En çok korkulan hastalık!
Alzheimer hastalığının bir demans (Bunama) türü olduğu ve ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söylendi.
ABONE OLBunamanın genellikle ileri yaşlarda sonradan ortaya çıkan ve çoğu kez yavaş ilerleyen, beynin bilgi, davranış ve gündelik yaşamı sürdürme konularında gösterdiği bir yetersizlik olduğunu vurgulayan Nöroloji Uzmanı Leyla Çavdar Yılmaz, bunama hastalığının insanların yaşlanınca başlarına gelmesinden en çok korktukları hastalıklardan birisi olduğunu kaydetti.
Uzm. Dr. Yılmaz, “Hastalık 65 yaşından sonra görülebilen ancak yaşlanmanın kaderi olarak düşünülmemesi gereken bir hastalıktır. Aslında demans tek bir hastalık değil , farklı hastalıklarda ortaya çıkan bir durumdur. Alzheimer hastalığı da bunlardan biridir. En sık nedeni beyindeki hafıza ile ilgili hücrelerin geri dönüşümsüz ilerleyici yıkımıyla giden bir hastalıktır.
En sık görülen bulguları, Hafıza kaybı , konuşma bozukluğu , karmaşık işlerin yapılmasında güçlük , yer-zaman algısında bozulma, yüzleri ve kişileri tanıma bozukluğu, depresyon, davranış ve kişilik değişiklikleridir. Alzheimer hastalığı dışında demans yapan sebepler vardır. Bunlar beyin damar hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları, alkol kullanımı, menenjit, ilaçlar, beslenme bozuklukları ve psikiyatrik bozukluklardır" dedi.
Alzheimer risk faktörlerinde genetik rol oynar
"Alzheimer hastalığı risk faktörlerinde genetik rol oynar" diyen Uzm Dr. Yılmaz, "Hastaların yüzde 30'unda ailede de unutkanlık vardır. Bu durum genç yaşta başlayan (65 yaş altında) hastalarda daha çoktur. Ayrıca diğer risk faktörleri sıralayacak olursak; 65 yaşından sonra görülme sıklığı artar, kadınlarda erkeklerden daha sık görülür, yüksek eğitim düzeyi koruyucu etki yapar, ciddi kafa travmaları, risk oluşturur. Diğer faktörler; hipertansiyon, diabet , damar sertliği ve depresyon'dur. Alzheimer hastalığında tanı daha çok öykü ile konur. Hastadan ve hasta yakınından öykü alınır. Hastaya bellek testleri yapılır. Unutkanlık yapabilecek nedenler araştırılır. Alzheimer'da hastalık ilerleyici seyir gösterir, yalnız herkeste klinik seyir aynı değildir. Genç yaşta başlayanlarda süreç daha iyidir. Eğer demans ve alzheimer dışında bir sebepten kaynaklanıyorsa problem düzeltilince bunamada düzelebilir" diye konuştu.
Alzheimer'ın günümüzdeki tedavisi
Tedavi safhasına da değinen Uzm. Dr. Yılmaz, “Alzheimer hastalığında hastalığın gidişatını yavaşlattığı düşünülen ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar beyin hücrelerinin ölümünü yavaşlatabilirler. İlaç dışında çevresel faktörlerin kontrolü, sosyal desteğin sağlanması da çok önemlidir. Hastaya huzurlu, sakin bir ortam oluşturulmalı, kendi becerilerini en uygun şekilde kullanması sağlanmalıdır. Onlarla iletişim kurulmaya çalışılmalıdır. Alzheimer hastalığına bakmak zor ve yorucudur. Bu yüzden hasta yakınları yardım alabilirler. Demans yaşlılık dönemindeki her yetişkin için kader değildir.
Zihinsel aktiviteler yapmak, kitap okumak, günlük tutmak, bulmaca çözmek ,hobi edinmek, sosyal işlevlerde bulunmak hastalığın ortaya çıkmasını yavaşlatabilir ya da gidişatın kötüye gitmesini geciktirebilir. Yine fiziksel egzersizinde olumlu etkileri vardır" şeklinde konuştu.