10 kişiden 7’sinde sindirim sistemi hastalığı var

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, Türkiye'de her 10 kişiden 7'sinde sindirim sistemi hastalığı olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.11.2016 15:29 GÜNCELLEME 26.11.2016 15:29 SAĞLIK
10 kişiden 7’sinde sindirim sistemi hastalığı var
10 kişiden 7’sinde sindirim sistemi hastalığı var

Türkiye’de her 10 kişiden 7’sinin sindirim sistemi hastalığı bulunduğunu belirten Dr. Bor, "Sindirim sistemi hastalıkları son derece önemli bir hastalık gurubu. Türkiye'de her 10 kişiden 7'sinde sindirim sistemi hastalığı olduğu öngörülmektedir. Reflü sıklığı yaklaşık yüzde 23, kabızlık sıklığı yüzde 9, altına büyük abdest kaçırma oranı yüzde 3,5, hassas bağırsak hastalığı sıklığı yüzde 15’tir. Bu hastalıkların yanı sıra safra taşı, hepatitler, kanserler de sık görülen sindirim sistemi hastalıklarıdır" diye konuştu.

Türkiye’de sindirim sistemi için 100 milyon ilaç tüketiliyor"

Türk Gastroenteroloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Kadir Bal da, Türkiye’de tüketilen ilaç miktarı hakkında önemli detayları paylaştı. Hastaların genelde hekime görünmeden başka hasta referanslarıyla ilaç alımı yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Kadir Bal, “"Midedeki asitin azaltımını sağlayan ilaçlar 1980 yılının ortalarından itibaren kullanılıyor. Sindirim sistemi için kullanılan ilaç sayısı Türkiye’de 100 milyon iken bunun 60 milyonunu bu ilaçlar oluşturuyor ve bu ilaçların yüzde 40’ı reçeteyle satılırken, yüzde 60’ı reçetesiz satılmakta. Bu ilaçları birisi alıyor, başkasına söylüyor ve o da onu kullanmaya başlıyor" dedi.

"70 milyon insanda bu bakteri var"

Tüm dünyanın yarısında, Türkiye’de de yaklaşık 70 milyon insanda görülen bir bakteriden bahseden Bal, insanlarda bu bakteriyi tedavi etmenin mali açıdan imkansız olduğunu söyledi. Ülser oluşumunda etkin olan bakterinin helikobakter pilori olduğunu söyleyen Bal, "Ülser oluşumuna oldukça etkin. Her kişide mutlaka gastrit yapıyor. Ama bunların hepsini öldürebilir miyiz? Şuanda böyle bir gücümüz yok çünkü Türkiye genelinde bu bakterinin görülme oranı, ülkemiz nüfusunun yüzde 83-85 araları. Türkiye nüfusu 80 milyon olduğuna göre yaklaşık 70 milyon insanı bu ilaçlarla tedavi edemeyiz. Çünkü çok yüklü bir maliyet getiriyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR