Enerji Kimlik Belgesi nedir? Enerji Kimlik Belgesi kolay nasıl alınır?

Ev satın alırken göz önünde bulundurulması gereken bir takım hususlar vardır. Bu hususları ciddiye almanız hayati önleminizi almanız için yeterli bir ön tedbir olacaktır. Enerji Kimlik Belgesi (EKB) de bunların arasındadır. Enerji kimlik belgesi neden gerekli? Enerji kimlik belgesi için gerekli evraklar nelerdir? Ev satın alınırken bilinmesi gereken bilgiler nelerdir? İşte, merak ettiğiniz soruların yanıtları...

ABONE OL
GİRİŞ 30.12.2019 08:26 GÜNCELLEME 30.12.2019 09:20 Pratik Bilgiler
Enerji Kimlik Belgesi nedir? Enerji Kimlik Belgesi kolay nasıl alınır?
Enerji Kimlik Belgesi nedir? Enerji Kimlik Belgesi kolay nasıl alınır?

Evler, uzun süre kalınmak amaçlı satın alınan kişisel alanlardır. Satın almadan önce üzerinde enine boyuna düşünülmesi gerekmektedir. Ev satın alırken Enerji Kimlik Belgesinin olmasına dikkat ediniz. Peki bu kimlik neden önemli? Enerji Bakanından yapılan açıklamaya göre;"Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak" şeklinde uyarı gelmesinin üzerine bu kimlik belgesi zorunlu hale getirildi. Bu belge için gerekli evrakları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz. Ayrıca deprem gibi doğal afet durumlarına karşı dayanıklı olabilecek binaları tercih etmeniz sağlığınızın ve yaşam kalitenizin korunmasında faydalı olacaktır. Bina analizi nasıl yapılır? Ev taşırken nelere dikkat edilir? haberimizin içeriğine göz gezdirmek için sayfamıza tıklayın. Ev satın alırken nelere dikkat edilmelidir? İşte, ev satın alırken dikkat etmeniz gerekenler...

Enerji kimlik belgesi için gerekli evraklar

ENERJİ KİMLİK BELGESİ (EKB) İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Mimari Proje (Kapak, vaziyet planı, kat planları, kesitler, görünüşler),

Isı Yalıtım Raporu (TS-825),

Mekanik Proje (Isıtma, var ise soğutma, var ise havalandırma, var ise yenilenebilir enerji sistemlerine ait projeler)Elektrik Projesi (Aydınlatma projesi yeterlidir),

Yapı ruhsatı olarak belirlenmiştir.

Mevcut bina kapsamında olan binalar 2011 yılından önce ise  projelerini bağlı bulunduğu belediyenin imar arşivinden temin edebilir.

Ev satın alırken nelere dikkat edilir

EV SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

- Öncelikle alacağınız binaya göre bütçe planlaması yapınız. Bina yaşının bilgisini edinmeyi ihmal etmeyiniz.

- Binanın duvarlarına bakınız. Rutubetten çürümüş olması ve çatlakların görülmesi halinde ileride olumsuz etkilere maruz kalabileceğinizi unutmayınız.

- Tüm ev seçeneklerinizi gözden ve süzgeçten geçiriniz. Seçeneklerinizi gözden geçirirken tüm gerekli  ayrıntıları ele almayı ihmal etmeyiniz.

- Depreme ve doğal afetlere dayanıklılık raporunu talep ediniz.

- Evin krediye uygun olup olmadığını öğreniniz. Evin üzerine ipotek olup olmadığını öğreniniz.

Evin boyası yeni yapılmış ise önceki fotoğraflarını talep ediniz veya komşulardan rica ederek boyasız evlerin duvarlarını kontrol altına alınız. (Rutubet ve benzeri sorunlar için)

- Ulaşımın  kolay sağlanacağı evleri tercih ediniz. Evin merkeze yakın yerde olmasına özen gösteriniz.

Ev satımında dikkat edilmesi gerekenler

- Evin bulunduğu yerin, doğal afet sonrası toplanma alanı yerine yakın olup olmadığını araştırınız.

- Evde hali hazırda bir kiracı varsa , kiracıyla birebir iletişim halinde olabilir ev ile alakalı sorular sorabilirsiniz.  Kira sözleşmesini okumayı unutmayın.

Ev satın alımındaki önemli bilgiler

- Ev için talep edilen maliyet ile piyasa değerini kıyaslamayı unutmayınız. Piyasa değerini araştırmadan satın almak için acele etmeyiniz.

- Binaların dış cephelerinin görünümüne aldanmayınız. Bodrum katındaki demirlere bakınız. Demirler binanın ne kadar sağlam olduğunu gösterecektir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR