İftardan sonra ''hafif spor'' yapın
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Güner, oruç tutanlara iftardan 2 saat sonra yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme gibi hafif sporlar yapmalarını önerdiklerini söyledi.
ABONE OLProf. Dr. Güner, aç ve tok karnına sporu tavsiye etmediklerini, yemek yedikten en az 2 saat sonra egzersiz yapılmasında yarar olduğunu belirtti.
Oruç nedeniyle gün boyu sıvı kaybı yaşanabildiğini, spor yaparken buna dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Güner, egzersiz öncesinden sonrasına kadar bol sıvı alınması gerektiğini bildirdi.
Prof. Dr. Güner, ramazan ayında oruç tutan insanların uzun süre aç kaldıktan sonra yemek yediğine işaret ederek, şöyle konuştu:
''Ramazan ayında genellikle kilo verilmez. Çünkü vücut açlığa direnç göstermek için önlemler alır. 11 ay süreyle düzenli yemeğe alışan insan vücudu, birkaç günlük açlığın ardından besin depolamaya başlıyor. Metabolizma da bir miktar yavaşlıyor. Bu da bazı kişilerde kilo artışına yol açabiliyor. Oruç tutanlara iftardan 2 saat sonra yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme gibi hafif sporlar yapmalarını öneriyoruz. Hafif tempoda yapılan spor hazmı kolaylaştırarak metabolizmayı dengede tutmaya yardımcı oluyor. Oruç tutanlar, çok yağ ve su kaybedecekleri ağır sporlardan kesinlikle kaçınmalıdır.'''
Yaşı ilerleyen kişilerinde iftarın adından spor faaliyetlerine yönelebildiğini ifade eden Prof. Dr. Güner, ''Belirli yaştaki kişilerin spor yapmadan önce herhangi bir rahatsızlığının olup olmadığını kontrol ettirmesinde yarar var. Özellikle kalp ve şeker hastalığına dikkat edilmeli. En çok korktuğumuz şeker hastalığıdır. Egzersiz yaparken kan şekerinin değişmesi sıkıntıya yol açabilir. Kalp hastaları da riskli gruptur. Bundan dolayı spor yapmadan önce sağlık kontrolünden muhakkak geçilmeli'' diye konuştu.