Paketlerde yazan TETT ve SKT ne anlama geliyor? Besinleri uzun ömürlü saklama koşulları

Koronavirüs nedeniyle eve stok yapan vatandaşların ön gördüğü durumlar arasında, besinlerin doğru saklanması ve bozulmaması yer almaktadır. Peki, stoklanan gıda paketlerinin üzerinlerinde yer alan TETT ve SKT tarihlerinin anlamını biliyor musunuz? Sizlere TETT ve SKT arasındaki farklı açıkladık. İşte, besinler ve uzun ömürlü saklanmasına ilişkin önemli bilgiler...

ABONE OL
GİRİŞ 17.04.2020 21:14 GÜNCELLEME 17.04.2020 21:14 Pratik Bilgiler
Paketlerde yazan TETT ve SKT ne anlama geliyor? Besinleri uzun ömürlü saklama koşulları
Paketlerde yazan TETT ve SKT ne anlama geliyor? Besinleri uzun ömürlü saklama koşulları

Besinler doğru saklanmadığı zaman çürüyebilir ve zehirlemeye yol açabilir. Ciddi sağlık sorunlarını yaşamamak adına bazı temel bilgilere vakıf olmanız gerekmektedir. Zehirlenme en çok süt ve süt ürünlerinden meydana gelmektedir. O nedenle bu ürünleri saklarken oldukça dikkatli olmaya özen göstermeliyiz. Uzun ömürlü olması ve taze kalması istenilen ürünler nasıl muhafaza edilir sorusuna ilişkin açıklamaları sayfamızda açıkladık. Ayrıca koronavirüsün yayılması nedeniyle dışarıya çıkmak istemeyen vatandaşların, besin stoku yaparken dikkat etmesi gereken TETT ve SKT tarihleri hakkında önemli bir ayrıntıya değindik. TETT ve SKT arasındaki farkın ne olduğunu bilemeyenler, sayfamızın içeriğinden net bir bilgiye ulaşabilir. İşte,TETT ve SKT arasındaki farklar...

Hangi besinler nasıl saklanmalı?

HANGİ BESİNLER NASIL SAKLANMALIDIR?

- Sütü kesinlikle buzdolabının iç kısmında bulunan rafında muhafaza etmemeye özen gösteriniz. Hava almamasını sağlayınız. Açtıktan sonra 3 gün içerisinde tüketmeye çalışınız.

- Dondurmayı buz dolabında 2 ve 4 arası muhafaza edebilirsiniz. Daha fazla kalan dondurma tazeliğini yitirir.

- Domatesler buzdolabında ve plastik poşetlerde oldukça çabuk bozulur, bu nedenle kağıt paketler kullanmaya özen gösteriniz.

- Tereyağı bozulmaya meyilli bir başka süt ürünüdür. Hava almayacak şekilde streç kağıdına sarıldıktan sonra buzdolabında 1 ay, derin dondurucuda 6 ay olmak şartıyla muhafaza edebilirsiniz.

İzmir tulumu, mihaliç, eski kaşar peyniri ve hellim gibi katı peynirler hava almayacak şekilde streç kağıdına sarıp, taze kalması için buzdolabında 3 veya 4 hafta saklayınız.

peynir nasıl saklanır

Taze kaşar peyniri, dil peyniri gibi yumuşak peynirler paket açıldıktan 3 veya 4 hafta, krem peynirler ise 2 hafta süresince buzdolabında tazeliğini korumaktadır.

- Meyveleri yemeden önce yıkayıp buzdolabına koymanız çabuk bozulmalarına yol açacaktır. Meyve ve sebzeleri bir arada saklamayınız. Çünkü bazı meyveler etilen gazı üretir ve gaz yanındaki sebzelerin daha çabuk bozulmasına sebebiyet olmaktadır.

- Etleri buzdolabının en soğuk kısmında 2 ile 4 derece arasında muhafaza ediniz. Çiğ etleri bir tabağa koyduktan sonra sularının başka yiyeceklere bulaşmaması için ayrıca plastik bir poşetin içine koyunuz.

Püf nokta: Alışveriş yaparken et reyonunda en sonda kalan eti talep ediniz. Sondaki kalan et her zaman için tazedir.

hangi besinler nasıl saklanır

RAF ÖMRÜ UZUN OLAN BOZULMAYAN BESİNLER

Barbunya, Tuz, Bal, Sirke, Şeker, Zeytin, Tarhana, Pirinç, Kuruyemiş, Konserve yiyecekler, Erişte, Makarna, Mısır Nişastası, Kuru fasulye uzun süre bozulmadan rafta saklanan besinlerdir.

TETT ve SKT arasındaki fark nedir

TETT ve SKT ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Son kullanım tarihi anlamına gelen SKT, ambalaj üzerinde tavsiye edilen koşullarda muhafaza edilmesi şartıyla gıdanın belirtilen tarihe kadar güvenilir şekilde tüketilebileceğini ifade eder.

Tavsiye edilen tüketim tarihi anlamına gelen TETT, tarihi gıdanın kalitesi ile ilgilidir. Gıdanın belirtilen tarihe kadar ilk günkü kalitesini, yapısını ve diğer özelliklerini koruyacağını ifade eder.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR