Dünyanın uçsuz bucaksız çölleri

Yeryüzü dağları, denizleriyle macera severlerin keşfetmekle bitiremeyeceği rotaların yanı sıra sonsuzluğa uzanan mistik çölleriyle de keşfedilmeyi bekliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 17.08.2021 11:11 GÜNCELLEME 17.08.2021 11:11 Rotalar
Dünyanın uçsuz bucaksız çölleri
Dünyanın uçsuz bucaksız çölleri

Yeryüzü, en yüksek dağları, en derin denizleri, en yeşil ormanlarıyla macera severlerin keşfetmekle bitiremeyeceği gizemli rotalara sahip. Bu rotalar dışında uçsuz bucaksız sonsuzluğa uzanan çöller, mistik havasıyla en etkileyici manzaralara ev sahipliği yapıyor. Çöller, gizemleri hala çözülememiş herkesin görmeye cesaret edemediği fakat merak etmeden de yapamadığı muhteşem doğal güzellikler olarak biliniyor. Biz her ne kadar düşünmesek ya da gezi planlarımıza dahil etmesek de yerkürenin en az yağış alan kurak bölgelerinde gizemli rotalar da keşfedilmeyi bekliyor. İşte mistik atmosferiyle çöller bu rotaların başında geliyor.

Dünyadaki tüm seslerin kum tanelerine hapsolduğu, parmak ucuna yükseldiğinizde yıldızlara dokunabilecek gibi hissedeceğiniz çöller, macera severlerin keşfetmekle bitiremeyeceği maceralar sunuyor. Deniz, kum, güneş ya da yeşilin binbir tonunun olduğu tatillere ne kadar hakimseniz çöl seyahatlerine de o kadar uzak olduğunuzu düşünüyoruz. Belki de çölde ne yapılır? Çölde nasıl gezilir? gibi sorular aklınıza gelmeye başladı bile. Çöl safarileri, deve turları, altın kumlar üzerinde çadır kurarak tüm geceyi yıldızları izleyerek geçirmek, seyahat kesenizi unutamayacağınız anılarla biriktirmenize yardımcı olacaktır. 

 

 

Sonsuzluğa uzanan dünyanın uçsuz bucaksız en güzel çöllerini ve çölde neler yapabileceğinizi sizler için derledik.

SAHRA ÇÖLÜ- AFRİKA

Dünyanın dört bir yanından herkesin, çöl denilince aklına ilk gelen yer olmasıyla Sahra Çölü, listemizin ilk sırasında olmayı hak ediyor. Sahra, Arapça "sahara" sözcüğünden gelir ve "büyü" anlamına gelmektedir. Dünyanın en büyük sıcak çölü olan Sahra Çölü, Cezayir, Çad, Mısır, Libya, Fas, Moritanya, Mali, Nijer, Sudan, Tunus ve Batı Sahra gibi 11 ayrı ülkeyi kapsıyor. Sahra, geçmişten bugüne bazılarının ismi bile bilinmeyen pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış 2 bin 500 yıl yaşında inanılmaz bir büyüklükte bir çöldür. 

Sahra Çölü'ne yılın belirli dönemlerinde turlar düzenlenerek macera severlerin ilginç deneyimler yaşaması sağlanıyor. Çölde safari turuna katılarak deve turu, ATV turu, geceleri çadırda konaklama ve çölün bazı bölgelerinde yaşayan Berberilerin köylerinde yerel lezzetleri tadabilirsiniz.

ATAKAMA ÇÖLÜ- ŞİLİ

Peru, Bolivya ve Arjantin'e sınırlarında oluşan Atakama Çölü, Büyük Okyanus'un doğusunda bulunmasına rağmen su bakımından fakir bir bölgedir. Çöl, su yönünden fakir olsa da yine okyanusun etkisiyle özellikle kıyı kesimleri oldukça serindir. Çöl, tüm bu zorlu şartlarına rağmen tarih boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış hatta dünyadaki en eski mumya kültürü de burada bulunmaktadır. 

Atakama Çölü, özellikle uzay ve gök bilimiyle ilgilenen kişilerin, gözlem yapmak için tercih ettiği bölge olarak da biliniyor. Gök bilimi ile uğraşmasanız bile siz de yıldızları Atakama'da izlemenin keyfini mutlaka tatmalısınız.

GOBİ ÇÖLÜ- MOĞOLİSTAN

Moğolistan'da bulunan Gobi Çölü, dünyanın beşinci büyük çölüdür. Etrafı kayalık sıra dağlarla çevrili olan Gobi, sıcaklıkları çok uç noktalarda yaşamaktadır öyle ki kışları -45, yazları ise 45 dereceye ulaşabiliyor. Gobi, diğer çöller kadar ıssız olmayıp boydan boya uzanan bir demiryolu hattına da sahiptir. Uçsuz bucaksız kumdan tepeleri aşmak zor gibi görünse de Gobi'de yaşamını devam ettiren göçebe toplum için sıradan bir hayattan ibaret. Yerel halk, dünyanın en iyi kaşmirinin elde edildiği keçiler ve yöreye özgü iki hörgüçlü develerle geçimlerini sağlıyorlar.

Milyonlarca yıllık dinozor fosilleri arasında berrak gökyüzünü izleyip bir hiçliğe uzanırcasına devam eden kum tepelerine bakarak huzur dolabilirsiniz.

ANTARKTİKA BUZUL ÇÖLÜ

Çöl denilince yalnızca sıcak olabileceğini düşünürüz fakat bitki örtüsünden yoksun buzullar da çöl olarak kabul görmektedir. Antarktika da -93 derecelere düşerek gezegenimizin en soğuk çölüdür. Dünyanın en kurak kıtası olan Antarktika'nın bazı yerlerine 2 milyon yıl boyunca hiç yağış düşmemiştir.

BÜYÜK VICTORIA ÇÖLÜ- AVUSTRALYA

Avustralya'da doğudan batıya 700 kilometrelik alana yayılan Büyük Victoria Çölü, Avustralya'nın büyük bir bölümünü kaplamaktadır. Büyük Victoria Çölü, kum tepeciklerinin yanı sıra tuz göllerinden oluşmaktadır. Çölde çok sayıda yabani deve de bulunmaktadır.

PATAGONYA ÇÖLÜ- ARJANTİN

Küçük bir kısmı Şili topraklarında bulunan Patagonya, dünyanın en büyük yedinci çölüdür. Doğa fotoğrafçılarının, hayatlarında mutlaka görmek ve fotoğraflamak istedikleri dünyanın en etkileyici yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Patagonya Çölü'ne her yıl yalnızca 160-200 mm yağmur düşmektedir. Rivayete göre Macellan, dünyayı keşfe çıktığında bu topraklardan geçerken yüzleri boyalı, hayvan postu giymiş yerlileri İspanyol hikayesindeki Patagon isimli canavara benzetir ve buraya Patagonya adını verir.

TAKLAMAKAN ÇÖLÜ- ÇİN

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne kadar uzanan Taklamakan, dünyanın en büyük ikinci çölüdür. Çöl aynı zamanda 552 kilometrelik dünyanın en uzun çöl otobanına da sahiptir. Otoban, boyunca yol alırken yemyeşil bir hat size eşlik ediyor. Manzara güzel olsa da yeşilliklerin asıl amacı manzara oluşturmak değil. Yeşil hat, kum fırtınaları nedeniyle otobanın yükselen çöl kumları altında kalmasını engellemek.

YORUMLAR 1
  • Recep Arda 2 yıl önce Şikayet Et
    Sahara çölü 2500 yaşındamıymış. Ndksmsmssm
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR