7 şehir için 10 milyarlık yatırım geliyor

Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım ve destek programının detayları belli oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 14.09.2016 15:02 GÜNCELLEME 14.09.2016 15:04 Projeler
7 şehir için 10 milyarlık yatırım geliyor
7 şehir için 10 milyarlık yatırım geliyor

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım ve destek programı kapsamında; Sur, Şırnak, Silopi, İdil, Cizre, Yüksekova ve Nusaybin için 10 milyar liralık projelerle konut, alt yapı, gençlik ve kültür merkezleri ile spor merkezleri yapılması planlanıyor. Belediye bütçesinden yapılması gereken yatırımlar, devlet tarafından yapılacak ve belediye bütçesinden alınacak.

Milliyet'ten Kıvanç El'in haberine göre, Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı 62 milyar lirası devlet, 80 milyar lirası da özel yatırım ve desteklerin oluşturduğu toplam 140 milyarlık yatırım paketinde terörden zarar gören şehirlerin inşasına ilişkin de projeler yer aldı. Bu şehirlerle ilgili atılacak adımların detayları da belli olmaya başladı.

YÜKSEKOVA'YA ASLAN PAYI

Şehirlerin yeniden inşasının 2019 yılına kadar tamamlanması hedeflenirken en detaylı çalışmanın Diyarbakır Sur’da yapılacağı ifade edildi. Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyar TL’lik yatırım kaynağı ayrılırken en büyük pay 2.5 milyar lira ile Yüksekova’ya ayrıldı. Sur için 1.9 milyar, Nusaybin için 1.8 milyar, Cizre için 1.4 milyar, Şırnak için 1.1 milyar, Silopi için 653 milyon, İdil için de 457 milyon kaynak ayrıldı.

Projelerin çoğunluğunu konut ve altyapı yatırımları. Yüksekova için 10 bin konut planlanırken 1500’ünün temelleri önümüzdeki ay atılacak. Cizre için planlanan 2500 konut projesinin temelleri de 2 ay içinde atılacak. Sur’da 7 bin konut, Şırnak ili için 10 bin, Nusaybin için de 8 bin konut planlaması yapılırken temelleri önümüzdeki süreçte atılacak.

KÜLTÜREL ALANLAR

Şehirlerin alt yapı ve yolları elden geçirilecek. Belediye hizmeti kapsamında yapılması gereken yatırımlar kaymakamlık ve valilikler kontrolünde yapılacak ancak bütçeleri belediye alacaklarından kesilecek. 7 ilçeye, hastane, okul, park, cami, gençlik merkezleri, sosyal ve kültür merkezleri de inşa edilecek.

SUR'A ÖZEL MİMARİ

Sur’da surları aşmayan yapılar yapılacak. Sur’da ticaretin merkezi olan Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri’nde bütün dükkanlar ahşap ve taş mimari ile yenilenecek. Sur’daki inşa sürecinde mesken alanlarında bazalt taşı kullanılacak. Yeni mimarinin özgün Diyarbakır mimarisi olmasına özen gösterilecek.

Evlerin iç ve dış cephelerinde Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden el işçiliği örnekleri de sergilenecek. Bunun için de bazı el işçiliği ustaları ile irtibata geçildiği ve bu ustalardan destek alınacağı kaydedildi. Sur ilçesi için yapılacak yeniden inşa planı kapsamında restorasyonun yanı sıra 1930’lu yıllarda valilik tarafından “şehir hava alsın” denilerek yıktırılan ve bugün bazı yapıların olduğu bölgedeki Sur’ların da yeniden yapılmasının planlandığı belirtildi.

YORUMLAR 46 TÜMÜ
  • fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    zavallı karadeniz.fındıktan başka bişey yok oda olmuyor artık.arazi olsa idi hayvancılık yapardık oda yok.
    Cevapla
  • ismail 7 yıl önce Şikayet Et
    ne guzel biz de yıkalım şehirleri de bize de yapsınlar iç anadolu uvey evlat mı yani
    Cevapla
  • Mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    Oraya tek çivi çakma girişiminde bulunan vatan haini Türk Düşmanıdır
    Cevapla
  • Alper 7 yıl önce Şikayet Et
    Varya sizden hiçbirşey olmaz anadolu ne olcak kardeşim. Çoruma biraz yatırım yapın. Gerçi boşa yoruyoruz çenemizi adamların hiç umurunda değiliz.
    Cevapla
  • Vayandas 7 yıl önce Şikayet Et
    Biri ciksin akp ye sadece insaatla devlet yonetilmeyecegini anlatsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR