Bayramda oruç tutulur mu? Ramazan Bayramının 1. Günü oruç tutulur mu?

Mübarek Ramazan ayı içerisinde Müslümanlar bazı günler oruç ibadetine ara vermek durumunda kalıyor ve bunu daha sonra telafi etmek istiyorlar. Peki, Ramazan’ın hemen bitişi olan Ramazan Bayramında oruç tutulur mu?

ABONE OL
GİRİŞ 21.04.2023 08:46 GÜNCELLEME 21.04.2023 08:46 RAMAZAN
Bayramda oruç tutulur mu? Ramazan Bayramının 1. Günü oruç tutulur mu?
Bayramda oruç tutulur mu? Ramazan Bayramının 1. Günü oruç tutulur mu?

İslam Aleminin 11 ayın sultanı ve 1000 aydan daha hayırlı olan Ramazan ayının sonuna gelmiş bulunmaktayız. Ramazan ayı içerisinde bazı zaruri sebeplerden ötürü orucunu tutamayan Müslümanların bunu daha sonra borç olarak yerine getirmesi gerekiyor. Hemen peşine gelen Ramazan Bayramı içerisinde tutulacak orucun bir sakıncası var mı gelin birlikte öğrenelim…

BAYRAMDA ORUÇ TUTULUR MU?

Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). 

Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve Müslümanın sevinç günleri olmasından dolayıdır. Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona “fıtır bayramı (iftar bayramı)” denilmiştir.

Ramazan bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).

BAYRAMLARDA NEDEN ORUÇ TUTULMAZ?

Ramazan Bayramı'nın ilk günü ve Kurban Bayramı’nın tüm günlerinde oruç tutmanın hoş karşılanmamasının temel sebebi bayramın özgürce icra edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bayram günleri, yeme içme ve paylaşmada sınır olmayan günlerdir.

Özellikle Ramazan Bayramı bir ay boyunca Allah için oruç tutulup aç kalınmasının ardından Allah'ın insanlara bahşettiği yiyeceklerden rızıklanma günüdür. Bu yüzden bayramda oruç tutmak, dinen uygun karşılanmamaktadır.

Hem Ramazan hem de Kurban Bayramı ziyafet ve kutlama günleri olarak kabul edilir. Hz. Peygamber tarafından buyurulan hadislerde de, bugünleri yeme içme ve günü Allah'ı Anma günü olduğu belirtilmiştir.

KAYNAK : Din İşleri Yüksek Kurulu
Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • MACKALI 61 1 yıl önce Şikayet Et
    Kuran müslümanlar AKLINIZI kullanin der..bir ay orucu tutmu$sun mubarek bayram günü oruc tutmak bayrami sallamiyorum demektir..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR