Türkiye'nin altın ithalatı neden patladı?

Türkiye'nin altının ithalatı yaklaşık yüzde 400 arttı. Peki, bu artışın sebebi ne?

ABONE OL
GİRİŞ 03.06.2016 16:04 GÜNCELLEME 03.06.2016 16:33 Piyasalar
Türkiye'nin altın ithalatı neden patladı?
Türkiye'nin altın ithalatı neden patladı?

Yunus Emre Kabaoğlu / Haber7

Türkiye'nin altın ithalatı mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 385.2 oranında arttı.  Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, söz konusu artışı düğün sezonu ve artan fiyatlara bağladı.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası üyelerinin altın ithalatı, geçen yılın mayıs ayında 1.693 ton iken, bu yılın aynı döneminde 8.216 tona yükseldi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bu artıştaki en önemli nedenleri Ramazan ayı öncesi düğün telaşı ve artan fiyatlardan dolayı yaşanan tedirginlik olarak açıkladı.

'DÜĞÜNCÜLER İTHALATI PATLATTI'

Memiş, ''Biz geleneklere önem veren bir milletiz. Düğünlerde altın takmak da gelenek haline geldi. Bu yıl da düğün sezonunun açılışı Ramazan ayına denk geldi. Dolayısıyla insanlar Ramazan'dan önce düğünlerini yapmak istediler. Düğünler mayısa alınınca, mayıs ayında altın ithalatında patlama oldu.'' dedi.

Memiş, bu sebeple düğünlerin geç saatlere kadar sürdüğünü belirterek, ''Belediyelerde günün ilerleyen saatlerine kadar nikah randevularının alınıyor. Altına en çok talep düğüncülerden geliyor. Buna kuyumculardaki satışlardan da biliyoruz'' şeklinde konuştu.

'TARİHİ ZİRVE ZARAR ETTİRDİ'

İslam Memiş, ithalattaki patlamanın bir diğer nedenini de yükselen altın fiyatları olarak gösterdi. Memiş, ''Artan fiyatlar tedirginliğe neden oldu. İnsanlar fiyatların daha da artmasından korktu ve altın almaya başladı. Ancak altın tarihi zirvedeyken satın alıyorlar. Bu da tüketicinin zararına bir durum.'' dedi. 

YORUMLAR 2
  • Fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    Artmadı arttırıldı
    Cevapla
  • Alican 7 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden dugun yok muydu? Bence baska bir nedeni olmali
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR