Saksıda domates nasıl yetiştirilir? En kolay domates yetiştirme

Yaz aylarında kendi sebzelerinizi ellerinizle büyütebilirsiniz. Dalından yiyeceğiniz sebzeler hem daha sağlıklı hem de çocuklarınız için de faydalı bir etkinlik olacaktır. Kolay bir şekilde evde domates yetiştirmek isteyenlere özel pratik yöntemini sizlerle paylaşıyoruz. Saksıda domates nasıl yetiştirilir? Evde domates yetiştirirken nelere dikkat edilmelidir?

ABONE OL
GİRİŞ 30.04.2020 15:23 GÜNCELLEME 30.04.2020 15:28 Pratik Bilgiler
Saksıda domates nasıl yetiştirilir? En kolay domates yetiştirme
Saksıda domates nasıl yetiştirilir? En kolay domates yetiştirme

Domates, ülkemizde en çok tüketilen besinlerden biridir. İçerdiği vitamin ve mineraller bakımından vücuda birbirinden etkili faydaları olan domates, kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Son yıllarda pazar ve market raflarında olan domateslerin hormonlu olup olmadığından şüphe duyuyoruz.Hal böyle olunca kendi organik domatesleri yetiştirmek şart oldu. Şimdilerde tam mevsimi olan domatesi evinizin penceresinde kolayca yetiştirebilirsiniz. Çiğ, pişirilmiş ve kurutulmuş çeşitleri ile tüketime açık olan domatesi evde yetiştirmenin püf noktaları ve adım adım izlenecek yollar yazımızda.

evde domates nasıl yetiştirilir

MALZEMELER

Çimlenme tepsisi
Saksı
Eldiven
Tahta sopa
Püskürtme pompası
Mala
Tohumlar
Bahçe etiketi

Nakli için;

Verimli toprak
Saksı ve birkaç tane taş
Eldiven
Organik kompost

saksıda domates

YAPILIŞI

Öncelikle çimlendirme tepsisinin içine saksı karışımı ile doldurun, buradaki her bir bölmenin içine delik açın ve deliklerin içine de tohumları ekin.

Tepsiyi sulayın, tepsiyi etiketleyin ve karanlık tarafı açıkta kalacak biçimde üzerini malçlama kağıdıyla örtün. Çimlenme sonrasında kağıdı çıkarın. Çimlenme için en ideal sıcaklık 26 - 33 derece olacaktır.

Fideler ortaya çıktığında tepsiyi güneş alan bir yere taşıyın, fidelerin nakli için 3 haftaya gerek vardır; bu süreç içinde toprağı sürekli olarak nemlendirin. Domatesleri ekmek için kompost ile verimli toprakları karıştırın.

Büyük saksıyı alıp  altındaki delikleri taş ile sabitleyin ve bu alanı toprak ile doldurun. Sulamak için belirli bir alanı boş bırakmayı unutmayın.

Çimlenme tabakasından fide çıkarın, kökleri zorlamadan yukarı doğru itin ve saksının içindeki boşluğa bu fideleri dikin. Toprakla kökleri kapatın ve fidenin dik durmasına dikkat edin.

Fideleri düzenli aralıklar ile sulayın ama belirli bir nem oranında kalmasına dikkat edin. Güneşte oldukça etkili olacaktır.

Domatesleri gün içinde en az 8 saat güneş ışığı alacağı bir yerde konumlandırın. Domateslerin hem rengi olduğunda hem de orta kıvam bir olgunluğa eriştiğinde hasat edebilirsiniz.

YORUMLAR 3
  • şirin baker 3 yıl önce Şikayet Et
    saksıda ekimi teşvik edilmeli .her bitki her yerde yetişmez.saksıda domatesi mesela hangi tür ekilebilir?
    Cevapla
  • özlüsöz 3 yıl önce Şikayet Et
    millet saksıda 2kg domates yetiştirsinde bi görelim kolay mı zor mu? herşey kolay zannediyorlar.
    Cevapla
  • Ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir yazı lakin 75 ile 90 derece olayı otomatikman çeviri olduğunu belli ediyor, çünkü birimi fahrenheit. Santigrad'a dönüşünce 26 - 33 derece yapıyor.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR