Ramazan'da uykusuz kalmamak için...
Ramazan ayında uyku düzensizliği artabilir. Peki uykusuzluğun önüne geçmek için neler yapılmalı. İşte cevabı...
ABONE OLRamazan'da uyku düzensizliğinin artabileceği, aşırı miktarda kahve ve demli çay tüketiminden kaçınılması, elektronik eşyalardan uzak durulması gibi basit önlemlerle sağlıklı uykunun mümkün olabileceği uyarısında bulunuldu.
AA muhabirine açıklamaya yapan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, Ramazan ayında uykusuz kalmamanın kişinin kendi elinde olduğunu söyledi.
UYKU DÜZENSİZLİĞİ ARTABİLİR
Bu ayda uyku düzensizliklerinin artabileceğine dikkati çeken Selvi, alınacak basit önlemlerle sağlıklı bir uykunun mümkün olabileceğini ifade etti.
Düzensiz uykunun vücut saatini bozduğunu, sağlıklı bir uyku düzeni ayarlanamadığında vücudun tüm hormonal dengesini ve işleyişini sağlayan biyolojik saat ritmini kaybedebileceğini anlatan Selvi, "Bu durum baş ağrısı, mide-bağırsak şikayetleri, halsizlik, yorgunluk, dikkatsizlik ve sinirlilik oluşturacaktır" dedi.
Bu tür sorunlarla karşılaşmamak ve sağlıklı uyku için önerilerde bulunan Selvi, şöyle devam etti:
KAHVE VE ÇOK ÇAYDAN UZAK DURUN!
"İftar ve sonrasında hazmı zorlaştıracak, uykuyu engelleyecek şekilde ağır, yağlı yiyeceklerden kaçınmalı, çok miktarda kahve ve demli çay tüketilmemelidir. İftar sonrasında mümkünse hareket edilmeli, yürüyüş yapılmalı, ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Sağlıklı yetişkinlerde günlük uyku ihtiyacı 6-8 saattir.
UYKU SAATİ ÖNE ÇEKİLMELİ
Ramazanda uyku saati biraz daha öne çekilmeli, sahura kadar mutlaka uyku ihtiyacının bir kısmı giderilmelidir. Sahur sonrasında hemen yatılması reflüye ve kalitesiz uykuya neden olacağından bir süre beklenmeli ve daha sonra kalan uyku ihtiyacı giderilmelidir.
Gece boyunca uyanık kalmak ve gündüz uyumak sağlıksız bir uyku-uyanıklık döngüsüne ve biyolojik saatte ritim bozukluğuna neden olacağından tavsiye edilmemektedir. Bununla birlikte gece uykusuzluğa neden olmayacak şekilde gündüz öğle saatlerinde 1-2 saat uyumak faydalı olacaktır."
AYNI SAATTE YATILMALI
Ramazan boyunca hafta sonları da dahil aynı saatlerde yatmanın ve kalkmanın alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Selvi, yüksek ışıklı, gürültülü ortamlardan ve televizyon, bilgisayar, akıllı telefon gibi ışık ve manyetik alan açısından sorun oluşturan cihazlardan uyku öncesi uzak durulması gerektiğine işaret etti.
UYKUSUZLUK PEK ÇOK HASTALIĞA SEBEP OLABİLİR
Selvi, uykusuzluğun pek çok hastalığın oluşmasına sebep olabileceğini, yeterli sürede ve kaliteli uykunun sağlığın anahtarı olduğunu, Ramazan ayında da sağlıklı bir uyku düzeninin mümkün olabileceğinin bilinmesi gerektiğini kaydetti.
-
Barış-Burak 10 yıl önce Şikayet EtAH ŞU DAVULCULAR...... Ben Mersinde yaşıyorum.. İnşallah bu sene Ramazanda şu DAVULCULAR yasaklanır.. Zaten geceler kısa uyku zamanımız ister istemez daralıyor..TUŞBALININ da dediği gibi..İftar , akşam namazı, teravvih namazı, gel git derken saat 12 oluyor. Zaten Ramazanı Şerifi Davul ile Davulcu ilişkilendirmek, günümüz teknolojisi ve imkanları ile çok saçma ve mantıksız. Her evde en az 1 ( bir ) cep telefonu var. İsteyen istediği saate kurar, istediği saatte kalkar. Büyük şehirde yaşıyorsun; gece vardiyası yapan var, hastası olan var, bebeği olan var veya adam yemiş uyumuş , ondan sonra GÜM GÜM GÜM...Gecenin sessizliğinde çok saçma, çağ dışı ve kulağa hoş gelmeyen iğrenç bir ses.....İNŞALLAH bu sene yasaklanır. Son olarak : Gönlü Namazda olanın ,Kulağı ezanda olur....Beğen
-
Tuşbalı 10 yıl önce Şikayet EtUYKU DÜZENİ. burada ramazan ayı boyunca saat 21,45'te yatsı ezanı okunacak. teravih saat 11 gibi biter buçuk civarı eve varırız. saat 12 olmadan davulcular çalmaya başlıyor. sabah ezanı saat 2,30 sularında okunacak. gündüz iş yerinde uyumak mümkün değil. iş verenin hiç işine gelmez. hangi uyku düzeninden söz ediliyor. sadece bir ay için hiç bir düzene ihtiyacım yok. Allah emretti seve seve yerine getiririm. yok tok tutacak yiyecekler yok susatmayacak içecekler. geçin bunları sizi gidi avrupa standartlarındaki müslümanlarBeğen Toplam 11 beğeni