Ayak sağlığında en sık rastlanan 3 problem

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahı Dr. Selim Muğrabi, çocukluktan yetişkinliğe en sık görülen 3 ayak sağlığı sorununu açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 15.02.2017 13:40 GÜNCELLEME 15.02.2017 13:40 Sağlık
Ayak sağlığında en sık rastlanan 3 problem
Ayak sağlığında en sık rastlanan 3 problem

Gün içinde oradan oraya gittiğimiz, saatlerce üzerinde durduğumuz ayakkabıları az uğraştırmıyoruz! Ayakkabının yanlış seçilmesi, yüksek topuklar, aşırı kilo sonucu ayaklarımızda ağrılarla birlikte bazı problemler ortaya çıkabiliyor. Her yaşta kendini gösterebilen ve en sık görülen 3 ayak sağlığı sorunu ise şu şekilde:

BAŞ PARMAK ÇIKINTISI

Baş parmak çıkıntısı, bazılarında görüntü nedeniyle bazılarında ise ağrı yapması nedeniyle rahatsızlık verebiliyor. Bilhassa ayağı sıkan, dar ve sivri burunlu ayakkabılar giymek bu sorunun habercisi.

Başparmak çıkıntısının herkeste ağrıya neden olmadığını ve ağrısız çıkıntılarda da ameliyata gerek duyulmadığını söyleyen Dr. Selim Muğrabi, özellikle estetik amaçlı düzeltmeleri önermezken, ameliyatın yalnızca ağrılı başparmaklara uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Muğrabi, “Eskiden olduğu gibi ameliyattan sonra uzun dinlenme dönemi, alçı, ameliyat sonrası ağrıları yaşanmıyor. Kişi ameliyatı olduktan sonra hemen yere basabiliyor.” diyor. 

TOPUK AĞRISI

‘Topuk dikeni’ olarak bilinen topuk ağrısı, hareketsizken ayağa yeniden kalkıldığında daha yoğun hissediliyor. ‘Topuğa bir şey batıyor hissi’ oluşturan ağrılar, yürüdükçe hafifler gibi olsa da, uzunca yürümek ya da ayakta kalmak ağrının yeniden artmasına neden oluyor. Tedavi için özel tabanlıklar kullanılmasını öneren Muğrabi, “Bununla birlikte hastalar fizik tedaviye başlatılarak, ayak altında kısalmış olan adalenin uzamasına yönelik çalışmalar yapılabilir.” diyor. 

DÜZ TABANLIK VE İÇE BASMA

Ailelerin en çok kaygılandığı konuların başlangıcında gelen düztabanlık, çocuklarda en çok içe basmaya neden oluyor. Tabanlık kullanıldığı taktirde şikayetlerin geçeceğini anlatan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Selim Muğrabi, “Tabanlıklar, denge sorunu yaşayan ve ağrı problemi olan çocuklarda şikayetleri ortadan kaldırmaya yönelik faydalı olur. Ancak düztabanlık devam eder” diyor. Muğrabi, 8 yaşına kadar çocukalrda içe basmanın kendiliğinden düzeleceğini de söylüyor. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR