Bank Asya hisseleri, Borsada işleme kapatıldı
BDDK'nın Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesi kararının ardından Borsa İstanbul'da işlem gören Banka Asya hisseleri geçici işleme kapatıldı.
ABONE OLBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Bank Asya'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesi kararının ardından Borsa İstanbul'da işlem gören Banka Asya pay piyasası geçici olarak işleme kapatıldı.
Borsa İstanbul Gözaltı Pazarı'nda cuma günü yüzde 10,59 değer kaybederek haftayı 0,76 liradan tamamlayan Bank Asya pay piyasası, bankanın TMSF'ye devri sonrasında bugün Borsa İstanbul yönetimi tarafından bir gün süreyle işleme kapatıldı.
Cuma günü akşam saatlerinde BDDK, Bank Asya'nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla TMSF'ye devredilmesine karar vermişti.
Borsa İstanbul tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) bugün yayımlanan duyuruda, BDDK'nın Bank Asya hakkındaki kararı dolayısıyla, Gözaltı Pazarı'nda yer alan pay sırasının, Pay Piyasası Yönetmeliği'nin 25/a maddesi uyarınca geçici olarak işleme kapatıldığı bildirildi.
Yönetmeliğin 25/a maddesi; Borsa Başkanı'na "Bir hisse senedinde ya da hisse senedini ihraç eden ortaklığa ait olarak alıcı ve satıcıların kararlarını etkileyecek önemde bilgiler olduğunun öğrenilmesi ve Borsa Yönetiminin bu bilgilerden borsa üyelerinin ve müşterilerinin haberdar edilmesini gerekli görmesi" durumunda pay piyasasını geçici olarak işleme kapatma yetkisi veriyor.
Bank Asya hisseleri geçen sene 1,5 ay kapalı kalmıştı
Borsa İstanbul Yönetimi, bankanın yönetimine ilişkin belirsizliklerin yüksek olması nedeniyle 2014 yılının ağustos ayında Bank Asya pay piyasasını işleme kapattığını duyurmuş ve neredeyse 1,5 ay sonra tekrar işleme açmıştı.
Fiyatlardaki aşırı dalgalanma ve belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle Borsa İstanbul Yönetimi'nin 26 Eylül 2014 tarihinde Bank Asya pay piyasasını gözaltı pazarına almasıyla hisse fiyatı ekim ayında tarihinin en düşük seviyesi olan 0,54 TL'ye kadar geriledi.
BDDK, 3 Şubat 2015 tarihinde Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen yüzde 40'lık imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar vermişti. BDDK ayrıca, Kaynak Holding'in kontrol gücüne sahip olduğu Sürat Basım ile Forum İnşaat'a ait Bank Asya pay defterine kayıtlı A grubu nitelikli hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının, TMSF tarafından kullanılmasını kararlaştırmıştı.
Bank Asya hisselerinin fiyatı bu gelişmelerle yılbaşından bu yana en yüksek 1,09 ile en düşük 0,57 lira aralığında dalgalandıktan sonra 0,80 seviyelerinde dengelendi.