Uçuk nasıl geçer? Uçuktan kurtulmak için doğal yöntemler

Eğer bir kere uçuk virüsüne yakalandıysanız bu virüsten kurtulması neredeyse mümkün değildir. Ancak virüsün çıkmaması ya da çıkan uçuğun çok daha çabuk geçmesi için yapılabilecek birkaç yöntem vardır. Sizler için uçuk nasıl geçer? Uçuktan kurtulmanın bitkisel yolları nelerdir? Gibi soruların cevaplarını araştırdık…

ABONE OL
GİRİŞ 27.12.2017 10:42 GÜNCELLEME 27.12.2017 10:42 Sağlık
Uçuk nasıl geçer? Uçuktan kurtulmak için doğal yöntemler
Uçuk nasıl geçer? Uçuktan kurtulmak için doğal yöntemler

Uçuk nedir, neden çıkar?

Uçuk genellikle dudak ve ağız çevresinde önce kaşıntı ardından iltihaplanarak şişen kabarcık şeklinde meydana gelir. Aşırı derece de ağrıya sebep olan, görüntü açısından da kişiyi oldukça rahatsız eden uçuk virüslerin neden olduğu yaygın bir enfeksiyondur. Bu virüs insan vücuduna girip bir kere uçuk çıkmasına sebep olmuşsa artık uçuk ile sık sık karşılaşmanız mümkündür.

Uçuk çıkması toplumda strese, üzüntüye ya da soğuk algınlığı gibi sebeplere bağlanır. Bu sebepler doğrudur ancak asıl sebep kişinin çocuk yaştayken uçuk virüsü kapmış olmasıdır. Stres, üzüntü ve soğuk algınlığı gibi haller bu virüsün harekete geçmesine yardımcı olur.

Uçuk nasıl bulaşır?

Uçuk virüsleri tükürük ve yakın temas yoluyla bulaşır. Virüsü taşıyan kişinin ortak kullanılan eşyalarından veya cinsel ilişki yoluyla kişiden kişiye geçebilir. Virüsün bulaşması için ortada bir uçuk olmasına gerek yoktur ve bu da önlem almayı zorlaştırır. Çoğu kişi virüsü küçük yaşlarda yetişkinlerden kapar. Küçük çocukları öpmek, yanaklarını sıkarak sevmek masum gibi gözükse de uçuk virüsünün bulaşması açısından riskli sevgi gösterileridir. Ayrıca bir uçuğa dokunmak da virüsü bulaştırabilir. Eğer ağzınızdaki uçuğa dokunduysanız, vücudun başka bir bölgesine sıçramasına engel olmak için mutlaka ellerinizi yıkayın.

Uçuk nasıl önlenir?

Uçuğa sebep olan uçuk virüsü vücuda bir kez girmiş ise ondan kurtulmak pek de mümkün değildir. Uygun gördüğü her an da tekrar karşınıza çıkacaktır. Bu sebeple virüs için uygun bir anın olmamasını sağlayabilirsiniz. Stresli ortamlardan uzak durmak, stresi azaltacak yaşamsal önlemler almak, günlük düzenli olarak uyumak, dinlenme olanağı yaratmak, yakın temastan ve ortak eşya kullanımından uzak durmak uçuğun ortaya çıkma sıklığını azaltabilir. Bir de karıncalanma, kızarma, kaşınma gibi uçuk belirtileri hissedildiğinde çıkmaz antiviral bir uçuk kremi sürerek daha baştan önlemek mümkün.

Bazı besinlerin içerisinde lisin denilen ve uçukla savaşmaya yardımcı olan bir amino asit bulunur. Süt, balık, et, baklagiller gibi besinler lisin içerir. Bu besinlerin tüketilmesi de uçuk yıkmasının önüne geçebilir.

Uçuğun çabuk geçmesine yardımcı besinler nelerdir?

  • Buz, virüsün göstereceği etkiyi azaltır. Uçuk öncesinde kaşıntı ve kızarma gibi belirtiler meydana gelir. Bu esnada buz koymak hem virüsün etkisini azaltır hem de kişin ağrısını geçirmeye yardımcı olur.

  • Yeşil Ceviz kabuğunu iyice ezip krem şeklinde uçuk üzerine sürdüğünü zaman uçuğun geçme süresi kısalacaktır.

  • Ceviz yapraklarının yeşilken suyu çıkana kadar ezip uçuğa sürmek uçuğun geçme süresini hızlandırır.

  • Sarımsak ile uçuk üzerine sık sık bastırmadan masaj yapın ve suyunun her yere dağıldığından emin olun. Bunu sıkça uygulayın ve uçuğunuzun iyileşmeye başladığını göreceksiniz.

  • Meşe ağacının ve ceviz ağacının yapraklarını ezip uçuk olan bölgeye kompres yapmak tedavi edici etki gösterir.

  • Uçuğun üzerine bir siyah çay poşeti koyun ve bir kaç dakika boyunca nazikçe ovalayın. Bu, ağrıyı azaltacak ve kabarıklığın iyileşmesine yardımcı olacaktır.

  • Sirkeye pamuk batırıp uçuk üzerinde tutmak iyileşmesine yardımcı olacaktır.

uçuğu geçiren doğal yöntemler

  • Günlük temizlik için bir kaç damla domates suyunun ardından aloe vera uygulayın. Aloe, cildimiz için yararlı olan pek çok bileşen içerir ve uçukların hızlı bir şekilde kurumasına yardımcı olur.

  • Misket limonu, uçukla savaşmaya yardımcı olacak antibakteriel ve antiviral özellikler taşır. Bu özelliklerden yararlanmak için tek yapmanız gereken günde üç kez, doğrudan uçuğun üzerine bir kaç damla damlatmanız

  • Isırgan otunu krem kıvamını alıncaya kadar iyice ezip uçuğun üzerine sürmek ya da ısırganı kaynatıp suyunu sürmek uçuğu hızlıca kurutur.

  • Limon yağına batırılmış pamukla uçuk olan bölgeyi silmek iyi gelecektir.

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Fatma 5 yıl önce Şikayet Et
    Benimde dudağımda uçuk çıktı ve çok ağrıyor ne yaptımsa geçmedi
    Cevapla
  • Zeynep 5 yıl önce Şikayet Et
    Benim üst dudağim burnuma yetiştiği kadr ki şişti su topladı ve bastan ucaa kadar uvuk komple çok kötü yaa hiç bir yere gidemiyorum
    Cevapla
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Buz ve sarımsak uçuğu çok kısa sürede kurutup geçirmekte günde 2 şer defa uygulasanız uçuğu geçirir
    Cevapla
  • Bilmem ne 5 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
  • Elif ecrin 5 yıl önce Şikayet Et
    Simdi hem alt hemde ust dudagim da ucuk var ve cok sis korkuyorum bisey yapmaya cok asiri derecede sizliyo bunlar iyi gelir mi gercekten acaba :((
    Cevapla
  • Gamze 5 yıl önce Şikayet Et
    Naptın peki
    Cevapla
  • Esra 5 yıl önce Şikayet Et
    Abi sarimsak diyonuzda ben surdum sisti bee sıcak su koydum anca indi şişkinliği
    Cevapla
  • Ufuk 5 yıl önce Şikayet Et
    Hala geçmediimi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR