'Oruçları yarım saat fazla tutuyoruz
Kanal7 ekranlarında Ramazan ayı boyunca hergün izleyicilerle buluşan Mustafa Karataş hoca Ramazan orucunu yarım saat fazla tuttuğumuzu açıkladı. İşte Karataş Hoca'nın gerekçesi...
ABONE OLSABAHIN BEYAZ İPLİĞİ,SİYAH İPLİĞİNDEN AYIRT EDİLİNCEYE KADAR YİYİN İÇİN”
- Sizin namaz ve imsak vakitlerine itirazınız var. Yanlış olduğunu söylüyorsunuz. Buna bir açıklık getirir misiniz?
- Bu tartışma özellikle ramazanda sahur vakitlerinde yeniden başlıyor. Bunun da sebebi sahura kalkmış vatandaş aynı zamanda imsak olduktan sonra namazını kılıyor. Böyle olunca da tanyeri ağırdı ağarmadı, namaz vakti girdi girmedi, sahur erken mi oldu? diye bir tartışma oluyor.
Bunun yanı sıra başka takvimlerde daha da farklı durumlar var. Mesela 31 Ağustos Diyanetin takviminde İstanbul için imsak vakti 4.50 ise bazı takvimler var 4.40 diyor. Onlar on dakika daha erken yazıyor. Şimdi 4.40’ta imsak demek, gece bitti, sabah namazının vakti girdi, sahur bitti namazı kılabilirsin demek. Hâlbuki aynı tarihte 4.40’ı bırakın 5. 23’de ancak tanyerinin ağardığını şahsen ben izledim. 26 ağustostan beri gözetliyorum.
Aralıksız 10 gün saatlerce gözetledim. 26 Ağustos imsak için diyanet takviminde 4.43 yazıyor, benim gözlemime göre 5.15’de imsak oluyor. 6 Eylül’ de 04.58 yazıyor fakat gerçekte imsak ancak 05.30’ da oluşuyor. Yaklaşık yarım saatlik bir fark var.
- Bunu nasıl gözlemliyorsunuz?
- Doğu tarafında Güneşin doğduğu yerde imsaktan önce gökyüzü ve yeryüzü aynı karanlıkta, gözünüzle hiçbir şey fark edemiyorsunuz yani karanlık devam ediyor. Doğu tarafı da karanlık batı da karanlık, kuzey ve güney de karanlık ama imsak doğduğu zaman fecirle birlikte gökyüzünde bir beyazlık oluşuyor ve onu hemen fark ediyorsunuz zaten.
Bir beyazlık kendini gösteriyor. Bakara Suresi 186. Ayeti kerimesinde de: “Sabahın beyaz ipliği, siyah ipliğinden ayırt edilinceye kadar yiyin için buyruluyor. Benim esas aldığım beyazın tamamen yayılması da değil. O beyazın ilk görüldüğü an. Daha sonra da bir kızıllık oluşuyor. İmsaktan yaklaşık bir saat sonra da Güneş doğuyor.
TEREDDÜTLERİ GİDERMEK DİYANET İŞLERİNİN VAZİFESİ
- Neden Diyanet’in imsak vakti bu kadar erken?
- Bunun sebebini bilmiyorum. Eskiden temkin vakti diye bir vakit koyuyorlardı ki, sahurda geç kalkanlar sonradan ağzına bir şey atanların oruçları bozulmasın zarar görmesin diye. Millet de bunu iyice öğrendikten sonra temkin vaktinin de bir anlamı kalmadı. Diyanet yeni bir uygulamayla 7-8 senedir temkin vaktini kaldırdıklarını açıkladılar. “Artık o 20 dakika diye bir şey yok tamamen sınıra çekildi.
Bu sınırla birlikte sahur bitiyor sabah namazının vakti giriyor. Ona göre dikkat edin” dediler. Orada bir 4 dakika tartışması vardı halka duyurulup duyurulmadığını bilmiyorum. Ama bu 4 dakika meselesi değil burada 30-32 dakika fark var. Bu kadar aralığın olması şöyle bir problemi ortaya çıkardı. İmsakta oruca niyet edildi ama sabah namazı vakti girmiyor. Namazlar ne oluyor diye soranlar oluyor haklı olarak, bizde aynı şeyi bu sene diyanete sorduk yayın aracılığıyla gündeme getirdik ama bir cevap gelmedi.
Diyaneti bu konuda eleştirenlerin sayısı az değil, yani imsak vakti doğru değil, yatsı namazının vakti doğru değil, bunlar yeniden tespit edilmeli diye tartışmalar yıllardır sürüyor. Ama hala bu konuya değinilmedi. Kaldı ki bir nokta daha var burada bizim tartışmamız sahurun vakti değil, aslında biz imsak vakti üstünde imsak şöyle olmalı böyle olmalı tartışması yapmıyoruz.
O tartışma ayrı bir tartışma İslam uleması onu da tartışmış. Mesela bizim o gördüğümüz beyazlığı imsak saymayıp kızıllık olmalıdır kızıllık ortaya çıkmadan imsak olmaz diyenler bile var. Kaldı ki, o kızıllık benim tespitimden 15-20 dakika sonra oluyor.
- Peki Diyanet bu konuya neden el atmıyor?
- Takvimi kişilerin kendisinin yapma kudreti de yok. Böyle bir şey doğru da olmaz. Diyanet işleri başkanlığı bunu kendi uhdesine almış, takvimini basıyor bu görevi kendisi kabullenmiş halkı kabullendirmek görevi, yaptığı ve tereddüt oluşmuş bir konuda halkı aydınlatmak, bu tereddütleri gidermek diyanet işlerinin vazifesi, öncelikle çok acil ciddi bir açıklama yapılması gerekiyor. Defalarca yayında söylememize rağmen bugüne kadar bir cevap gelmedi.
-
Mücahit YURT 15 yıl önce Şikayet EtFarz ibadet degilki!. Her sene bu konu tartisilip duruyor. Arkadaslar teravih namazi ne sünnet ne de farz bir ibadet. 2 gündür gereksiz gereksiz haberler cikartilip bu konu hakkinda gereksiz yorumlar ortaya atiliyor. Ya teravihi tekrar sifirdan kilsam farz namazlar gibi etki yapmiyorki. Kilmak isteyen varsa kilar. Halkin üstünde "bu olmazsa olmaz ibadet" gibi bir kaniyi uyandirtmayin. Bu isi zaten baska cemaatler yapiyor. Dogru haber yapacaksaniz bu isin de dogrusunu yapin!Beğen
-
semra 15 yıl önce Şikayet Et????????. 20 rekatlık teravih 20 dakikada nasıl biter. rekat başına bir dakika oluyor. Birde oturuşlar var. Hayret bir şeyBeğen
-
gecesefi 15 yıl önce Şikayet Ethızlı namaz. dün akşam kıldığım teravih namazından sonra hızlı namaz kıldıranları asla eleştirmeyeceğim..onlar hızlı kıldırırken biz kendimizi tamamen imama uyduruyor ve takip ediyorduk ve bu ortalama 20 dakikada bitiyordu normalide bu zaten ..ama dün akşam hocanın biri teravihi tam 40 dakikada kıldırdı..secdede rükuda durulacak zamanın bile sınırı vardır başından rahatsız olanlar uzun süre secdede durabilirmi? cemaatin bir kısmı namazın ortasında bırakıp çıktı..hocaların bir kısmı da böyle işte..Beğen Toplam 1 beğeni