Sıcak kahve kanser yapabilir!

Eğer kahveni aşırı sıcak içmeyi seviyorsan, kanser riskini artırabileceğinin de farkında olmalısın.

ABONE OL
GİRİŞ 16.06.2016 12:47 GÜNCELLEME 16.06.2016 12:47 Pratik Bilgiler
Sıcak kahve kanser yapabilir!
Sıcak kahve kanser yapabilir!

Kahve, günümüzün en popüler içecekleri arasında yer alıyor. Hal böyle olunca da herkesin aklında ister istemez kahve tüketimi ile ilgili soru işaretleri beliriyor.

En çok sorgulanan noktalardan birisi ise kafeinin sağlık üzerindeki etkileri. Kafeinin fitness performansını artırdığı, ömrü uzattığı, hatta kardiyovasküler hastalıkları önlediği söyleniyor. Olumsuz etkileri arasında ise anksiyete ve uykusuzluğu artırması gösteriliyor.

Bu tartışmalara ek olarak, yeni bir çalışma ise kanser riski üzerinde duruyor. Söz konusu çalışmanın iddiası ise kansere neden olan şeyin kahvenin kendisi değil, sıcaklığı olduğu.

Önce iyi haberi verelim. The International Agency for Research on Cancer (IARC) daha önceleri kahvenin kansere neden olabileceğini belirtmişti. Ancak şimdilerde, kahve tüketiminin kanserojen etkiye sahip olduğuna dair herhangi bir kanıt olmadığını duyurdular. Dahası, kahve tüketimi sayesinde belirli kanser risklerinin azaltılabileceğini söylediler.

Ancak dikkat edilmesi gereken bir başka nokta bulunuyor: Kahveni fazla sıcak tüketmemen gerekiyor. 60 santigrat dereceden daha sıcak içilen her içeceğin özofagus (yemek borusu) kanseri riskini artırdığı belirtiliyor.

Kahve genellikle 94 santigrat derece civarında filtreleniyor ve 71 santigrat derece civarında servis ediliyor. Kahveni servis edilir edilmez yudumlamaya başladığın taktirde ise uzun vadede sağlığına farkında olmadan zarar vermiş oluyorsun.

Çalışmanın insanlar üzerinde değil, hayvanlar üzerinde yapıldığının altını çizmek gerek. Yani, insanlar söz konusu olduğunda içecek sıcaklığı ile kanser arasında direkt bir ilişkinin ortaya konulduğunu söylemek güç. Aynı zamanda, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu da ortada. Ancak sen yine de kahveni biraz soğutarak içmeye gayret etsen iyi olur. Bu küçük önlem, belki de ileride sağlığın için oldukça önemli bir hamle haline dönüşecek.

YORUMLAR 1
  • aly 7 yıl önce Şikayet Et
    yeter artik ya bi gida icin net bi bilgi gelsin sayfalarca faydalarindan bahsediliyor kahvenin simdi de kanser yapar deniyor bunlar bilim cevrelerinde tartisilmali halka bu tur aciklamalar yapip durmak kafa karisikligindan baska bisey drgil
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR