Yerli ilaç için çalışma başladı
Biyoteknolojik ilaçlar kanser, diyabet ve romatizma gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
ABONE OLBu ilaçların yerli olarak üretilmesi için bir Türk doktor harekete geçti. Dr. Aziz Çaylı İzmir'de kurduğu laboratuarda çalışmalara başladı.
“Made in Türkiye olucak, en önemlisi bu. Hem Türkiye’ye hem de dünyaya böyle bir şeyin Türkiye'den çıktığını ve üretildiğini kanıtlayacağız.”
Bu sözler, biyoteknolojik ilaçların tamamen yerli olarak üretilmesi için Almanya’dan kesin dönüş yapan Dr. Aziz Çaylı’ya ait.
Doktor Çaylı, yerli ilaç üretmek için İzmir'de çalışmalara başladı..
Çaylı, Almanya'da, kanser, diyabet ve romatizma gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılan biyoteknoloji konusunda eğitim aldı.
10 yıl önce Almanya'da bir şirket kuran Çaylı, ilaçların üretim altyapısını tasarladı. Şimdi ise bu teknolojiyi İzmir'de uygulayacak.
Laboratuvar kuran Aziz Çaylı, Teknopark'taki şirketinde bir kanser ilacını model alarak çalışıyor.
"BİYOTEKNOLOJİK İLAÇLAR YÜKSEK KALİTEDE ÜRETİLECEK"
Proje tamamlandığında kansere karşı biyoteknolojik ilacın ham maddesinin geliştirileceğini aktaran Dr. Çaylı, “Onun altyapısını bir defa kurduktan sonra hangi biyoteknolojik ilaçistersek isteyelim, yüksek kalitede ve en kısa zamanda üretebilir hale geleceğiz” dedi.
Biyoteknolojik ilaç üretiminde, ABD ve AB ülkeleri ilk sırada yer alıyor.
TÜBİTAK verilerine göre, sadece kanser hastalarının kullandığı biyoteknolojik ilaçlar için Türkiye 2014 yılında 1.6 milyar lira harcadı.