İşte 800 yıllık reçete
800 yıl önce darüşşifalarda uygulamaya başlanan müzikle terapilere bilimsel metodolojileri kullanarak kanıt oluşturmaya çalışılıyor.
ABONE OLSelçuklu ve Osmanlı döneminde uygulanan müzikle tedavi yöntemlerini araştırmak ve uygulamak amacıyla Edirne'de kurulan Uygulamalı Müzik Terapileri Derneği, terapiyi bilimsel veriler üzerine oturtmak üzere çalışmalarına başladı.
Dernek üyeleri "la" notasındaki hertz farklılığının frekans dağılımının, müzikle terapide insanlar üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla çalışma yürütüyor.
Dernek Başkanı ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk, yaklaşık 10 yıldır müzikle tedavi alanında çalışmalar gerçekleştirdiklerini, Sağlık Bakanlığı’nın Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’ni yayımlamasının ardından çalışmalarını artırdıklarını söyledi.
"Makamdan Şifaya" adlı müzikle tedavi üzerine kaleme alınan kitabın yazarlarından Prof. Dr. Öztürk, 800 yıl önce, darüşşifalarda uygulamaya başlanan ve bir anlamda geçmişten bugüne gelen reçeteler olarak da addedilen müzikle terapilere bilimsel metodolojileri kullanarak kanıt oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.
La notasının frekansı araştırılıyor
La notasının frekans aralığındaki değişikliklerin insanlar üzerindeki farklılığı ortaya koymak amacıyla araştırma yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:
"Örneğin Dede Efendi, Itri ya da Mozart'ın beste yaparken kullandığı la sesinin 440 hertzlik frekansta olmadığını biliyoruz. Şimdi standart olarak kullandığımız la 440 hertz ama 1800'lü yıllarda 426 ile 460 hertz frekanslarında farklı la seslerinin kullanıldığını görüyoruz. Yani Mozart'ın beste yaparken piyanosundan kulağımıza gelen la sesi bugünkünden farklıydı. Biz bunun bilimsel araştırmalarını yapmaya başladık. Hamammizade İsmail Dede Efendi’nin Sultaniyegah Ağır Semaisi'ni bir 440 hertzden bir de 432 hertzden kayıt ederek bunun bireyler üzerindeki etkisini araştırıyoruz, sonbaharda bu araştırmamızı sonuçlandıracağız.”