Kafa darbesi Parkinson yapar mı?

Prof. Çakmur, kafa darbelerinin parkinson hastalığına yol açtığına dair bilimsel verinin olmadığını söyledi,

ABONE OL
GİRİŞ 15.06.2016 10:58 GÜNCELLEME 15.06.2016 10:58 SAĞLIK
Kafa darbesi Parkinson yapar mı?
Kafa darbesi Parkinson yapar mı?

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği BaşkanıProf. Dr. Raif Çakmur, dünyada 5 milyon, Türkiye'de ise 100-150 bin kişinin Parkinson hastalığı ile mücadele ettiğini söyledi. 

Prof. Çakmur, hastalığın erkeklerde kadınlara göre biraz daha sık görüldüğünü belirtti.

Çakmur, 74 yaşında hayatını kaybeden ABD'li efsane boksör Muhammed Ali'nin vefatının, hayatının son 30 yılında mücadele ettiği Parkinson'u tekrar gündeme getirdiğini söyledi.

KAFA DARBESİNİN PARKİNSON YAPTIĞINI GÖSTEREN VERİ YOK

Kafaya alınan darbelerin hastalığa yol açtığına dair bilimsel bir verinin söz konusu olmadığına işaret eden Çakmur, "Ancak boksörlerde yıllar boyunca tekrarlayan kafa travmaları sonucunda gelişen beyin hasarına bağlı Parkinson'u andıran bulgular, yani Parkinsonizmortaya çıkabilmektedir" dedi.

Raif Çakmur, bu tablonun bunamanın da katıldığı "pugilistik demans" veya "punch-drunk" sendromu olarak da adlandırıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Muhammed Ali'de gelişen Parkinsonizm tablosu, bu nedenle bizim bildiğimiz ve sık gördüğümüz Parkinson'dan farklı bir tablodur. Bu hastalığın Parkinsonizm kısmından çok bunama kısmı, Muhammed Ali'nin uzun yıllar toplumdan kopmasına yol açmıştı. Hastalık yavaş ilerler. Yıllar önce beyin hücrelerindeki etkilenme başlar. Bu nedenle tek bir olayın hastalığa neden olmadığı kabul edilmektedir."

Çakmur, Parkinson'un ortalama 60'lı yaşlarda başladığını, hastalığın görülme sıklığının yaşla arttığından, nüfusunun çoğunluğu yaşlı olan ülkelerde daha fazla görüldüğünü anlattı.

MUHAMMED ALİ KAFA DARBELERİNDEN PARKİNSON OLDU

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ ise daha önce yaptığı açıklamada, boks sırasında kafaya gelen her yumruk darbesinin beyinde çok büyük tehlikeler oluşturduğunu söylemiş, “Ünlü boksör Muhammed Ali, kafasına yediği darbelerden dolayı Parkinson hastalığına yakalandı” demişti. 

"BOKS SPOR OLMAKTAN ÇIKARILSIN"

“Boks aktivitesi insanlığın çirkin yüzlerinden biridir” diyen Prof. Dr. Tanrıdağ, “En kısa zamanda spor olmaktan çıkarılmalıdır. Nedeni ise boksun Erken Beyin Yaşlanması Risk Envanter’inde net bir risk faktörü olarak yer alan kafa darbelerinin bu faaliyet sırasında sıkça yaşanması. Kask takılsın takılmasın kafaya isabet eden her darbe beyin damarları ve hücreleri üzerinde şok etkisi yaratır" ifadesini kullanmıştı.

KAYNAK : ntv
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR