Baklavanın rakibi bu kurabiye!

Kurabiye, yaklaşan bayram öncesinde yoğun ilgi görüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 25.06.2017 10:53 GÜNCELLEME 25.06.2017 10:54 SAĞLIK
Baklavanın rakibi bu kurabiye!
Baklavanın rakibi bu kurabiye!

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'te, Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan kurabiye, satış fiyatlarıyla adeta baklavayla yarışıyor.

Türkiye'nin ve dünyanın önemli gastronomi kentleri arasında gösterilen Gaziantep, farklı lezzetleriyle tüketicilerin dikkatini çekiyor. Mevsimsel yemeklerin kaynatıldığı, tatlılarıyla ağızlarda unutulmaz tatlar bırakan Gaziantep, Ramazan Bayramı'nda da özgün lezzetlerle tüketiciyi cezbediyor.

Un, çekilmiş irmik, sade yağ ve şekerin yoğrulmasıyla elde edilen kurabiye, özellikle Ramazan Bayramı'nda misafirlere sunulan olmazsa olmaz lezzetlerden birisi olarak dikkati çekiyor. İki çeşit üretilen ve satışa sunulan kurabiyenin fıstıklı olanı daha çok tercih ediliyor.

Baklavanın ortalama 40-60 liradan alıcı bulduğu kentte, kurabiye fiyatları ise farklılık gösteriyor. Ortalama sade kurabiye 40 liradan satılırken, fıstıklı kurabiye üretim aşamasında kullanılan fıstık oranına göre 50-70 lira arasında değişen fiyatlarla tüketiciye sunuluyor.

Fırın yerine baklava imalathanesi

Kurabiye ustası Burhan Çağdaş, yaptığı açıklamada, Gaziantep kültüründe esas olan kurabiyenin sade olduğunu ancak zamanla fıstıklı kurabiyenin de talep görmeye başladığını söyledi.

Önceden evlerde hazırlanan kurabiyelerin tepsilere yerleştirildikten sonra mahalle fırınlarına getirildiğini anlatan Çağdaş, şöyle konuştu:

"Önceden annelerimiz ve ninelerimiz bu kurabiyeyi hazırlamak için günler öncesinden fırınlarından randevu alıp tepsilerini getirirlerdi. Ama artık günümüzde genelde pastanelerde ve baklava üretim tesislerinde yapılır hale geldi. Az sayıda kadınımız da evde yine üretiyor. Bizim kurabiyemizin aslı sadedir ama sonra 20-25 yıldır fıstıklı, sadeyi geçti diyebilirim."

Baklavasıyla ünlü kentin kurabiyesiyle de dikkati çekmeye başladığını ifade eden Çağdaş, "Bu kurabiyede fıstığın, irmiğin ve unun ayrı ayrı tadına bakabilirsiniz. Zaten kurabiyemizi diğerlerinden farklı tutan şey de bu." diye konuştu.

Fıstıklı kurabiyenin içerisinde yoğun bir fıstık içi kullanıldığına değinen Çağdaş, 1 kilogram un kullanılan kurabiyede ortalama 400 gramdan fazla boz iç Antep fıstığının yer aldığını ve talebe göre bunun daha da artırılabildiğini kaydetti.

Çağdaş, kurabiyenin bayram günlerinde genelde sütlaçla ikram edildiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR