Menekşe çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Menekşe çiçeği nasıl çoğaltılır?

Yaz aylarında evde genellikle menekşe çiçeği yetiştirilmektedir. Afrika Menekşesi olarak da bilinen bu çiçeğin bakımı oldukça kolaydır. Açık- koyu mor renkte ve küçük yapraklı olan menekşelerin evde bakımı ile alakalı tüm bilgileri sizlere sunuyoruz. Menekşe bakımı nasıl yapılır? İşte, yanıtlar...

ABONE OL
GİRİŞ 05.05.2020 16:52 GÜNCELLEME 05.05.2020 16:52 Pratik Bilgiler
Menekşe çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Menekşe çiçeği nasıl çoğaltılır?
Menekşe çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Menekşe çiçeği nasıl çoğaltılır?

Menekşe balkonlarda, evlerin pencere kenarlarında dekoratif şekilde durabilen özel bir çiçek türüdür. 400 ile 500 arası çeşidi olan menekşe, dünyanın birçok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Eğer bitkilerle ilgilenmeyi seviyor, bırakın bahçeyi güzel, geniş bir balkonunuz olmasa bile evinizde mümkün olduğunca bitki yetiştirmeye çalışıyorsanız menekşe çiçeğini de mutlaka satın almalısınız. Menekşeler için saksının boyutu ve ortamın aydınlık olması önemlidir. Menekşelerin nelerden hoşlandığını bildiğiniz taktirde sorun yaşamadan yetiştireceğiniz uzun ömürlü bir çiçek türü olarak kalacaktır.

MENEKŞE ÇİÇEĞİNE BAKIM NASIL YAPILIR?

- Küçük delikli saksı tercih ediniz. Derin ve geniş saksılar menekşeler için uygun olmayabilir.

- Toflu toprak yani nemli ve yoğunluğu düşük toprak özelliğinde olanları kullanınız. Erlit, ponza, vermikülit gibi mineralleri toprağa ekstradan ekleyebilirsiniz.

- Tropikal iklimleri seven çiçek menekşe, gün ışığına ihtiyaç duyar ancak direkt güneş ışınlarına maruz kalmak zarar verebilir.

- Menekşeleri sulamak için ise oda sıcaklığında, klorsuz veya kloru uçurulmuş su kullanmanız gerekmektedir. Sulama saksı altlığından bol suyla yapılmalıdır. 10-15 dakika sonra saksı altlığında su kalmışsa fazla olduğuna işarettir. Suyu dökünüz.

MENEKŞE ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Menekşenizin yapraklarını güzelce budayın. Çoğaltma işleminde kullanacağınız bu yaprakları budarken en az 3-4 cm sapı olmasına özen gösterin. Hasar vermeden bitkiden ayırdığınız bu yaprakları dilerseniz bir süre içi su dolu bardakta bekleterek saplarının köklenmesini sağlayın dilerseniz de düzgünce kestiğiniz bu yaprakları doğrudan yeni saksıya alın.

Kullanacağınız saksının drenajlı olmasına, yani altında delikler bulunmasına dikkat edin. Ardından saksıyı saksı toprağı olarak da anılan ve organik maddeler bakımından zengin toprakla bir miktar doldurun. 

Saksının 1/4'ünü toprakla doldurduktan sonra yaprakların sap kısımlarını hafifçe bu toprağa gömerek ekmeye başlayın.

Yaprakların sap kısımlarının 1/3'üne yakını toprağın altında, kalanı toprağın üzerinde olacak şekilde ekimi tamamladıktan sonra can suyu da denilen ilk sularını verin. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR