'Türkiye 21'inci yüzyılın Şurasıdır'

Dünyanın en zengin 41'inci kişisi Suudi iş adamı El Velid, Türkiye'nin 21. yüzyılın 'Şura'sı olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.08.2016 13:49 GÜNCELLEME 21.08.2016 14:32 RÖPORTAJ
'Türkiye 21'inci yüzyılın Şurasıdır'
'Türkiye 21'inci yüzyılın Şurasıdır'

Kral Abdullah’ın üvey kardeşi, Prens Talal bin Abdülaziz El-Suud’un oğlu.Lübnan’ın ilk başbakanı Riar El-Solh’un torunu. Yaşayan en zengin Arap. Prens Velid Hürriyet'e konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dostu olduğunu söyleyen Velid, 21. Yüzyıl Türkiye'sinin lideri olarak tanımladı. Erdoğan'la birlikte 'ilerici İslam' anlayışını savunduklarını ifade eden Suudi işadamı, Türkiye'nin 21.Yüzyılın 'Şura'sı konumunda olduğunu söyledi.

 Çok önemli bir zamanda Türkiye’de bulunuyorsunuz. Burada bulunuşuzu ülkemize güven ve demokrasimize destek mesajı olarak alabilir miyiz?

- Ben her sene Türkiye’nin farklı bölgelerine geliyorum. İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon, İzmir, Marmaris, Bodrum... Antalya’ya gelme kararını da daha önceden almıştım. Ama darbe olunca “Türkiye’ye hemen gitmeliyim” dedim. Biz IŞİD’den daha tehlikeli bir grubun Türkiye’de oyun oynamasına karşıyız.  

TÜRKİYE ÖRNEĞİ 21. YÜZYILIN ‘ŞURA’SIDIR

Bütün İslam coğrafyasının en liberal figürlerinden biri olarak tanınıyorsunuz. İslam ve demokrasi ilişkisi konusunda ne düşünüyorsunuz? ‘Türkiye deneyimi’ni burada nereye oturtuyorsunuz?

- Bazıları şunu diyor: “İslam ve demokrasi bir arada olmaz”. Ama Türkiye örneği, bunun tamamen geçersiz olduğunu gösteriyor ve İslam ve demokrasinin bir arada yaşayabileceğinin en somut göstergesi. Türkiye örnek alınan bir ülke. Demokrasiyi ne kadar özümsediğini görebiliyoruz. Avrupa’da demokrasi Magna Carta’yla (13. yüzyıl İngiltere’sinde kralın yetkilerini kısıtlayan sözleşme) başlıyor. Ama gerçek İslam’da da ‘şura’ geleneği var. Şura dediğiniz şey aslında demokrasinin ta kendisi. Yani herkesin görüşünün alınması. Türkiye’de bugün uygulanan demokrasinin ‘şura’ kurumuna en yakın örnek olduğunu düşünüyorum. Türkiye’deki örneğe “21. yüzyılın şurasıdır” diyebiliriz.    

DARBE SIRASINDA BİR MANZARA ÇOK HOŞUMA GİTTİ

Bütün bu süreçte sizi en çok etkileyen görüntü hangisiydi?

- Bir manzara çok hoşuma gitti. Erdoğan’ın katıldığı bir cenaze töreninde (Erol Olçok ve oğlunun cenazesini kastediyor) sağ tarafında Abdullah Gül, sol tarafında Ahmet Davutoğlu vardı. Aralarında görüş ayrılıkları olsa bile zor zamanlarda hepsinin bir arada olduğunu gösteren önemli bir tabloydu. Bu son girişim artık Türkiye’de darbeler dönemini ilelebet kapattı. Çünkü darbeyi kahraman Türk halkı durdurdu. Bunun modern tarihte bir eşi yok.    

YORUMLAR 5
  • fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    Kartel denilen kullaniciya........arkadaş Şeriat islamin ta kendisidir..sen şeriat özlemi icinde olmayin derken ben gavurum demek istiyorsun...bence bi şehadet getir...
    Cevapla
  • rahati 7 yıl önce Şikayet Et
    Aranızda farklı fikirde olanlar olabilir sakın bunlara dokunmayın. Jeferson abd Başkanı. Serbest fikir ortamı ama kavga yok. İşte ileri demokrasi. Mükemmel sonuç.
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    En zengin arap sortla foto cektiriyor. Seriat demiyor demokrasi diyor... Allah hidayet versin. Alsana demokrasi idam yok. Hainlere duzgun ceza yok her yerde icki zina kumar girla gidiyor..... Allah RTE yi bu ulkenin basindan eksik etmesin. Eliyle islamiyeti getirsin. Amin..
    Cevapla
  • Burhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı da şeriat yok muydu? Bu nası ifade Osmanlı tarihini iyi araştırın. Osmanlı şeriatı en iyi uygularayan devletlerden biriydi. Son cümlenize gelince her müslüman şeriat özlemi içinde olmalıdır ve şeriatı getirmek için gücü yettiğince çalışmalıdır. Allah'ın kanunlarını hakim kılmak her müslümana farzdır.
    Cevapla
  • Kartel 7 yıl önce Şikayet Et
    Eliyle Islamiyeti getirsin demek yanlis anlasilir Ali bey, Memlekette islam var cok sukur zaten, demokraside var. Yani seriat Türkiye’de hic bir zaman olmadi (Osmanlı devleti bile tam olarak şeriat sayılmıyor.) Allah Reisi basimizdan eksik etmesin o ayri konu. Kanunlar elden gecmeli, cezalar artirilmali ama Şeriat ozlemi icinde olmayin bence.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR