Yazın KBB hastalıklarına dikkat!

Yaz aylarında Kulak-Burun-Boğaz bölgesinde görülen hastalıklar diğer aylara göre biraz daha farklılık gösteriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 08.07.2016 12:33 GÜNCELLEME 08.07.2016 12:33 SAĞLIK
Yazın KBB hastalıklarına dikkat!
Yazın KBB hastalıklarına dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası yaz aylarında artış gösteren burun kanamaları, bademcik rahatsızlıkları ve kulak enfeksiyonlarına karşı önemli bilgiler veriyor ve uyarıda bulunuyor:

1.Burun kanamaları

Burun kanamaları yazın sık karşılaşılan sorunlarından birisidir. Özellikle kuru ve sıcak hava şartları ve alerjik hastaların etkilendiği ortamlar kanama riskini artırmaktadır. Özellikle burun damarlarının belirgin ve çok yüzeyel olduğu bireylerde şiddetli sümkürme ve burun kurcalanması ile burun kolayca kanayabilir.

Bu nedenle özellikle burun kanamasına yatkın olan küçük çocuklar, kan sulandırıcı ilaç kullanan kalp ve tansiyon hastaları güneşin etkili olduğu günün en sıcak saatlerinde mümkün olduğunca güneşe çıkmamalıdır. Burun kanaması olduğunda hemen burun içerisine bol soğuk su çekilerek hiç pıhtı kalmayacak şekilde yıkamalı ve dik oturulup baş hafif öne eğilerek burun kanatlarına her iki taraftan 5 dakika parmaklarla baskı uygulanmalıdır. 

2.Bademcik iltihabı

Halk arasında bilinenin aksine yaz aylarında bademcik iltihabı daha sık görülmektedir. Bunun başlıca sebebi klimaların enfeksiyon ajanlarını yayması ve soğuk-buzlu yiyecek içeceklerin sık tüketilmesi sonucu ısı farklılıklarının oluşmasıdır. Bu tür enfeksiyonlar KBB uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve uygun bir şekilde tedavi edilmelidir. Bazı önlemlerle bu durum önlenebilir: Klasik bir bilgi olarak enfeksiyon hastalıklarından korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Saçlar en basitinden havlu ile kurulanmalıdır. Dondurma ve benzeri tatlı ve soğuk gıdaların tüketilmesinin ardından mutlaka çok soğuk olmayan su içilmelidir. Terli kıyafetler sık sık değiştirilmelidir.

Kulağınızı çubukla temizlerken dikkat

Dış kulak yolunun kulak temizleme çöpleri ile temizlenirken yapılan travma, keskin ya da künt uçlu nesnelerle kaşıma ve hatta kendi parmağı ile zorlama bile kanalda hasara yol açarak enfeksiyona zemin hazırlar. Dış kulak yolunun anatomik yapısının dar, uzun ve kıvrıntılı olması özellikle banyo ve yüzmelerden sonra bir miktar suyun içerde kalmasına ve özellikle yoğun buşon varlığında bunun su ile şişmesiyle mikropların yerleşmesi için uygun ortam oluşmasına neden olur.

Kulağa fazla su girmesi zararlı

Sık aralıklarla duş alımı deniz ya da havuzda yüzme sonucunda dış kulak yoluna fazla miktarda su girmesi dış kulak yolunun normal serümen örtüsünü azaltarak bunun koruyuculuk fonksiyonunu bozar. Sık aralıklarla dış kulak yolunun temizlenmesi de aynı şekilde etki eder. Böylece bakteriler ve mantarların burada üreyip enfeksiyon oluşturması kolaylaşır. Bağışıklık sistemi düşük olanlar, diyabetikler ve dış kulak yolu etrafına radyoterapi alanlarda bu enfeksiyonun görülme riski daha fazladır.

Kaşıntı, hassasiyet ve şiddetli ağrı varsa doktora başvurmalı

Hastalar kaşıntı, dokunmakla hassasiyet, şiddetli ağrı, bazen işitme kaybı veya kulakta dolgunluk hissi ile hekime gelirler. Ödem nedeniyle dış kulak yolu daralır. Dış kulak yolunda sekresyon, pürülan kulak akıntısı ve kabuklanma görülebilir. Kulak kepçesine dokunma ya da çiğneme hareketi ağrı oluşturabilir. Çok nadir ateş ve boyunda farklı boyutlarda bezeler de gözlenebilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR