Kurban etini saklamanın püf noktaları
Kurban Bayramı nedneiyle etlerin bir bölümü ileriki günlerde tüketmek için saklamayı düşüneneler dikkat. Ette saklama süresi son derece önemli.
ABONE OLKurban Bayramı nedneiyle etlerin bir bölümü ileriki günlerde tüketmek için saklamayı düşüneneler dikkat. Ette saklama süresi son derece önemli.
İşte Kurban etlerini saklama koşulları:
Elbette öncelikle saklamak yerine daha hızlı tüketme ve ihtiyaç sahiplerine tasadduk ekme son derece önemli. Yine de etin bir kısmı saklamak isteyenlerin özellikle derin dondurucular da uzun süreli saklama konusunda dikkatli olması gerekiyor. Veterinerlere göre kurban etleri, birer tüketimlik halinde buzdolabı poşetine konularak saklanmalı.
Et, kesimden sonra önce temiz kaplara alınmalı sonra güneş görmeyen bir ortamda, 14 derecenin altında bir sıcaklıkta hava almadan dinlendirilmeli.
Ekler buz dolabına hemen konulmamalı kesimden sonra etin kendi sıcaklığının düşmesi için en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.
Et, buz dolabında 0-2 santigrat derecede 6 gün, buzlukta bir iki hafta saklanabilir. Et kıyma haline dönüştürülmüşse bu süre en fazla 3 gündür.
Derin dondurucu da ise yani eksi 18 derecede en fazla 3 ay saklanmalı.
Taze et hazmı zor olduğundan 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi önerilir.
Donmuş etlerin buzları çözüldükten sonra yeniden buzdolabına konulması son derece sakıncalı. Bu nedenle çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen pişirilmeli ve tüketilmeli. Aksi durumda beklenmedik zehirlenmeler meydana gelebilir.
Bu nedenle de etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanmasına özen gösterilmeli.