Kulak damlası orucu bozar mı? Kulak yıkatmak orucu bozar mı? Diyanet'ten açıklama

Ramazan ayının gelmesi ile beraber orucu bozan durumlar araştırılmaya başladı. Kulak damlası orucu bozar mı sorusu gündeme geldi. Diyanet'ten oruçluyken kulak damlası kullanmak ve kulak yıkatmak hakkında açıklama geldi. Peki kulak damlası orucu bozar mı? Kulak yıkatmak orucu bozar mı? Diyanet'ten açıklama...

ABONE OL
GİRİŞ 23.03.2023 14:20 GÜNCELLEME 23.03.2023 14:20 RAMAZAN
Kulak damlası orucu bozar mı? Kulak yıkatmak orucu bozar mı? Diyanet'ten açıklama
Kulak damlası orucu bozar mı? Kulak yıkatmak orucu bozar mı? Diyanet'ten açıklama

Oruç tutan vatandaşlar kulak damlasının orucu bozup bozmadığını merak ediyor. Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutan vatandaşlar, kulak damlası kullanmanın oruca zararı var mı diye sorguluyor. Kulağından rahatsızlığı bulunan ve Ramazan'da ilaç kullanması gerekenler olabilir. Peki kulak damlası orucu bozar mı? Kulak yıkatmak orucu bozar mı? Diyanet'ten açıklama...

KULAK DAMLASI ORUCU BOZAR MI?

Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ama kulak zarı bu kanalı tıkadığı durumlarda su ya da ilaç boğaza ulaşamamaktadır. Bu sebeple kulak içine damlatılan ilaç ya da kulağın yıkatılması orucu bozmaz. Kulak zarında delik olsa bile kulağa damlatılan ilaç, kulak içinde emileceği için mideye gidemez gitse bile çok az bir miktarı ulaşacaktır. Bu miktar orucu bozmaz.

KULAK YIKATMAK ORUCU BOZAR MI?

Kulak yıkatıldığında oruç bozulmaz. Ama kulak zarı delikse kulak yıkatırken kullanılan suyun mideye ulaşma imkanı oluşabilir. Bu sebeple orucu bozacak kadar suyun mideye ulaşması sebebiyle oruç bozulur.

DİYANET'TEN KULAK DAMLASI VE YIKATMASI İÇİN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu sözcükler kullanılmıştır:

Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz.
Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mideye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla kulak damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 367, 376).

Balgam veya tükürük yutmak orucu bozar mı? Diyanet'e göre kaza gerektirir mi?Balgam veya tükürük yutmak orucu bozar mı? Diyanet'e göre kaza gerektirir mi?

Nur Saydan Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Nur Saydan
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR