikti bu merakiniz..ozturkceyi konusamasa anlarim ama bunun altinda bahceli ile dalga gecme hevesi var..ama bosuna...
    Cevapla
  • ercan güven 13 yıl önce Şikayet Et
    Agopca değil Türkçe Konuşalım. Kelimeleri dilimizin yapısına uydurmak en doğrusu değilmi? O zaman neden bisküi de ısrar ediliyor. Annem rahmetli de püsküvüt derdi.
    Cevapla
  • levent 13 yıl önce Şikayet Et
    Vatandas turkce konus. Karamanoglu mehmet bey anadoluda dil birligini saglamak icin 700 yil once ferman vermis - ama bahceli hala dil birligi nedir bilmiyor abuk sabuk lehceleri yumurtluyor
    Cevapla
  • metin yaman 13 yıl önce Şikayet Et
    Her kes kendi konuşmasında özgür olmalı. Bahçelinin ana dilinde püskevittir, Türkçede başka bir şeydir her kes birbirine saygılı olmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR