Ramazan'da sağlıklı beslenmenin püf noktaları
Ramazan'da belirli gıdaları, belirli vakitte alarak sağlıklı beslenmek mümkün. İşte uzmanlar tarafından tavsiye edilen sağlıklı beslenme yolları...
ABONE OL
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte yerleşik beslenme alışkanlıklarının değiştiğini belirten Diyet Uzmanı Dr. Gözde Çankaya, ramazanda sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.
Diyet Uzmanı Dr. Gözde Çankaya Bilinen en eski detoks oruçtur. Ramazan ayı için bir uzman eşliğinde hazırlanan bireye özel beslenme planı ve doğru besin seçimi ile ay sonunda toksinlerden arınmış, daha sağlıklı bir bedenle hayata devam etmenin mümkün olduğunu söyledi. Diyet Uzmanı Dr. Gözde Çankaya, oruçta nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatarak, "Orucunuzu 2-3 adet hurma ile birlikte 1-2 bardak su ile açın. Orucunuzu açtıktan sonra 10 dakika bekleyin, dinlenin sonra çorba ile devam edin.
Mutlaka sahura kalkın. Ramazanın 2. haftasından sonra da yavaşlayacak olan metabolizmanızı öğün atlayarak daha da yavaşlatmayın. Bir bardak su içip niyetlenmeyin. Sahuru erken kahvaltı gibi düşünüp sağlıklı, doğru besinlerle hazırlanmış kahvaltınızı yapın.
Tüketeceğiniz besinleri iftar ve sahur arasında 4-5 öğüne bölün. Çay ve kahve tüketimini yemekten 1 saat sonraya bırakın. Çay kahve yerine sizi rahatlatıp dinlendirecek ve sindiriminize yardımcı olacak olan bitki çaylarını tercih edin. Günlük su ihtiyacınızı öğün aralarına yayın, yemeklerle birlikte su içmeyin. Künefe, revani, tulumba tatlısı gibi ağır tatlılar yerine yöremize özgü şıllık tatlısı ile sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Lokmaları yutmadan tadına vararak yavaş yavaş yiyin. Bir diğer önemli tavsiye de ramazanda değişen öğün sayısını nasıl dengeleyeceğimiz ile ilgili. Sağlıklı bir bireyin gün içinde 3 ana 3'te ara öğün olmak üzere 2.5-3 saat ara ile 6 öğün beslenmesi gerekiyor.
Ramazan ayında birçoğumuz öğün sayısını iftar ve sahur olmak üzere 2'ye düşürüyor. Bu çok tehlikeli. İftarda sofraya oturup bir anda yediğimiz yemekleri öğünlere dağıtın. Çorba, ana yemek, tatlı ve meyve aralarında birer saat boşluk bırakın. Bir anda oturup her şeyi yeme alışkanlığını hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor" dedi.
Diyetisyen Uzmanı Dr. Gözde Çankaya, sahur ve iftarlık içinde diyet yemekleri hazırladığını ifade ederek, "Sahurda, 1 adet yumurta ile hazırlanmış peynirli menemen veya omlet. 2-3 ince dilim tam buğday ekmeği veya pide. 1 su bardağı süt. 1 karper büyüklüğünde beyaz peynir-domates-salatalık-yağsız yeşil söğüş-2 adet tam ceviz içi veya 8-10 adet fındık veya badem yenilmesi gerekir. İftar'da ise, 1-2 adet hurma ve 1 bardak su ile orucunuzu açın.
Orucunuzu açtıktan 5-10 dakika sonra 1 kase mercimek çorbası için çünkü posa alımı ve sindirim açısından önemlidir. 1 ince dilim tam buğday ekmeği, bol yeşillikli az yağlı salata tüketin. Çorbanızı içtikten 10-15 dakika sonra, 2 köfte büyüklüğünde ızgara tavuk, balık veya kırmızı et yiyin. 6 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, bol yeşillikli az yağlı salata, 1 kase yoğurt veya 1 su bardağı ayran. 1 ince dilim tam buğday ekmeği ile iftarı tamamlayın. İftardan 1 saat sonra bir top dondurma ile meyve tatlısı veya sütlü tatlı çeşitlerinden herhangi biri ile devam edin.
Tatlınızı yedikten 1 saat sonra 2 porsiyon meyve ile devam edin" dedi.
İha