Türk doktorlardan bağırsak kanserine umut ışığı!

ABD'de iki Türk bilim adamının araştırması, yağlı beslenmenin kök hücreyi etkileyerek bağırsak kanseri riskini artırdığını ortaya çıkardı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.03.2016 16:25 GÜNCELLEME 27.03.2016 16:25 SAĞLIK
Türk doktorlardan bağırsak kanserine umut ışığı!
Türk doktorlardan bağırsak kanserine umut ışığı!

ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (Massachusetts Institute of Technology- MIT) Yılmaz Laboratuvarı'nı kuran Yrd. Doç. Dr. Ömer Yılmaz ile Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin İmmünoloji bölümünde doktorasını tamamlamak üzere olan Semir Beyaz, tıp dünyasında yankı uyandıran bir araştırma gerçekleştirdi.

Türk bilim adamları Yılmaz ve Beyaz, 9 ila 12 ay, sağlıklı fareleri yüzde 60 yağlı bir diyetle besleyerek kök hücreler ve obezite bağlantılı kanser arasındaki olası ilişkiyi inceledi. Çalışma sonucunda, yağlı beslenmenin kök hücre üzerine etkisinin, yağlı beslenme ve obezite ile kanser arasında uzun zamandır düşünülen ilişkinin sebebi olduğu ortaya kondu.

Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Neden şişmanlıkbağırsak kanserini artırıyor?" sorusuna yanıt bulmak üzere yola çıktıklarını anlattı. Araştırma kapsamında fareleri yağlı gıdalarla beslediklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar iki önemli buluşumuz oldu. Birincisi, şişmanlıkta bağırsakta yetişkin kök hücre sayısı artıyor. İkincisi, bağırsakta kök hücre olmayan hücre, kök hücre özelliklerini kazanıyor. Kök hücrenin önemi, bağırsaktaki bütün hücreleri üretebiliyor olması. Bu kök hücreler zamanla mutasyona uğruyor ve kansere yol açıyor. Şişmanlıkta kök hücre sayısı arttığı zaman kanser olma riski artıyor."

"Bağırsak kanserini önleme çalışmalarına ışık tutacak"

Araştırma sonucunda elde ettikleri bulguları Nature dergisinde yayınladıklarını ve araştırmalarının hem derginin hem de bilim dünyasının ilgisini çektiğini belirten Yılmaz, "Çünkü şişmanlık ve bağırsak kanseri arasındaki ilişkinin hem hücresel hem de moleküler mekanizmasını ortaya çıkarttık. Buluşumuzun tıp dünyası açısından önemi, bağırsak kanserini önlemeye yönelik çalışmalara ışık tutmasıdır." dedi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR