Depresyon genetik midir?

Ailenizde depresyon hastası varsa sizde risk altında olabilirsiniz. Yapılan araştırmalar depresyonun genetik olduğunu ortaya koyuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 15.11.2017 07:57 GÜNCELLEME 15.11.2017 09:19 Sağlık
Depresyon genetik midir?
Depresyon genetik midir?

Depresyon günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen ve toplumda son derece yaygın olan bir rahatsızlıktır. Yapılan istatistikler dünya üzerinde her 100 kişiden 16’sının hayatlarının bir döneminde depresyon yaşadıklarını ve depresyon tedavisi gördüklerini gösteriyor. Yapılan anket ve araştırmalara göre ülkemizde her yıl kadınların yüzde 13’ü erkeklerinde ise yüzde 8’ine depresyon teşhisi konuluyor. 

Kendini üzüntü, ilgisizlik, uykusuzluk ve iştahsızlık olarak gösteren depresyon, tedavi edilmediğinde intihara kadar gidiyor. Hafif, orta ve şiddetli depresyon olarak üç gruba ayrılan bu hastalık yapılan araştırmalara göre genlerden geçen bir rahatsızlık. 

Uzun süredir devam eden ve depresyon üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki ailesinde depresyon tedavisi görmüş biri olan kişiler diğer insanlara göre 3 kat daha fazla risk taşıyor.

Bunun dışında ikizlerle yapılan araştırmalar ise daha çapıcı sonuçları ortaya çıkarıyor. Tek yumurta ikizlerinden birinin depresyona yakalanması diğer kardeşte bu riski yüzde 67’ye kadar çıkarıyor. İkizler üzerinde yapılan başka bir araştırma ise depresyon kalıtsallığının yüzde 42 olduğunu gösteriyor.

Öte yandan geçtiğimiz yıl İngiltere’de 800 aile üzerinde yapılan araştırmada depresyona yakalanma riskinin yüzde 40 olarak genlerden geçtiğini ortaya koyuyor. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR