Dev projede sıcak gelişme!

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralinin kurulacağı Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı ihalesinde en iyi teklifi veren firma belirlendi

ABONE OL
GİRİŞ 20.03.2017 13:49 GÜNCELLEME 20.03.2017 15:14 Projeler
Dev projede sıcak gelişme!
Dev projede sıcak gelişme!

Konya Karapınar'da kurulacak bin megavatlık güneş enerjisi santrali için ihale gerçekleştirildi.

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralinin kurulacağı Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesine 4 ortak girişim grubu katıldı.

Limak-CMEC- Haeron Solar Ortak Girişim, Kalyon-Hanwha Grubu, Çalık Enerji-Solargiga Ortak Girişimi, AKC Güneş Ortak Girişim Grubu ihalede yer aldı. İhalede kilovatsaat başına en düşük teklifi 6,99 dolar/cent ile Kalyon - Hanwha Grubu verdi.

İhale sonrasında yapılacak proje kapsamında, Türkiye'de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumu gerçekleştirilecek ve 10 yıl boyunca da Ar-Ge yapmak şartıyla Karapınar YEKA’da bin megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak.

EN AZ YÜZDE 60 YERLİLİK

Şartnamede, ilk 500 megavattaki yerlilik oranının yüzde 60, ikinci 500 megavattaki yerlilik oranının da yüzde 70 olması hedefi yer alıyor.

Sözleşme imzalanmasını takip eden 21 ayda kurulacak olan fabrikada üretilecek fotovoltaik modüller sahada kullanılacak.

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar YEKA-1 GES, enerji sektöründe yerlileştirme şartına ve YEKA bazlı fiyat belirlenmesi esasına dayalı ilk uygulama olacak. Söz konusu proje ile gelecek yıllarda yenilenebilir elektrik ve ekipman üretiminin artırılması, teknoloji transferi yapılması ve dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli katkılar sağlanması hedefleniyor.

1,3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Proje ile 1,3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmesi beklenirken, kurulacak santralden yılda yaklaşık 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve 600 bin evin ihtiyacı karşılanacak.

YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • aaaa 7 yıl önce Şikayet Et
    dağlarımızda boşuna esen rüzgar rüzgar güllerini bekliyor alsana iki ülkeye yetecek kadar enerji
    Cevapla
  • Ali Veli 7 yıl önce Şikayet Et
    insallah o bolge çölleşmez
    Cevapla
  • Ankaralı 7 yıl önce Şikayet Et
    Teknoloji transferi ile güneşin ışınlarının olmadığı kapalı havalarda dahi,yılın 360 günü güneşten elektrik üretebilen güneş panelleri üretmeleri, fiyatı ucuz olmalı ki sade vatandaş alıp kendi evine montajını yapıp kendi elektriğini üretmeli, TÜRKİYE cumhuriyeti dışa bağımlılığından %90 oranında bağımsız hale gelmeliyiz. Allah yardımcımız olsun...
    Cevapla
  • Evet 7 yıl önce Şikayet Et
    7senede ortalama kendini amorti edecek devasa proje senelik getirisi yaklaşık 800 milyon tl 2000 li yıllarda IMF nin 1-2 milyar dolara kapısında yattığımızı düşünürsek ne kadarda balık hafızalıymışı meğer şimdi hedef öyle büyüdü ki böyle projeler göze batmıyor artık bu hedefleri kim büyüttü ?
    Cevapla
  • mehmet gedikli 7 yıl önce Şikayet Et
    bu limak parayi nerden buluyor her ihaleye giriyor mubarek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR