Bayramda şeker yerine hurma

Orucun hemen ardından başlayan Ramazan Bayramı'nda yapılan ikramlara "dur" diyebilmek neredeyse imkansız! Ama lezzetli tatlıların hazırlandığı ve ikramların yapıldığı bayramı 'en az hasarla' atlatmanız mümkün!

ABONE OL
GİRİŞ 01.08.2013 11:24 GÜNCELLEME 01.08.2013 11:24 RAMAZANDA SAĞLIK
Bayramda şeker yerine hurma
Bayramda şeker yerine hurma

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, bayramda sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.

Özellikle bayramın ilk günü kahvaltının kesinlikle atlanmaması gerektiğini söyleyen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, "Siyah çaydan vazgeçmeyin ama yeşil çaya da mutlaka yer verin. Misafirinize baklava-kadayıf yerine dondurmalı meyve ve sütlü tatlıları, şeker yerine kuru hurma, kara kayısı kurusu, kara erik kurusu ikram edin. Bayramda ara öğünlerinizi şeker ve çikolatalarla geçiştirmeyin, meyve yemeyi ihmal etmeyin" dedi.

ORUÇTA METABOLİZMA YAVAŞLADI: Ramazan ayında iftar saatinin de 20.30'ları bulması nedeniyle öğün sayısı neredeyse 2'ye düştü, eğer ki iftar saatinden sonra bir ara öğün yaparsak belki 3 öğün tüketmiş oluyoruz. Sonuç olarak metabolizma hızı yavaşladı; kimileri kilo aldı kimileri doğru beslenemedi kimileri ise yeterli su tüketemedi. Ramazan ayını ve oruç tutmayı sonlandıran, normal yemek yeme düzenine dönüşü başlatan bayramda yiyip içtiklerimizle sağlıklı başlangıç yapmalıyız ki önümüzdeki dönem ramazan ayında aldığımız kilolardan kurtulabilelim.

BAYRAMA KAHVALTI İLE BAŞLAYIN: Bayram sabahı mutlaka kahvaltı edilmeli. Kahvaltı; az yağlı beyaz peynir, keçi peyniri vb gibi peynirler, tam tahıllı ekmek, yeşil çay veya siyah çay, mevsim yeşilliklerinden oluşmalı. Tercihen ev yapımı marmelat, taze mevsim meyveleri veya yumurtaya da kahvaltıda yer verebiliriz.

SALAM VE SOSİSİ UNUTUN: Gün içinde tüketilecek besinler ve ikram edilen tatlılar da düşünülerek bayram sabahı kahvaltıda sosis, salam, sucuk ve pastırma gibi yağ içeriği yüksek gıdalar tüketilmemeli, zeytin tüketimi ise kişinin kilo problemi, kardiyovasküler rahatsızlığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları yoksa 5-6 adet ile sınırlandırılmalı. 5-6 adet zeytinin 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer enerjide olduğu unutulmamalı.

DEMLİĞE ÇUBUK TARÇIN TANE KARANFİL ATIN: Kahvaltıda içeceğiniz ve misafirlerinize ikram edeceğiniz çayı demlerken; demliğe 1 adet çubuk tarçın ve 3-4 tane karanfil ekleyin. Böylece hem çaya hem lezzet katmış, hem şeker kullanımını azaltmış, hem de kan şekeri üzerinde olumlu etkiler yaratmış olacaksınız.

ŞEKERLE ÖĞÜN GEÇİŞTİRMEYİN: Bayramda; aile büyüklerine yapılan ev ziyaretleri, donatılmış sofralar ve şerbetli tatlılar vazgeçilmez. İşte bu tür durumlarla karşılaştığımızda küçük önlemler almakta fayda var. Ziyaretlerde özellikle tatlı ve şekerleme, draje ve çikolata tüketimine dikkat edilmeli; bu tür gıdalar hacmi küçük fakat enerjisi yüksek gıdalardır. Özellikle bayramda bu tür gıdalarla öğün geçiştirmek yapılacak en büyük hatalardan biridir. Kan şekerinin hızlı yükselip takiben hızlı düşmesine ve bir diğer öğün gereğinden fazla besin alımına neden olur.

BOL POSALI VE LİFLİ BESLENİN: Ramazan ayı boyunca karşılaşılan, metabolizma hızının yavaşlamasıyla doğru orantılı ortaya çıkan kabızlık şikâyetlerini hafifletmek adına posalı - lifli besin tüketimi; yani mevsim meyve-sebzelerinin, sebze yemeklerinin, kuru baklagillerin tüketimi arttırılmalı. Yemeklerden sonra mutlaka rezene ve ıhlamur çayları içilmeli. Çaylarınıza ince iki dilim de taze zencefil ekleyerek yavaşlayan metabolizmaları aktive edebilirsiniz.

KOMPOSTOYU ŞEKERSİZ YAPIN: Sıvı tüketimine özen gösterilmeli. Oruçtan çıktığımız bu ilk günlerde artmış sıvı ihtiyacımızı karşılamalı su tüketimini arttırmalı, içecek olarak şekersiz komposto, taze sıkılmış meyve suları (kilo problemi ve diyabet yok ise), ayran ve mineral suyunu tercih edilmeli.

ŞERBETLİ TATLININ YANINDA SÜTLÜ KAHVE İÇİN: Metabolizmamızı canlandırmak adına 3-4 saat aralıklı ana ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzenine geri dönülmeli. Sunulan yiyecekleri dikkatli tüketmeli, tatlı ve ikramlarla öğün geçiştirmemeli, ara öğünlerde ise meyve ikramlarını değerlendirmelisiniz. Tatlılara karşı koyamadığımız, geri çeviremediğimiz anlar olabilir. Özellikle şerbetli tatlı (baklava, şöbiyet, şekerpare, kadayıf vb) ikramlarda, tatlının köşesinden küçük bir çatal alıp tadına bakmış olmakla yetinilmeli. Şerbetli tatlının yanında mutlaka bir bardak süt veya az şekersiz sütlü kahve içilmeli.

ŞEKER YERİNE HURMA - KARA ERİK KURUSU - TATLI BADEM İKRAM EDİN: Drajeler, şekerlemeler yerine ise misafirlerinize kuru hurma ikram edebilirsiniz. Ayrıca, miktarları ölçülü olmak koşuluyla fındık, ceviz, badem ve kuru meyvelerden oluşan mini tabaklar hazırlayabilirsiniz. Böylece hem mineral ve vitamin içeriği zengin hem de lezzetli sunumlar yapmış olursunuz.

MEYVE TATLILARI HAZIRLAYIN: Meyve tatlıları hazırlayabilir (dondurmalı elma, armut tatlısı gibi) veya sütlü tatlı (tavuk göğsü, kazandibi, dondurma) servis edebilirsiniz. Doğru tatlı tercihleri yaparak; hem fazla kilolardan, hem sindirim problemlerinden sakınmış, hem de bir çeşit ara öğün yapmış olursunuz.

YORUMLAR 1
  • hakkı demirkol 11 yıl önce Şikayet Et
    ADAM RAMAZANDA HEP HURMA YEMİŞ BAYRAMDA HURMA YERMİ. gelde nefsini tutda tatlı yeme zor biraz söylemesi kolay uzmanların evine gidip bakmak lazım kendileri ne denli uyuyor bunlara
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR