Oruca ne zaman niyet edilir? Oruca niyet vakti ne zaman biter?

Mübarek Ramazan-ı Şerif’in gelmesiyle birlikte Müslümanlar oruç ve oruca niyet ile ilgili sorulara yoğunlaştı. İslamiyet için özel bir yeri olan 11 ayın sultanı Ramazan ayında oruç tutacak kişiler, oruca nasıl niyet etmeli, ne zaman niyet etmeli?

ABONE OL
GİRİŞ 27.03.2024 14:38 GÜNCELLEME 27.03.2024 14:38 RAMAZAN
Oruca ne zaman niyet edilir? Oruca niyet vakti ne zaman biter?
Oruca ne zaman niyet edilir? Oruca niyet vakti ne zaman biter?

Her yıl Müslümanlar için özel bir anlam taşıyan Ramazan ayı, bu yıl 11 Mart 2024'te başlayacak. Ramazan boyunca oruç tutacak olanlar için önemli bir konu da oruç niyeti. İslam'da oruca niyet etmek, bu ibadeti yerine getirmek isteyenlerin kalplerinden geçirdikleri bir taahhüttür. Ancak oruç niyeti ne zaman ve nasıl yapılır sorularıyla ilgili pek çok kişi kafa karışıklığı yaşıyor. İşte oruç niyeti ile ilgili tüm merak ettikleriniz!

Sahurda ne yenmez, tok tutan yiyecekler nelerdir? Uzun süreli tok tutan yiyecekler!Sahurda ne yenmez, tok tutan yiyecekler nelerdir? Uzun süreli tok tutan yiyecekler!

ORUCA NİYET NASIL GETİRİLİR?

Oruca niyet etmek, bir Müslüman'ın kalpten geçirdiği bir taahhüttür. Bu niyet, geceden yapılabilir ve akşam namazı girişiyle başlar. Ancak önemli bir detay da, niyetin iftardan önce, yani öğle vaktinin girmesi öncesine kadar devam etmesidir.

30 Gün oruç tutmanın bilimsel faydaları nedir? Oruç tutmanın vücuda 10 maddede faydası 30 Gün oruç tutmanın bilimsel faydaları nedir? Oruç tutmanın vücuda 10 maddede faydası

İmam Gazali'ye göre çocuk nasıl yetiştirilir? İmam Gazali'nin eğitim anlayışı...İmam Gazali'ye göre çocuk nasıl yetiştirilir? İmam Gazali'nin eğitim anlayışı...

ORUÇ TUTMA DUASI: NİYET DUASI NASIL YAPILIR?                        

Bir Müslüman oruç tutacağı vakit; ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için bugünkü Ramazan orucumu tutmaya’ diyerek oruç tutmaya niyetlenebilir. Niyet, bir şeyi yapmaya fiziksel ve ruhsal olarak karar verme durumudur. Kişi de oruç niyeti ile yeme, içme ve diğer yasaklardan kendini uzak tutarak ibadetlerini hakkıyla yerine getirmeye çalışır.

ORUÇ TÜRLERİNE GÖRE NİYET ZAMANI

Oruç, farklı türleriyle tutulabilir. Farz olan Ramazan orucu için niyet, akşam namazı vaktiyle başlar ve imsak vaktine kadar devam eder. Diğer oruç türleri ise imsak vaktinden önceki öğle vaktine kadar niyet edilebilir. Özellikle Ramazan orucu, belirli gün ve gecelere yayılan bir ibadet olduğundan, niyetin vakti daha esnek bir şekilde belirlenir.

ORUCA NİYET VAKTİ NE ZAMAN BİTER?

Ramazan orucu, gece boyunca devam eden bir ibadet olmasına rağmen, geceden niyet etmemek durumunda da oruca başlanabilir. Ancak bu durumda imsak vaktinden önceki öğle vaktine kadar niyet edilip oruç tutulabilir. Bu, özellikle unutkanlık veya başka sebeplerle gece niyet etme fırsatının kaçırıldığı durumlarda uygulanabilir.

Ramazan ayı, Müslümanlar için manevi bir atmosfer sunarken, oruç tutma adımı da büyük bir önem taşır. Oruca niyet etme konusundaki bu yönergeler, Müslümanlara doğru zamanlamayı ve niyeti gerçekleştirmeyi hatırlatmaktadır. İslam'ın öğretilerine göre, niyetin samimi bir kalpten gelmesi esastır ve bu niyet, oruç ibadetinin anlamını kuvvetlendirecektir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • GERÇEK 4 hafta önce Şikayet Et
    Sahura kalkan zaten oruç tutmak için o niyetle kalkıyor söz ile ifade etmese de zaten niyetleniyor
    Cevapla
  • Osman 4 hafta önce Şikayet Et
    30 ramazani farz kabul edip her sabah tesadüf degil sahur niyetiyle kalkıp o niyetle yemek yiyip, imsak anında kesmek, aslen fiili niyettir. Yani tesadüfen öğlen uyanıp bugün oruç tutayım demek gibi değildir.
    Cevapla
  • Kadriye 4 hafta önce Şikayet Et
    Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
    Cevapla
  • İsmail 4 hafta önce Şikayet Et
    İçler acısı halimiz var, umarım Rabbim hoş görüyordur....
    Cevapla
  • Sinan 1 ay önce Şikayet Et
    Arkadaşlar ramazan orucu farzdır niyet etmeye gerek yok mecbur tutacaksınız.
    Cevapla
  • GERÇEK 4 hafta önce Şikayet Et
    Namaz da farz ama başlarken niyet ediyorsun farz olan bir ibadete başlamadan borç ödenmiyor niyetleneceksin yani
    Cevapla
  • coban 4 hafta önce Şikayet Et
    tüm ibadetlerin basinda dil ile ikrar ve kalb ile tasdik gerekiyor.. ister oruc olsun ister namaz.. yapmayinca tutulan oruc neyin niyetine göre olmus oluyor ? zayiflamak niyetinemi ? sagligina kavusma niyetinemi ? ALLAH rizasini istemek dil ile olur kalb ile tasdikle olur.. yok ben ac ac günlerimi gecirecegim dersen o ibadet yerine gecmez.. cünkü tüm ibadetler ALLAH rizasi ile yapilir..
    Cevapla
  • Yaren 4 hafta önce Şikayet Et
    Namazda farzdır niyetsiz kıl bakalım niyetsız hiç birşey olmaz.
    Cevapla
  • Hasan Özkaymak 4 hafta önce Şikayet Et
    ??? e cevaben; Benim kastım niyetin kalben veya lisanen yapılmaması idi. Niyet etmeye gerek yok ne diyen Sinan'a ithafendi. Yoksa esasen dinimizde ameller niyetlere göredir.
    Cevapla
  • olmaz 4 hafta önce Şikayet Et
    evet niyet namazda zaten farz oruçta da niyet etmek şarttır niyetsiz ALLAH RIZASI kastedilmeden yapılan amel salih olmaz boşa yorulmak istemiyorsan her işte niyet et...
    Cevapla
  • ??? 4 hafta önce Şikayet Et
    Hasan Bey kalbi niyet kafi, namazda da kalbi niyet önemli. Misalen kalben öğleye niyetin var ama sen zikren ikindiye niyet ettin (öğlen kılarken) namazın geçerli olur demiş fakihler. Ama aynı durumda dil ile öğleye niyet ettin fakat aklen ve kalben ikindi niyetiyle kıldın. Namazın geçersiz olur. Hulasa kalben niyet önemli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR