Sümbül çiçeği nasıl yetiştirilir? Sümbül çiçeği nasıl çoğaltılır?

Sümbül çiçeği hoş kokusuyla Akdeniz kıyılarında ve Afrika'nın tropikal kesimlerinde yabani olarak tanınmaktadır. Bahçe sümbüllerinin çoğu mor çiçekli sümbül türünden üretilmektedir. Sümbül yetiştirmenin ve çoğaltmanın püf noktaları nelerdir? Bakımı nasıl yapılır? İşte, yanıtlar...

ABONE OL
GİRİŞ 03.03.2020 07:19 GÜNCELLEME 03.03.2020 08:14 Pratik Bilgiler
Sümbül çiçeği nasıl yetiştirilir? Sümbül çiçeği nasıl çoğaltılır?
Sümbül çiçeği nasıl yetiştirilir? Sümbül çiçeği nasıl çoğaltılır?

Dik salkımlarla meydana gelen zarif kokulu ve mavi, mor, sarı, kırmızı, pembe ya da beyaz gibi canlı renklere sahip olan Sümbül'ün bir diğer adı Sümbül Soğanı olarak da bilinmektedir. Sümbül çiçekleri ince ve düzgün yaprak demetinin tam merkezi kısmında çıkan bir çiçek sapının uç kısmında oluşmaktadır. Mart ayının favori çiçeği olan sümbülün bakımı nasıl yapılmalıdır? Sümbül nasıl çoğaltılır? İşte, merak edilen ayrıntılar...

Sümbül çiçeği bakımı

SÜMBÜL ÇİÇEĞİ BAKIMI NASILDIR?

- Tuzluluk oranı düşük ve su tutma kapasitesi yüksek değerde olan topraklarda toprağın değeri Ph 6 veya 7 olmalıdır.

Sümbül çiçeği bakımı

- Dikim sonrası sümbül soğanının üzeri 1 cm toprak veya ince kum ile kaplanmalıdır. 

- Dikimden sonra toprağın ısısı 16 ile 19 derece olmalıdır. Sıcaklığın gittikçe yükselmesi bitkiyi öldürebilir.

Sümbül çiçeği

- Açık alanda yapılan sümbül yetiştiriciliği için en iyi mevsimi yaz mevsiminde güneş ışığında 10 ve 12 saat üzerinde olmalıdır.

Sümbül çiçeği bakımı

- Kış mevsiminde yağış miktarı yoğun olması nedeniyle bu dönemde yağışlı gün sayısı da aynı miktarda olmaktadır. Bitkiler nem ihtiyacını bu yolla karşılarken, kurak geçen mevsimlerde su biriktirmektedir. Yaz mevsiminde sümbül soğanlarının su ihtiyacı sulama suyu ile karşılanır ancak neme maruz kalmalarını engellenmek gerekir.

Sümbül çiçeği nasıl çoğaltılır

SÜMBÜL ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Kökten çıkan çiçeğin uzantılarının sökerek, farklı bir saksıya ekme işlemini yaparak çoğaltma yapılabilir. Bir diğer yöntem ise tohum ile çoğaltma olacaktır. Tohumlar olgunlaştığı zaman tohumları alıp ağustos sonuna kadar bir yerde saklayınız. Saklayacağınız yerde karıncalardan uzak olmasına özen gösteriniz. Çimlenen sümbülün çiçeklenecek kadar büyümesi uzun zaman almaktadır. Eksiksiz bir bakım sonrasında yaklaşık 3 yılda; iyi bakılmadığı takdirde ise 6 ile 7 yıl arasında çiçeklenecektir.

Sümbül çiçeği nasıl çoğaltılır

Tohumları ekmek için ağustos sonunu beklemeniz gerekir. 1cm toprağın altına gömerek su veriniz. Rüzgar alan serin ve gölgeli bir yerde bekletebilirsiniz. Çimlenme süresince toprağı havalandırmanız önemlidir. Çimlenme için havaların serinlemesini beklemeniz gerekmektedir. Tohumlar çimlendikten sonra saksınızı daha sıcak, güneşli bir yere alabilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR